Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Postřehy z budějovických pivních slavností 2014

[neděle, 15. červen 2014]

Každoroční příležitost ochutnat i v Českých Budějovicích nějaká zajímavá piva jsme nevynechali ani letos, i když v místním KMP si lze dopřávat menší pivní slavnosti třeba i každý týden.

Oproti loňsku se vstupné zvýšilo o 100 %. Koneckonců bylo jasné, že loňská novinková dvacetikoruna (do té doby býval vstup zdarma) je jen takovým testem, jak to lidi skousnou a že pokud to skousnou, u dvacky nezůstane. Myslím, že se cena časem ustálí na nějakých 80–100 korunách.

Užili jsme si i tradiční vypuzení ze stinného útočiště. Schovat se před vedrem do pavilonu není dobrý nápad, neboť ten se s nástupem večera pravidelně mění v pavilon vřeštících opic. Ale co by to bylo za pivní slavnosti, kdyby na nich pořádně nahlas nedunělo „gdhyž se u nás chlaphy phoperou, tagjenom nožém anebo sekerou“. K pivním slavnostem prostě patří rámus, protože lidé se neumí bavit sami, je potřeba jim tu zábavu nějak narvat do palic. Aspoň u toho piva netlachají blbosti, když stejně není slyšet vlastního slova… Takže jsme si znechuceně sbalili věci, piva a šli ven.

Konečně jsem se tedy v textu propracoval k pivu. Ochutnali jsme piva skvělá, piva rozpačitá a taky nějaké vyložené pivní ostudy. Tentokrát budu jmenovat i ta špatná, protože už mě to s nimi nebaví. Například takový „Staročeský ležák“ u stánku „Pivní speciality“. Nevšimnul jsem si, že by tam někde udávali místo původu. Takže asi odněkud z nejtemnějších močálů pivního Půlnočního království. Takhle nějak si představuji chuť výluhu z ponožek po celodenní horské túře. Vlastně ne, spíš po celotýdenním čundru. „Hořká neřest“, hlásal nápis. No, hořké to moc nebylo, ale neřest to byla velká.

Děsné pokusy o pivo se čepovaly i u stánku rokycanského minipivovaru U Stočesů. Vrcholem tamní drzosti bylo pšeničné pivo. Chuťově něco mezi pivem a čisticím prostředkem. Na klasické hodnotící škále bych se nerozpakoval jít přes 8. To se vážně nestydí podávat lidem něco tak zjevně vadného a chtít za ten ekl ještě peníze?

Na druhou stranu, třebíčský Urban, s kterým jsem měl v minulosti opakovaně špatné zkušenosti, mile překvapil. A to v poslední době taky opakovaně. Asi už tedy přestanu považovat chutné pivo od Urbana za překvapení.

Největší pivní potěšení na nás čekalo v útrobách historické dodávky Citroën, rozvážející po akcích všeradické pivo. Tam jsme šli ovšem na jistotu a nebyli jsme zklamaní. Všeradice jsou pro mě jedním z důkazů, že zakládání nových pivovárků má smysl.

Nakonec jsme se jako už snad tradičně zasekli u stánku zvíkovského pivovaru. Slušná pivka, přátelský pokec – a je tady půlnoc. Příjemně strávený páteční a sobotní večer. Za rok jdeme zase.

autor: jiri.kana | Blok 19:46 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

kuliferda

středa, 9. červenec 2014
08:57

Já jsem si pšenici od Stočesů (Weizengrimm) nechal načepovat do petky (v pátek okolo 23 hod) a druhý den doma mi dosti chutnala. Tak jestli jsi třeba nevyvhytal zkažený sud?


napsal(a): kuliferda [Odpovědět]

pana

pondělí, 16. červen 2014
23:54

U Stočesů NA NÁPLAVCE: 2. místo za ochuceným Krtkem (to je fakt sranda sama o sobě), zde nepitelná věc... Pivní laik se diví, odborník žasne. Nebo naopak. Asi jiní Stočesové....


napsal(a): pana [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
12:43


posted by: Inzerce

Dwarf

pondělí, 16. červen 2014
17:54

Dwarf

„Staročeský ležák“ - nebylo to náhodou z onoho středočeského městečka kousek za Kladnem?? jinak Urbana můžu všem jen doporučit, ať ležák či svrchňák, vždy si pochutnáte ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Chody

pondělí, 16. červen 2014
20:02

Chody

to Dwarf: Asi ne, pán mi do očí tvrdil, že není ten, na kterého se nesmí ani pomyslet :D


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 16. červen 2014
22:26

Dwarf

to Chody: loni v Rosicích byl taky stánek s nějakými "staročeskými pivními dobrotami" ... a ten, o němž není řeč, tam taky nebyl, nýbrž tam prodávali jiní, nicméně si myslím, že výrobky jeho jsou


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 16. červen 2014
22:41

jiri.kana

to Chody:Kurňa, chlapi, nechte toho, nebo nás všechny zavřou... :D

Ale Tys Chody říkal, že jsi snad vyzvěděl původ tohoto pokusu o pivo. A tím by se i vysvětlila jeho nepitelnost. Pokud to opravdu byl Dysmaltický Matloš, není divu, že jsme po ochutnání Staročechy upřímně litovali.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Chody

úterý, 17. červen 2014
08:54

Chody

to jiri.kana: Ano, v nestřežené chvíli mi bylo prozrazeno, že by snad výrobek mohl pocházet z Biskupic.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI