Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Skvělé Krušovice. Dvě první a jedno třetí místo z Českých Budějovic

Co se píše o pivovarech a pivu


Skvělé Krušovice. Dvě první a jedno třetí místo z Českých Budějovic

[úterý, 11. červen 2013]

Pořádná krušovická Dvanáctka, Krušovice Černé a Krušovice Pšeničné skvěle zabodovaly na prestižní degustační soutěži Pivo České republiky, která v sobotu vyvrcholila předáváním cen nejlepším pivovarům v Českých Budějovicích. Krušovická Dvanáctka získala první místo v kategorii světlý ležák Premium, Krušovice Černé rovněž zlato v kategorii tmavých výčepních piv a Krušovice Pšeničné bylo třetí v kategorii netradičních piv.

V případě piva Krušovice Pšeničné jde o velký úspěch také proto, že ji pivovar jako novinku letošního roku svým spotřebitelům představil teprve na jaře letošního roku. Jde o svrchně kvašené nefiltrované pšeničné pivo, které obsahuje zbytkové bílkoviny a pivní kvasinky, a proto má lehce zakalenou barvu. Extra osvěžující pivo má velmi lehkou a harmonickou chuť, doplněnou o ovocné tóny. Obsah alkoholu je 4,3 %.

Krušovická Dvanáctka patří mezi dlouhodobě oceňovaná piva v Česku i v zahraničí – v roce 2012 i 2013 se jí například (spolu s Desítkou) podařilo získat stříbrnou medaili za kvalitu na mezinárodní soutěži Monde Selection. Dvanáctka má výraznou a současně velmi příjemnou dlouho doznívající hořkost. Používání karamelových sladů Dvanáctce dodává jantarovou barvu a plnou sladovou chuť a vůni. Dvanáctka vznikla na přání českých spotřebitelů, kteří se chtěli vrátit k původní receptuře a chuti z osmdesátých let minulého století, kdy se krušovická piva těšila velké oblibě. Úkolu se zhostil současný vrchní sládek pivovaru Tomáš Kosmák se svými spolupracovníky. Emeritní sládek Václav Kloub pak potvrdil, že krušovické pivo opravdu chutná jako tenkrát.

Krušovice Černé se vyznačují plností, výraznou karamelovou chutí a jemnou chmelovou hořkostí. Pro výrobu Krušovic Černých se používají speciální druhy ječných sladů (český, barevný, karamelový a mnichovský), které pivu dodávají jeho typickou tmavou barvu. Krušovice Černé jsou dlouhodobě nejoceňovanějším pivem ve střední Evropě.

Soutěž Pivo České republiky je prestižní degustační soutěž, která je součástí výstavy Slavnosti piva. Na začátku června se každoročně koná na výstavišti v Českých Budějovicích, letos se uskutečnil už 17. ročník. Soutěže se v 17 kategoriích zúčastnilo 50 pivovarů, které zaslaly na 300 vzorků piv. Soutěž probíhá pod záštitou ministra zemědělství, hejtmana Jihočeského kraje a primátora Statutárního města České Budějovice.

Vítězové 17. ročníku soutěže získávají právo užívat titul Pivo České republiky 2013.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

úterý, 11. červen 2013
21:45

Dan

Zajímalo by mne, jak to opravdu dělají velkopivovary, že sklízí tolik ocenění. Když si pak člověk přečte, že podle výsledků soutěže, jsou Rampušák a Krušovická 12 prakticky na stejné špičkové úrovni, tak neví co si myslet.
Přitom Rampušák je opravdu extra třída a Krušovické se nedá prakticky vypít...
K čemu jsou vlastně ty soutěže? :-?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

jirka

středa, 12. červen 2013
10:46

to Dan: to by mě taky zajímalo, jesli jim tam neposílaj nějaké speciální vzorky, které nemají s běžně prodávaným pivem nic společného


napsal(a): jirka [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI