Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Našel se francouzský „pan Březňák“

Co se píše o pivovarech a pivu


Našel se francouzský „pan Březňák“

[úterý, 16. leden 2007]

Po pivařích z Kostariky, Uruguaye, USA, Itálie a Rumunska se objevil další národ, který si činí nároky na tvář přednosty stanice Velké Březno Victora Cibicha. Jsou jím Francouzi. Dosud neznámé užití maskota velkobřezenského pivovaru objevil na dovolené hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

„Koukal jsem jako blázen, když jsem v Řecku v malé hospůdce v horách viděl na stěně plakát s naším Cibichem,“ říká hejtman. Včera předal úlovek historikovi pivovarnictví Janu Žižkovskému, který dlouhodobě mapuje dějiny ústeckých pivovarů a pracuje pro skupinu Drinks Union.

„Spolupracuji s největšími sběrateli etiket, myslel jsem, že máme už všechny zahraniční varianty Cibicha. Jsem překvapen,“ komentoval objev.

Krom bělavých vlasů je Cibich na plakátu francouzského pivovaru Sochaux naprosto totožný s tím, kterého užívá už přes sto let pivovar Velké Březno. Jak se dostal pivovar Sochaux k Cibichovi, je záhadou. „Ta tvář se prostě líbí, dobře prodává pivo. Už před válkou si ji přivlastnil pivovar v Itálii. Po válce se pak zřejmě rozšířila s odsunutými Němci. Jak to bylo ve Francii, se snad brzy dozvíme. Hned kontaktuji pivovar Sochaux,“ vysvětlil historik.

Právě včera pivovar pokřtil novou etiketu piva Březňák, jež doznala modernizace. Tváře maskota se ale změny nesměly dotknout. Etikety Březňáku se proměnily podobně jako před časem etikety piva Zlatopramen od stejné firmy.

Velkobřezenský pivovar zaregistroval Cibichovu tvář roku 1906. Dnes jde o ceněnou ochrannou známku. „Březňák s Cibichem patří k nejprodávanějším českým pivům v Německu. Tamní zákazníci vnímají Cibicha pozitivně, působí dobrosrdečně a podporuje dojem kvalitně odvedené práce,“ poznamenal šéf představenstva pivovaru Milan Hagan. Pivovar vlastní výhradní práva na užití Cibicha v Česku a v Německu. Ve Francii, Itálii či v USA by musel o značku bojovat. „Bylo to strašně složité. Stačí se podívat na spor Budvaru s Američany,“ reagoval Hagan. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI