Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Klub sběratelů pivovarských suvenýrů Praha slaví 15 let

Co se píše o pivovarech a pivu


Klub sběratelů pivovarských suvenýrů Praha slaví 15 let

[čtvrtek, 17. leden 2013]

Již tuto sobotu náš sběratelský klub pořádá tradiční „Mezinárodní setkání sběratelů pivních suvenýrů“, tentokrát s podtitulkem „Oslava 15 let KSPS Praha“. Pro návštěvníky jsme si jako obvykle připravili nejen pestrou nabídku etiket, tácků, sklenic a dalšího sběratelsky zajímavého materiálu, ale logicky i k tomu patřící pivní občerstvení. Důraz jsme samozřejmě kladli na piva českého typu, která do našich končin neodmyslitelně patří, že ale máme ty narozeniny, tak si na své přijdou též milovníci nevšedních druhů, zejména pak svrchně kvašených piv typu „dubbel“ či „pale ale“. Kromě toho zde budou k sehnání i mnohá lahvová piva přivezená samotnými návštěvníky a nadto se také můžete těšit na bezplatnou ochutnávku našeho klubového piva „Klubovák“.

Více informací o této akci viz naše klubové stránky, příp. pozvánka.

Na Vaši případnou účast a možnou budoucí spolupráci se těší

KSPS Praha

O pivu Klubovák

Myšlenka na vznik klubového piva sahá do r. 2009, kdy jsme si řekli, že by nebylo od věci mít nějaké vlastní pivo. Nechtěli jsme však jít cestou jiné etikety na standardní (mini)pivovarské produkci, ale rozhodli jsme se, že se do toho pustíme sami, a to za následujících podmínek:

1) Výrobcem musí být sběratel pivních suvenýrů a současně výroby jako takové se musí aktivně účastnit člen našeho sběratelského klubu

2) Při výrobě nesmí být použity sladové výtažky, chmelové koncentráty a jiné polotovary či náhražky, jimiž se výrobní proces možná zjednodušuje, ale na výsledné chuti piva je to poté velmi znát

3) Pivo nesmí být stočeno do PET lahví, ale výhradně do skla či jiného obalu na úrovni

Najít u nás někoho, kdo by výše uvedené splňoval, zpočátku nebylo vůbec jednoduché, nakonec se však povedlo a první „Klubovák“, jak našemu pivu říkáme, tak mohl spatřit světlo světa. Pilotní várka proběhla na podzim r. 2010 v Oseku u Duchcova (uvařil sběratel Marek Musil za asistence člena klubu Marka Kamlara a sběratele Jaroslava Hovorky), druhá rok nato v Písku (uvařil tehdejší člen klubu Petr Franěk) a třetí, zatím poslední, loni v listopadu v pražských Bubnech (uvařili členové klubu Marek Kamlar a Jan Pechánek).

První dva pokusy sklidily mezi našimi členy i návštěvníky námi pořádaných akcí velmi pozitivní ohlasy. Zda také třetí, uvidíme již tuto sobotu. Z původních 13 litrů nám po třech interních ochutnávkách sice zůstalo už jen 7, zkušenosti z minulých let nám však říkají, že i toto zdánlivě malé množství by mělo zcela postačovat. A kdyby náhodou ne, tak třeba hned příště to můžeme zkusit napravit. Naposledy jsme určitě nevařili.

Klub sběratelů pivovarských suvenýrů Praha slaví 15 let

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI