Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Rodák ze Svijan vstoupil do Síně pivní slávy

Co se píše o pivovarech a pivu


Rodák ze Svijan vstoupil do Síně pivní slávy

[neděle, 16. říjen 2005]

Rodák ze Svijan, přední manažer a popularizátor českého pivovarství a sladařství Antonín Kratochvíle byl na Svatováclavské slavnosti českého piva u příležitosti vyhlášení ankety České pivo a Naše pivo v Praze uveden do Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Antonín Kratochvíle se narodil v rodinném pivovaře ve Svijanech v roce 1929 se stejným křestním jménem jako jeho otec, děd a praděd. Zdálo se však, že se "pivovarským" nestane, neboť se mu líbili stroje a mechanizmy. Když však rodina na začátku okupace v roce 1939 přišla o majetek a otce Němci zavřeli do koncentračního tábora, přece jen mladý Antonín nastoupil v pivovaře v Krušovicích, kde se v roce 1946 vyučil sladovníkem.

V průběhu let pracoval v pivovarech v Chebu, kde se naučil mimo jiné i vařit pivo z rýže. Po studiu na pivovarské průmyslovce a na VŠ chemicko-technologické nastoupil v roce 1961 do Jihočeských pivovarů jako technický náměstek, v roce 1970 však byl odvolán. Až v roce 1990 se stal ředitelem státního podniku Pivovary České Budějovice. V letech 1992 - 2000 pak byl výkonným ředitelem Českého svazu pivovarů a sladoven.

Po odchodu do důchodu působil jako poradce v Číně a Polsku, je soudním znalcem, členem představenstva společnosti Drinks Union a píše odborné články a publikace. Je například spoluautorem učebnice Technologie sladu a piva a v tisku je kniha Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století. "Mám pivovarské řemeslo nesmírně rád. Navíc jsem měl velké štěstí - měl jsem možnost během své kariéry poznat řadu vynikajících sladařských a pivovarských odborníků. Byli to lidé, kteří mi předali řadu cenných znalostí a zkušeností a teď se snažím i já, aby se české pivo dále rozvíjelo," řekl Antonín Kratochvíle při převzetí diplomu potvrzujícího jeho vstup do Síně slávy.

V Pivovaru Svijany se Antonín Kratochvíle jako host objevil vloni na pozvání ředitele Františka Horáka, aby společně oslavili 440. výročí založení pivovaru ve Svijanech. (Liberecký den)

[Svijany] 20:13 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI