Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svijanský pivovar je velký už i papírově

Co se píše o pivovarech a pivu


Svijanský pivovar je velký už i papírově

[pondělí, 16. leden 2006]

Soukromý podnik zažil loni úspěšný rok. Svou produkci piva zvýšil na více než dvě stě tisíc hektolitrů

Poprvé v historii uvařili za rok ve svijanském pivovaru více než dvě stě tisíc hektolitrů piva.

Pivovar tak už musí platit stejnou spotřební daň, jako velké pivovary. Až do hranice dvou set tisíc totiž platí výrobci piva menší daně. „Stal se z nás velký pivovar, už nemáme žádnou úlevu,“ potvrdil ředitel Pivovaru Svijany František Horák.

Pivo kvůli tomu ve Svijanech zdražovat nehodlají. „Teď o tom vůbec nepřemýšlíme, ale kvůli zdražení energií se tomu asi během roku nevyhneme,“ dodal Horák.

Pivovar zažil loni mimořádně úspěšný rok. Zvýšil svoji produkci o patnáct procent na 204,9 tisíc hektolitrů. „Tolik jsme ani nepočítali,“ připustil Horák. V roce 2004 uvařili ve Svijanech 178 tisíc hektolitrů piva. „Chceme růst udržet i letos, i když asi už nebude tak silný, jako loni,“ upřesnil Horák. Ve Svijanech plánují na letošek 215 tisíc hektolitrů piva.

Soukromý podnik, v kterém část vlastní i herečka Jiřina Bohdalová, navíc investoval přes 70 milionů korun do rozšíření výroby a zlepšení technologie.

Pivovar rozšířil ležácké sklepy

Pivovar loni rozšířil například spilku, spustil také novou stáčecí linku na sudové pivo a rozšířil své ležácké sklepy o deset nových velkokapacitních tanků.

Letos investice podstatně omezí. „Letos dáme do podniku asi patnáct milionů korun, musíme začít šetřit,“ dodal Horák. Díky investicím může pivovar ročně vyrobit 230 tisíc hektolitrů piva. Firma začala loni na konci roku nově kromě tradičního sortimentu prodávat nealkoholické pivo. „Prodává se hlavně v restauracích,“ doplnil Horák.

Pivovar se zaměřuje hlavně na dodavatele ve svém okolí, jak říká ředitel „okolo komína“. Loni pronikl ale dál. „Získali jsme dost prodejců ve středních Čechách, pronikli jsme do dalších obchodních řetězců,“ vypočítává Horák.

Svijanský pivovar prošel loni transformací - původní společnost s ručením omezeným se změnila ve společnost akciovou. Podle předsedy představenstva Tomáše Kučery bylo cílem změny zvýšit důvěryhodnost firmy a umožnit jí snadnější získávání investičních prostředků na další rozvoj.

Ani ne před deseti lety se přitom zdálo, že dny svijanského pivovaru jsou definitivně sečteny.

Patřil pod Pražské pivovary a jejich anglický majitel ho chtěl zavřít. Nakonec ho koupili podnikatelé z Liberecka společně s ředitelem Františkem Horákem, kterým se pivovar podařilo velmi rychle oživit a vytvořit z něj největší pivovar v regionu. Nedávno navíc koupil nedaleký pivovar v Malém Rohozci. Pivovar dává práci osmdesáti lidem. (MF Dnes)

[Svijany] 20:13 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI