Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

XXIII. ročník Reprezentačních slavností piva a minerálních vod v Táboře

Co se píše o pivovarech a pivu


XXIII. ročník Reprezentačních slavností piva a minerálních vod v Táboře

[úterý, 8. leden 2013]

Reprezentační slavnosti piva a minerálních vod 2013 v Táboře se konají od 6. do 9. února. Odborné anonymní degustace soutěže o Zlatou pivní pečeť začnou o den dřív. Porotu čeká náročný maratón – do soutěže je už přihlášeno na 550 vzorků piva.

O pečeť usilují i Japonci

Pořadatelé zatím evidují přihlášky zhruba 110 pivovarů. Kromě tuzemských velkých výrobců a minipivovarů opět přibylo účastníků ze zahraničí. V premiéře se představí například pivovar z Norska, dva pivovary z Arménie a do boje o Zlatou pivní pečeť vstoupí i tři vzorky z Japonska. Mezi zahraničními účastníky je také šest pivovarů z Ruska, čtyři z Německa, další z Belgie, Polska, Běloruska, Kazachstánu, Rakouska nebo Nizozemí.

Stále pestřejší nabídka a různorodost druhů si v zájmu větší objektivity hodnocení vyžádala další rozšíření počtu kategorií - letos už jich bude pětadvacet. Samostatnou kategorii dostanou extra silná piva a piva míchaná /Radlery/. Vítězové jednotlivých kategorií k titulu získají i právo užívat příslušné označení na etiketách a k propagačním účelům. Seznam kategorií a program degustací naleznete v příloze.

Také v soutěži minerálek budou nováčci

Součástí slavností je i soutěž o nejlepší minerální vodu. O titul Zlatý český pramen budou usilovat největší výrobci z České republiky a ze Slovenska. Premiéru na táborských slavnostech bude mít osm druhů nových ochucených minerálních vod. Jedná se také o účasti výrobce minerálky z Arménie. K dnešnímu dni je do kategorií ochucená a neochucená minerální voda přihlášeno celkem 23 vzorků.

Anonymní degustace jsou pod přísnou objektivní kontrolou

Z hlediska účasti pivovarů v odborné degustační soutěži jsou Slavnosti piva v Táboře největší svého druhu v České republice. Odborné degustace jsou přísně anonymní a oficiálně garantované odbornými autoritami. Soutěže piva certifikují světově renomované společnosti TÜV SÜD, Bureau Veritas Czech Republic, 3 EC International a Státní zemědělská a potravinářská inspekce České republiky. Soutěže minerálních vod kontroluje mezinárodní certifikační koncern TÜV SÜD. Pořadatelé budou spolupracovat s odborníky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze , Slezské univerzity v Opavě a Střední průmyslové školy potravinářských technologií z Prahy.

Anonymní degustace proběhnou od 5. do 8. února v kongresovém sále Jihočeské univerzity v Táboře. Mimo odborníků z pivovarů budou pivo degustovat doktorandi VŠCHT, úspěšní studenti Střední průmyslové školy potravinářských technologií z Prahy a Střední ekologické a potravinářské školy z Veselí nad Lužnicí. Jako nezávislí degustátoři se zúčastní sládci z Japonska, Ukrajiny, Ruska, Polska a také řada našich vynikajících odborníků z pivovarnického oboru. Poprvé se degustací zúčastní také pracovníci Výzkumného chmelařského ústavu ze Žatce.

Na veřejnost čeká dvě stě druhů piva

Pro veřejnost slavnosti začínají ve středu 6. února a potrvají do soboty 9. února. Dějištěm je opět hotel Palcát. Pro hosty bude k dispozici pivo od cca 40 pivovarů. Každý může vybírat ze zhruba stovky točených druhů piva a další stovky jiných druhů ve skle. Na místě budou kromě českých speciálů velkých a malých pivovarů například různá piva z Belgie, mnichovský Paulaner, bayreuthský Maisel, piva z Norska, Nizozemí, Itálie nebo ze Slovenska.

Lidé si mohou koupit vlastní půllitr za symbolickou cenu

Slavnosti pro veřejnost začínají každý den od 17 hodin. Stejně jako loni mohou lidé celý večer používat pouze své sklo. Obyčejné půllitry s logem slavností budou u vstupu k dostání za 5 korun. Kvalitnější sklenice přijdou na 30 korun. Lidé je mohou kdykoli vrátit a nebo si je mohou odnést domů jako suvenýr. Organizátoři tak chtějí trvale vyloučit jakékoliv používání kelímků nebo problematické vracení zálohovaného skla na stánky. Zároveň zůstává zachován i starý systém, kdy má každý pivovar u stánku své vlastní sklo s různou výší záloh. Personál ze stánků bude mít opět přístup ke špičkové německé myčce skla fy Winterhalter, která se používá i na mnichovském Oktoberfestu.

Předprodej vstupenek od 9. ledna

Předprodej vstupenek v městském Infocentru na Žižkově náměstí začíná 9. ledna 2013. Ceny v předprodeji se pohybují od 120 do 140 korun, na místě budou o deset korun dražší.

V doprovodném kulturním programu vystoupí například Keramička, Babouci, PiňaKoláda, Melody Band nebo Big Papa. Moderování, soutěže a diskotékový doprovod si vezmou na starost Vladimír Kostínek a Vladislav Slezák za Rádio Blaník.

Slavnosti se konají pod záštitou ministra pro místní rozvoj Ing. Kamila Jankovského, ministra zemědělství ČR ing. Petra Bendla, hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly a prezidenta agrární komory ČR Ing. Jana Veleby. Akci podporuje Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism a Jihočeská centrála cestovního ruchu.

Závěrečná tisková konference se bude konat 8. února ve 12 hodin v budově Jihočeské univerzity v Táboře.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen vítězům odborných degustačních soutěží proběhne v sobotu 9. února 2012 v 18 hodin v kongresovém sále Hotelu Palcát.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI