Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Buqičák vintage

[středa, 5. říjen 2011]

V pondělí jsem ve Zlých Časech narazil na "Buqičák vintage". Nová varianta růžového witbieru uvařeného v Chýni pro Alianci P.I.V. se vyznačuje výrazně kyselou chutí oproti původní verzi, což mě (nemile) zaskočilo, neb jsem pivní list nad barem přestal číst po prvním slově a odlišující přídomek jsem nezaregistroval a tudíž před objednávkou neřešil jeho význam. Ani obsluhou jsem nebyl bohužel na výraznou chuťovou odlišnost novinky upozorněn (přestože si dle jejích vlastních slov na toto pivo stěžovalo ten večer již vícero hostů). Nicméně jsem byl ujištěn, že pivo není zkažené a takto má chutnat, což podpořili i štamgasti na baru, podle kterých je z přídomku "vintage" kyselá chuť přeci jasná.

Tento termín jsem doposud znal pouze ve spojení s vínem, a proto jsem se pokusil prostřednictvím internetu ujistit, zda je jeho použití u piva obdobné. Po krátkém hledání jsem našel článek (http://www.sallybernstein.com/beverages/beer/vintage_beers.htm), který mi potvrdil mou domněnku, že označení "vintage" označuje v zásadě piva určená k archivaci, tedy piva, u kterých je předpoklad vývoje/zlepšování jejich senzorických vlastností v průběhu stárnutí. Přitom se veskrze jedná o piva silná, nestabilizovaná filtrací a pasterací a v neposlední řadě také o piva lahvová. Nezkoumal jsem blíže hodnověrnost daného článku, ale přišel mi dostatečně fundovaný. Na základě těchto informací mi přijde označení sudového 4% witbieru jako "vintage" poněkud zavádějící.

Rád se v této oblasti poučím, takže se závěrem ptám - co víte o "vintage" pivech? Co si myslíte o označení "Buqičák vintage"? A jak vám "Buqičák vintage" chutnal?

autor: Kari | Blok 12:30 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

DAN X

pondělí, 10. říjen 2011
00:43

Taky bych se rád dozvěděl co je vlastně Buqičák vintage zač. Podle mne jen matoucí název zkyslého piva. Co na to odborníci ?


napsal(a): DAN X [Odpovědět]

phrabina

neděle, 9. říjen 2011
22:02

phrabina

Mě chutnal velmi, ale jsem zblblý z belgických, berlínských a lipských piv. V amsterdamském baru Engelbewaarder čepují mimo jiné Rodenbach (včetně verze Grand Cru) a při jeho objednávce se vás vždy ptají, jestli víte, do čeho jdete. Možná stejný postup měli zvolit i v ZČ. Aspoň by zůstalo víc.
Val: Absolut Citron znáš?


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
00:50


posted by: Inzerce

val

pondělí, 10. říjen 2011
00:48

val

to phrabina: Zblbý nezblblý, vintage prostě automaticky neznamená kyselý.
S tou vodkou si mě dostal, že by tahle hype značka měla i citronkovou příchuť, jsem doteď netušil a příklad s vodkou beru zpět :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

val

středa, 5. říjen 2011
22:41

val

vintage = výběrový, starý, archivní, zastaralý, uleželý, vyzrálý, vyjitý z módy. Nic z toho se nevztahuje k chuti; kyselý neznamená vintage (protože v Lidlu nemají vintage citronek) a vintage není automaticky kyselý (kdo pije kyselou vodku třeba?), byť pokud je výrobek vintage, může samozřejmě kyselý být (dle typu). Štamgasti jsou možná zblblí z některých belgických piv, kde je trvanlivost 25 let při dodržení skladovacích podmínek.
Kdo ví, třeba byl buqičák vintage navařen před pěti lety a doteď zrál, ale to musí osvětlit jiní.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.10.2011 ve 22:43:12


napsal(a): val [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI