Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svijanské slavnosti letos „přitvrdí“

Co se píše o pivovarech a pivu


Svijanské slavnosti letos „přitvrdí“

[sobota, 16. červenec 2005]

Největší pivní svátek čeká rekordní počet návštěvníků, v areálu zahrají i Tři sestry. Další vylepšení přichystali pořadatelé jedněch z největších pivních slavností v republice. Už šestnáctý ročník Slavností Svijanského piva proběhne v sobotu 16. července. „Asi hlavní změnou je výměna pódií. Hlavní kapely budou hrát na scéně, kde se hrálo country a jazz,“ řekl starosta Svijanského Újezdu Bohuslav Kratochvíl. „K hlavnímu pódiu se tak vejde více lidí,“ vysvětlil starosta.

Pro obec v Pojizeří jsou slavnosti vždy velkou událostí, na jejich organizaci se podílí prakticky celá vesnice. Zisky z organizace slavností si pak rozdělují mezi sebe hlavně místní spolky.

Tři sestry i Turbo

Na hlavním pódiu letos vystoupí například Tři sestry, Turbo, Hush nebo De bill Heads. Druhá scéna bude patřit „měkčí“ hudbě, především country a jazzu.

Slavnosti lákají každým rokem čím dál více lidí. Jen loni branami prošlo patnáct tisíc žíznivců. „Přidali jsme dalších deset píp, pivo poteče celkem ze šedesáti,“ řekl ředitel svijanského pivovaru František Horák. Jen loni tu vytočili přes 600 padesátilitrových sudů.

Pro řadu lidí z regionu i širokého okolí patří slavnosti k vrcholům léta. „Není to jen o pivě. Člověk tu potká za jeden den tolik známých, že bych sem jezdil snad i kdybych nemohl pít,“ říká Marek Dvořák z Turnova.

Na návštěvníky čeká kromě všech druhů piv také bohaté občerstvení, kolotoče nebo večerní ohňostroj. Oproti loňskému roku podražilo o desetikorunu vstupné na 70 Kč, pořadatelé však slibují větší komfort. „Přibudou další toalety, budou tu čtyři pokladny,“ vypočetl starosta. Podstatně lepší podmínky budou mít i motoristé: na silnici do Pěnčína vznikne další záchytné parkoviště pro 500 aut.

Svijanské slavnosti mají podle ředitele pivovaru mezi lidmi takovou oblibu hlavně díky dlouhé tradici. „Byli jsme první, kdo s tím přišel. Také nám roste počet zákazníků,“ vysvětlil Horák.

Dnes patří slavnosti regionálního pivovaru k největším v republice. Jejich úspěšný příběh není jen náhodou podobný úspěchu, jaký provází zmrtvýchvstání svijanského pivovaru. Stejně jako svijanskému pivu přibývá každoročně i příznivců slavností.

Těm zatím přeje prakticky každý rok počasí. Víkend, kdy akce probíhá, je vždy téměř jistě slunečno či polojasno, ale nikdy příliš velké horko nebo naopak zima či déšť. „Bude záležet na počasí, ale to nám vždy přeje. Máme to nahoře u svatého Petra jištěné,“ říká s nadsázkou Horák. „Když přijde opět patnáct tisíc lidí, budeme spokojeni,“ uzavřel starosta. (MF Dnes)

[Svijany] 20:09 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Nicole

středa, 13. červenec 2011
21:37

napsal(a): Nicole (Nicci.pip(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Radek

pátek, 16. červenec 2010
20:24

radek

to Kamila: Dítko zdarma,vstup 150 kč.21. slavnosti Svijanského piva ve Svijanském Újezdě

Tradiční akce Pivovaru Svijany a Obecního úřadu Svijanský Újezd se koná v sobotu 17. července 2010 v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě od 13 hodin. Na hlavním pódiu Vám k tanci a poslechu budou až do jedné hodiny po půlnoci hrát kapely Berry, Luboš Odháněl, Janek Ledecký, Banjo band Ivana Mládka, Věra Špinarová, Seven, Walda Gang, Škwor, Debillheads.


napsal(a): Radek [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
04:13


posted by: Inzerce

Kamila

středa, 14. červenec 2010
19:14

Lidičky ahoj--mám skromný dotaz.Celý den slídím na netu a hledám kompletní program na letošní svijanské slavnosti co mají být tuhle sobotu.Jestli někdo víte písněte.A pak i ceny vstupného za dospělé a dÍTKOko a jak je to tam s parkingem.Díky moc Kamila


napsal(a): Kamila (HEDUS1980(a)SEZNAM.CZ) [Odpovědět]

pivo

středa, 14. červenec 2010
17:08

pivo

a co se koná v Nepomuku nebo kdy to je nejáké info bylo by..? :-) díky


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Chody

středa, 14. červenec 2010
17:16

Chody

to pivo:
Již tuto sobotu. Banner je v sekci Navštivte. Odkaz zde...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

pivo

středa, 14. červenec 2010
10:39

pivo

můžete mi ještě prosím někdo říct jak bych z prahy dostala něják do Svijan.. díky jako myslím autobusem nebo vlakem.. ne autem :-)


napsal(a): pivo [Odpovědět]

píra

středa, 14. červenec 2010
11:13

píra

to pivo: www.idos.cz například z Čerňáku v 9.45 do Bolky a odtamtud do Svijan v 11. Je to tam v půl dvanáctý.
Ale myslim, že neni zase tolik o co stát. Já bych jel raději do Nepomuku.


napsal(a): píra [Odpovědět]

Vodka

pondělí, 12. červenec 2010
12:17

Vstupné je 150 kČ a se psem tak to ti zjistim :)


napsal(a): Vodka [Odpovědět]

Kristýna

neděle, 11. červenec 2010
09:06

můžu na slavnosti i se psem?


napsal(a): Kristýna (kr.kal(a)seznam.cz) [Odpovědět]

pivo

středa, 7. červenec 2010
11:03

pivo

chci se ještě zeptat kolik se bude platit vstup. Díky


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Ludwig

pondělí, 28. červen 2010
07:51

Ludwig

Dotaz na poradatele.
Rad bych vedel, zda-li budou letosni slavnosti Vaseho pivovaru take tak mizerne organizovany jako minule.
Nebot nemam rad pomlouvani na internetu, zeptam se KONKRETNE na par veci, a Vy mi (snad) KONKRETNE odpovite.
Dotaz c. 1.: Kolik tam budete mit WC? Pokud /napr./ 15, je to v prepoctu na 15 000 navstevniku 1 domecek na 1000 pijicich lidi. Asi mam neco s ledvinama, ale ja proste nevydrzim ve fronte, kde predemnou stoji 999 nohy krizicich chlapu.

Dotaz c. 2.: Kde je tam nejblizsi nocleh? Kdyz si dam 10 piv, nepojedu domu autem , nejsem politik. :) Nedoporucujte mi prosim nejaky privatni nocleh pro 2 lidi, nybrz moznost k prespani pro nekolik desitek lidi.
Dotaz c.3.: Jaka by podle Vasich predstav mela byt maximalni doba stravena cekanim u stanku na tocene pivo?
Dekuji Vam za konkretni odpovedi. L.


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Ludwig

úterý, 6. červenec 2010
13:42

Ludwig

:( :( :(
Tyden pote....... a nic.
myslel jsem ze me tady nekdo "povolany" odpovi, a ono nic.
Nu.. nevadi. Nastesti je vic pivovaru s dobrym pivem, takze doma trcet nemusim.


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Petr Menšík

čtvrtek, 8. červenec 2010
08:51

to Ludwig: Dobrý den. Jestli to nebude tím, že třeba nikdo z pořadatelů, což je obec Svijanský Újezd, nečte pivní.info. Já pokud bych se chtěl na něco zeptat, asi bych to nepsal do nějaké diskuze, navíc pod několik let starým článkem. Ideální by bylo směřovat dotaz přímo na pořadatele nebo aspoň na pivovar Svijany.
Přesto alespoň nahrubo:
1) počet toalet se každoročně zvyšuje. Bude větší i letos. Přestože jsem frontu na pánskou toaletu asi nikdy neviděl. Osobně bych do té odporné budky vlezl jen v krajním případě. Toalety jsou rozmístěny na několika místech a rozhodně jich je podstatně víc než 15
2) nikdy jsem neslyšel, že by pořadatel jakékoliv akce zajišťoval účastníkům i ubytování. To máte asi trošku popletené. Ze zkušenosti vím, že ubytovací kapacity v okolí jsou obsazené dlouho dopředu. Čím dřív si ubytování zajistíte, tím blíž slavnostem můžete bydlet. Ideálně rok dopředu. Jinak můžete přijet vlakem nebo autobusem, případně je v blízkosti areálu slavností připravena louka na stanování. Mnoho lidí také přespává v autě.
3)Doba čekání na pivo by měla být minimální. Například loni nebyly fronty v největším náporu delší než 10 lidí. To je, myslím , dostačující. Samozřejmě nemůže mít každý návštěvník svou pípu. Přesto počet výčepních míst letos ještě zvýšíme.
S dalšími dotazy se, prosím, obracejte přímo na pořadatele, popř. pivovar. Hloupé rytí v diskuzním fóru Vám odpověď přinese jen velkou náhodou. Jako třeba teď. Ale Vám pravděpodobně o odpověď ani nešlo ....


napsal(a): Petr Menšík (petr.mensik(a)pivovarsvijany.cz) [Odpovědět]

Kučera Pavel

sobota, 17. červenec 2010
11:00

Petře Menšíku máte svatou pravdu a musím Vás podpořit.Mám tam stánek a vše okolo mě šlape jako na drátkách.Na záchodech čekají jen ženský.A s pivem to taky není žádná tragédie.Jo a spaní JAK SI KDO USTELE TAK SI I LEHNE.


napsal(a): Kučera Pavel (kublaj17(a)seznam.cz) [Odpovědět]

pivo

neděle, 27. červen 2010
23:53

pivo

Mám dotaz kolik bude stát pivo na slavnostech..? Dekuji


napsal(a): pivo [Odpovědět]

honza1205

pondělí, 28. červen 2010
02:09

honza1205

to pivo: 18,-


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI