Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Speciální exkurze v Krušovicích ukážou výrobu piva krok za krokem a nabídnou na zkoušku práci degustátora

Co se píše o pivovarech a pivu


Speciální exkurze v Krušovicích ukážou výrobu piva krok za krokem a nabídnou na zkoušku práci degustátora

[pátek, 18. leden 2013]

Milovníkům piva všech věkových kategorií od 18 do 99 let jsou určeny speciální exkurze a kurzy, které právě začíná pořádat pivovar v Krušovicích. Díky nim se tak všichni zájemci seznámí s technologií výroby piva krok za krokem a současně dostanou příležitost vyzkoušet si pivovarnické řemeslo v praxi. Kromě toho se budou učit i pivo degustovat (ochutnávat).

Chceme oslovit českou klientelu, lidi, kteří se kromě konzumace chtějí i něčemu přiučit a dozvědět se ještě mnohem více o výrobě svého oblíbeného zlatavého moku. Ukázat jim, jak kvalitní pivo u nás v Česku vaříme,“ konstatoval expert na exkurze v pivovaru Josef Helebrant, který je spolutvůrcem nového projektu. Vzhledem k náročné organizaci v pivovaru i personálnímu zajištění se oba kurzy uskuteční maximálně desetkrát ročně.

Při kursu technologie výroby bude mít návštěvníky na starosti odborný garant na technologii, s nímž absolvují celou prohlídku po pivovaru. Dozvědí se tak podrobně vše o původu surovin k výrobě piva, resp. jednotlivých druzích sladů, chmelů a úpravě vody. Ve varně se seznámí s tzv. rmutováním, tedy českým vařením piva na dva rmuty. Následovat budou informace o průběhu chmelovaru – kdy a jaký chmel se při vaření přidává. Po návštěvě varny se přejde k CKT tankům, v nichž pivo kvasí, kde se bude ochutnávat nefiltrované pivo. Pro veřejnost zcela výjimečný je následný vstup k filtraci a pasteraci piva. Nakonec přijde na řadu adjustace – vlastní technologie plnění piva, kde všichni rozluští hádanku, proč zde pivo nepění.

Po prohlídce výrobních prostor pivovaru se návštěvníci odeberou do krušovického showroomu (místnosti pro prezentaci čepování piva), kde jim obchodní sládek pivovaru přiblíží celou technologii čepování piva, přítomné informuje o jeho správném skladování a seznámí je s celým složením výčepního zařízení od sudu ke kohoutu. Při praktických ukázkách budou návštěvníci sledovat, jak se správně čepuje pivo s pěnovou čepicí či na hladinku. Na závěr všechny čeká soutěž v načepování řezaného piva.

Kurs pivního sommeliérství rovněž počítá s teoretickou a praktickou částí. Průvodcem se v tomto případě stane vyškolený degustátor. V první části kursu se tak návštěvníci seznámí se základním dělením piva podle způsobu kvašení i použitých surovin, přičemž si piva z jednotlivých skupin ukážou i na značkách z portfolia HEINEKENU. Dále návštěvníci zjistí, které základní chutě v pivě hledat a jaké jsou nejčastější nežádoucí chuťové a čichové vjemy. Následovat bude popis celého procesu degustace tak, jak probíhá na degustačních soutěžích. Další – a velmi podstatné informace – se budou týkat výběru vhodného piva ke konkrétnímu jídlu.

V praktické části se hosté mohou těšit na atraktivní úkol: na chvíli se stanou degustátory piva. Pod vedením zkušeného degustátora budou pivo sami ochutnávat a vyplňovat degustační protokol. Nakonec dostanou (stejně jako na soutěži) slepé vzorky, kdy budou určovat typ piva či případné nežádoucí příchutě.

Po absolvování obou kursů si účastníci odnesou domů na památku certifikát a výpravnou brožuru. Ta populárně-naučnou formou spolu s obrazovou dokumentací shrnuje všechny informace, které se v krušovickém pivovaru dozvěděli.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Martin Kříž

úterý, 22. leden 2013
21:18

Pochybuji,že ukážou HGB systém na ředění piva a přiznají, že vaří skoro všechny značky piva portfolia Heineken. http://www.mzp.cz/www/ippc.nsf/ $pid/MZPXXG09M17G http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/jak-se-redi-ceske-pivo-ze-sestnactky-na-desitku_121625.html


napsal(a): Martin Kříž [Odpovědět]

Dan

pátek, 18. leden 2013
22:39

Dan

Tak jsem se chtěl přihlásit na kurz a moc jsem se těšil, jak si osvojím odbornou práci v pivovaru. Chtěl jsem dělat spilečného na spilkách, protože to mne vždy lákalo...
a teď tady čtu něco o nějakých CKT... v kterých pivo kvasí a bude se z nich ochutnávat pivo nefiltrované. A co ležácké tanky, ty pivovar také nemá, že by tedy šlo o jednofázové kvašení/ležení v CKT?
No, to je pěkná ukázka, jak kvalitní pivo vzniká! Děkujeme Heinekene :(


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
20:20


posted by: Inzerce

Mirek

sobota, 19. leden 2013
12:00

Mirek

to Dan: A hlavně že chutná jako tenkrát....... :ble:


napsal(a): Mirek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI