Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Votvírák 2015


Votvírák 2015

Votvírák 2015 [p539]

Někdo má vždy v kapse zavírák, správný pivař by měl mít vždy po ruce votvírák. Tato drobnost každodenní potřeby je pro nás tak samozřejmá a normální, že se s ní nikdo nezaobírá až do doby, když zrovna není k dispozici. Pamatuji se, jak jsem před léty nemohl otevřít ve vlaku vyšší kvality lahvové pivo jen proto, že vše ve vagónech bylo zakulacené a jako na potvoru jsem tento drobný nástroj zrovna neměl u sebe. Vím, že to nakonec dopadlo tak, že jsem neumně urazil hrdlo lahve a pivo jsem tak musel vylít :(

Pivo se dá samozřejmě jinak otevřít mnoha způsoby a různými nástroji, nicméně hezký a kvalitní otvírák můžeme použít třeba jako přívěšek na klíče, ti odvážnější rovnou jako náhrdelník. Většinou nám jde jen o funkci, ale co takhle přidat něco navíc. Zajímavý design by mohl dát otvíráku přidanou hodnotu, řekli si v Královédvorském pivovaru Tambor a oslovili proto Atelier produktového designu Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně. Ve spolupráci s ateliérem vyhlásili pro studenty soutěž, jejíž zadání bylo: vytvořit návrh a maketu upomínkového otvíráku pro Královédvorský pivovar Tambor. Mezi podmínkami byla nenáročnost výroby, funkčnost a moderní soudobý design.

Jeden z návrhů
Jeden z návrhů

Do soutěže se zapojilo deset studentů ze všech tří ročníků,“ uvedl Zdeněk Zdařil, vedoucí ateliéru užitého designu. Účastníci nejprve vytvořili počítačové animace. Pro vlastní prezentaci na výstavě a pro potřeby hodnotící komise museli vyrobit alespoň jeden funkční model. O vítězi rozhodovala pětičlenná porota, v které krom pedagogů zasedl i majitel pivoovaru Tambor Nasik Kiriakovský a za veřejnost ředitel východočeských regionálních Deníků Tomáš Doubrava.

Pro porotu nebylo jednoduché vybrat ten nejlepší otvírák. Všechna díla byla pojata originálně, někdo se zaměřil spíš na stránku propagace, další dával přednost funkčnosti, nikde ale nechyběl zajímavý design. „Je vidět, že někteří si s výrobou vzorků příliš práce nedali. Nezapomeňte vyzkoušet i jejich funkčnost,“ vyzval porotce Zdeněk Zdařil, vedoucí ateliéru. Potom už porotci obcházeli jednotlivá stanoviště, detailně pozorovali, zkoušeli vzory a porovnávali je s výkresy.

Praktická zkouška
Praktická zkouška

Měl jsem možnost vidět práce v jejich elektronické podobě a našel jsem si některé favority. Tady ale musím svůj pohled změnit, když jsem měl možnost si otvírák vzít do ruky a vyzkoušet ho,“ vysvětlil Tomáš Doubrava, kterého, jako správného „Pardubičáka“ zaujal otvírák ve tvaru podkovy.

Většina studentů potvrdila předloženými návrhy své dosavadní kvality. A tak se na předních místech umístili ti, kteří už v minulosti dokázali, že jim originalita designu není cizí. Nejvíce bodů získal otvírák ve tvaru medaile Tambor, kterou vytvořil Lukáš Kocián. Druhé místo patří Šimonovi Kiriakovskému za otvírák - sponu. Třetí příčku obsadil Petr Domorád s otvírákem připomínajícím kreditní kartu.

Vítěz
Vítěz

Čestnou cenu získal Lukáš Němec za otvírák – bubeníčka. Ten zvítězil v internetovém hlasování na facebooku Královédvorského pivovaru Tambor. „Student sice vědomě porušil jednu z podmínek, nenáročnost výroby, ale vytvořil určitě zajímavě pojatý otvírák. I proto zaujal naše fanoušky na facebooku. Bohužel, tento otvírák by byl finančně velice náročný na výrobu. Proto jsme se rozhodli ocenit ho alespoň čestným uznáním,“ vysvětlil Nasik Kiriakovský.

Bubeníček
Bubeníček

Spolupráce byla jistě oboustranně prospěšná. Pivovaru přinesla moderní pohledy na propagační předměty, studenti si mohli vyzkoušet, jaké to je, připravovat věci dle konkrétního zadání. Ti nejlepší si navíc odnesli finanční ohodnocení, všechny účastníky pivovar Tambor za jejich píli rovněž odměnil. Královédvorský pivovaru Tambor již několik let spolupracuje se Zemědělskou univerzitou Praha Suchdol. I do budoucna počítá s tím, že bude při řešení některých problémů oslovovat různé fakulty. Pro Atelier produktového designu Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně to také nebyla první spolupráce s pivovarem. Tehdy se ale jednalo o gigant.

Všechny návrhy naleznete ve fotogalerii zde... Jakým otvírákem byste si rádi otvírali Tambora Vy?



[Pivní.info] [Zobrazeno 6597x] [27. únor 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 18] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Roman Holoubek

neděle, 1. březen 2015
19:56

Roman Holoubek

Já jsem nadšený. jak z návrhů studentů - vážně zajímavé a pěkné. Tak i z nápadu pana Kiriakovského - skvělý nápad. Bravo.


yerka

neděle, 1. březen 2015
17:59

yerka

Dodnes nosím na klíčích vojenský otvírák, kterým kromě lahve otevřu i konzervu. Dal se tenkrát koupit v každé Lověně, tuším za 2,50 Kč a nedám na něj po těch min. 25 letech dopustit :-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:31


posted by: Inzerce

Dan

neděle, 1. březen 2015
22:51

Dan

yerka: Jedná se o tento otvírák? http://www.army-shop.cz/produkty/jidelni-potreby/ostatni/otvirac-acr-univerzalni---perfex/2068.html
Na vojně to byla běžná věc, do dneška dva kousky z té doby vlastním.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 2. březen 2015
07:53

Dwarf

Dan: ten mám taky :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

yerka

pondělí, 2. březen 2015
08:13

yerka

Dan: Ano, to je on, ani jsem nevěděl, že se ještě prodává, ale ta cena je už někde jinde :-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 2. březen 2015
08:41

Roman Holoubek

Dan: Také ho mám a stále používám. Díky za nostalgickou připomínku.


Chody

neděle, 1. březen 2015
09:37

Chody

Mně se naopak většina řešení líbí. Jsou originální a dovedl bych si představit jejich praktické využití. Možná by mohli posloužit i jako malá pozornost. Dnes se vše "projektuje" na počítači (rýsovací prkno již netřeba) a mne naopak potěšily zlaté české ruce studentů, když do soutěže vyrobili funkční modely...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dan

neděle, 1. březen 2015
14:16

Dan

Chody: Jo, návrhy jsou to technicky a designově zajímavé, ovšem je otázka, kolik toho na nich vyrobili studenti. Když se projdou jednotlivé modely na fotografiích, tak jsou jasně vidět výrobky řezané a gravírované laserem apod. To má do ruční výroby opravdu daleko.
Proto jsem napsal, co jsem napsal. A k pivní klasice to nepasuje vůbec. Jedině jako upomínkový předmět, jakých jsou stovky, většinou bez praktického využití. Těžko si to někdo vezme do báglu na vandr...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 01.03.2015 ve 14:42:19


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Bierkerl

neděle, 1. březen 2015
08:57

Dan: Ano, smutné, že takoví závistiví ubožáci, jako ty, mají přístup na internet.


napsal(a): Bierkerl [Odpovědět]

Dan

neděle, 1. březen 2015
14:07

Dan

Bierkerl: My si tykáme? Vyjádření názoru je závist? Není co závidět.
Tak se vraťte k mamince a tatínkovi, ať vám řeknou, co je to fortelné řemeslo. Na facebooku takové informace nenejdete...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

AntiWeetek

neděle, 1. březen 2015
18:25

AntiWeetek

Bierkerl: No zrovna Dan mi jako ubožák nepřijde, i když s ním ve spoustě věcech nesouhlasím.


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

pivo

neděle, 1. březen 2015
22:18

pivo

Bierkerl: Kvůli svému, jinému názoru je člověk ubožák? Tady nejste na Novinkách, pane!!!


napsal(a): pivo [Odpovědět]

bierkerl

neděle, 1. březen 2015
17:07

Dan: Chtěl bych vidět to tvoje fortelné řemeslo. Jistě jsi vyrobil spoustu užitečných věci podle Přemka Podlahy.


napsal(a): bierkerl [Odpovědět]

Bierkerl

pondělí, 2. březen 2015
08:40

pivo: Podle toho, co se tu objevuje za příspěvky, na novinkách jsme. A je rozdíl mezi vyjádřením jiného názoru a opovržlivým znevažováním všeho a všech.


napsal(a): Bierkerl [Odpovědět]

restart

neděle, 1. březen 2015
08:41

"Celý svět je jeden velký votvírák......"


napsal(a): restart [Odpovědět]

Pražák

neděle, 1. březen 2015
01:41

Dan:
Můžu se od vás prosím naučit vaší arogance, nadřazenosti, naštvání a stesku?


napsal(a): Pražák [Odpovědět]

Dan

neděle, 1. březen 2015
00:19

Dan

Kam se poděly zlaté české ručičky? Řemeslná dovednost a fortel? Dnešní "fachmani" nedokážou vytvořit ani otvírák na pivo bez počítačů? Smutné.
Takovým otvírákem bych si pivo určitě neotvíral, neboť se mi ani jeden z nich nelíbí.
Není nad klasiku, nebo tovírák na kapesním noži, či otevření "čímkoliv". Ostrá hrana se skoro vždy najde, pokud ne, poslouží třeba klíče od bytu, šroubovák a podobně.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Dwarf

sobota, 28. únor 2015
21:37

Dwarf

já si Tambora neotvírám... už dlouho jsem ho neviděl... a jinak je mi to jedno aneb kolika způsoby si umíš otevřít pivo, tolikrát jsi člověkem ;)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.02.2015 ve 21:48:53


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI