Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

květen 2016

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv květen 2016





Staropramen: Pozvi kámoše na jedno

[pátek, 20. květen 2016]


Od léta v novém...

[pátek, 20. květen 2016]





[Cvikov] 06:34 [permalink] [reaguj]


[Litovel] 06:27 [permalink] [reaguj]









Český pivní festival: varování

[středa, 18. květen 2016]

Protože mou kritiku ze svých stránek obratem vymazali a pro jistotu zrušili možnost komentářů, zkouším to touto cestou.

Takový šlendrián za přemrštěné ceny jsem ještě nezažil. Informace dost často ve stylu: máme nějaké pivo, netušíme jaké, což je u takovéto akce nehorázně málo. První pivo: označeno jako Strychnine 12° Garage Ale. Pivovar Strychnine má však Garage Red Ale 12° a Garage Pale Ale 12°. Které jsem pil? Netuším. Na tabuli se nabízí Hostan Hradni. Stupňovitost nikde. Výčepáci hledají na víčkách. Pivo Venuše 13°. Výčepáci netuší z kterého pivovaru a vtipkují na téma Merkur Venuše Mars. Dívka od počítače pak nadhodí, že snad z Havířova, ale že tam prý jsou pivovary tři, z kterého neví. Posílá mě do kanceláře u vchodu, tam prý dámy vědí vše. Byl tam jediný ajťák a nevěděl nic. Pak ovšem dívka zapracovala, jak by měla, takže mě dohnal jakýsi hoch a zopakoval, že je to pivo z Havířova, což už jsem věděl. Na žádost o upřesnění odešel do skladu a vrátil se konečně s relevantní informací, že pivovar se jmenuje Venuše. Teď sedím u počítače a zjišťuji, že se to pivo, jak to většinou bývá, nějak jmenuje: Milver 13°, nikoli Venuše 13°.

Nabídka zatím chudičká, Nedávná pivní sobota u Břevnovského kláštera byla co do nabídky zajímavých piv asi trojnásobná a samozřejmě i o dost levnější. Takže letos to přetrpím a patrně už nikdy více.

O "popularitě" tohoto průšvihu svědčí i to, že u Břevnovského kláštera mělo stánky přes tucet pivovarů, tady stačí prsty jedné ruky. Ostatní poslaly jen sudy, které se snad objeví na pípě - nikdo neví kdy a neví co.

V Katalogu jsou pivovary, které se tu zatím neobjevily, ale zato se tu čepují piva pivovarů, které v katalogu nejsou. Taková preciznost práce mě fascinuje.

Další příklad šlendriánu: Stan C nabízí Louny 11°. Co to je? Pivo Louny, ovšem 12° vyrábí Velké Březno. Pak je tu 11° Lounský žejdlík a 11° Zloun. Proboha, tohleto se tvářilo jako profesionální akce, ne, akce typu berte, co vám dáváme, a hlavně se na nic neptejte. My stejně nevíme.

A jedeme dál pivo po pivu. Stará škola - Polotmavá 11° je ve skutečnosti Bubák 11°. Nechtěli byste to přenechat někomu gramotnějšímu? S takovými arogantními amatéry jsem se za poslední čtvrtstoletí snad nesetkal,.

Je to čistě jen rejžovačka pro pořádající agenturu, na kterou mnoho energie věru nevynaložila.

Zdroj: Příspěvek Iva Železného na Facebooku Pivního.infa

[pi] 07:59 [permalink] [comments: 5]




Češi pivo umí: Zlato pro Budvar!

[úterý, 17. květen 2016]






Máz Deníku putuje do Teplic

[pondělí, 16. květen 2016]





Ženy a pivo v číslech

[pondělí, 16. květen 2016]




Startuje nová kampaň značky Braník

[pátek, 13. květen 2016]

19. Pivovarské čtvrtce, největšímu a nejoblíbenějšímu pochodu na Moravě, bude už tradičně patřit třetí květnová sobota. Poprvé postavila turisty na start už v roce 1973 a od roku 1997 ji pivovar Holba pořádá každoročně.

Od té doby získává na popularitě a na trasy vyráží stále více lidí. Bez rozdílu pohlaví, věku i kondice. To, co mají společného, je vztah k pohybu, přírodě a láska k dobrému pivu. Odhodlání vychutnat si Jeseníky s Holbou každoročně přivádí na start několik tisíc účastníků pochodu.

Také letos čtvrtka startuje ze 4 míst a nabízí celkem 8 tras různé náročnosti v délce 10 až 21 km. Z každého startovacího místa bude možné vyrazit pouze na příslušné štreky. Kudy povedou je možné zjistit už nyní na mapách, zveřejněných na pivovarskactvrtka.cz. Mapu navíc získá každý účastník na startu a k tomu nutnou výbavu včetně kuponu na občerstvení i slosovatelný lístek do tomboly. Dospělí se mohou těšit na pivo gratis, aby spláchli našlapané kilometry, zatímco dětem doplní ztracené kalorie oblíbené oplatky a nealko. Trasy pivovar chystá ve spolupráci s Klubem českých turistů tak, aby byly dobře schůdné, řádně značené a bezpečné. Největší zájem je každoročně o túry okolo 10 km. Kratší štreky osvěží programová zastavení a všechny účastníky pak společné posezení v cíli na nádvoří pivovaru Holba.

Loni pochod absolvovalo více než 3500 lidí a velký zájem očekává organizátor i letos.

Registrovat se můžete právě teď na pivovraskactvrtka.cz a tím podpořit svůj rychlý start bez čekání. Jako startovné zaplatíte 50 Kč, děti 30 Kč a senioři od 70 let mají start zdarma.



Pivo Zubr v novém a moderním kabátě

[čtvrtek, 12. květen 2016]

Pivovar Zubr začal stáčet pivo do nových vratných lahví, které se v distribuci objeví v průběhu měsíce května. Moderní vzhled lahví, které vynikají především ergonomickým tvarem, je dílem designového studia Fiala & Šebek. Kromě samotných lahví modernizací prošly také etikety, šátečky, pivní korunky a přepravky.

Atraktivní design lahví, který zaujme zejména embosovaným logem, zvýrazňuje kvalitu produktů pivovaru a osobitost značky Zubr. „Nejde ale jen o samotný vzhled, který napomáhá jasné identifikaci značky. Chtěli jsme, aby nové lahve s sebou nesly benefity i pro koncové spotřebitele. A to se díky novému tvaru podařilo. Ti, kteří upřednostňují pití přímo z lahve, totiž jistě přivítají, že se díky novému ergonomickému tvaru lahev lépe drží, potěší je i fakt, že lahve jsou lehčí. Věřím, že nové lahve příznivci našeho piva ocení,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Díky nižší hmotnosti samotných lahví i přepravky, je plná přepravka téměř o kilogram lehčí než ty stávající, což ulehčuje manipulaci i snižuje zátěž při přepravě. Při návrhu nových lahví byla brána v potaz nejen jejich funkčnost ale i vliv na kvalitu piva. Specifický tvar hradla, které je nyní delší, přispívá k minimalizaci přístupu vzduchu do piva při plnění lahví, což napomáhá ke zvyšování kvality lahvového piva.

Výměna lahví a přepravek proběhla jednorázově a pivovar Zubr od začátku května stáčí již jen do nových lahví. Původní lahve a přepravky budou nadále vykupovány v souladu se zákonem, a to po dobu minimálně jednoho roku od jejich stažení z oběhu.

Pivo Zubr v novém a moderním kabátě[p273]


Blíží se Den P... den plný piva

[čtvrtek, 12. květen 2016]


Pivovar Svijany představuje nové pivo

[úterý, 10. květen 2016]

V souvislosti s otevřením zrekonstruovaného Zámku Svijany představí Pivovar Svijany na začátku léta nové pivo Zámecký Máz. Inspirováno je starými recepturami, podle kterých se v minulém století vařilo pivo zavážené před zimou na nepřístupné horské chaty. K dispozici bude v čepované podobě ve svijanských restauracích.

Zámecký Máz vychází ze svijanské nejprodávanější jedenáctky Svijanského Mázu. „Hotové zfiltrované pivo opětovně zakvasíme rozkvašenou mladinou, tzv. kroužky, a necháme krátce rozkvasit v tanku, aby došlo k homogenizaci celé várky a pivo pak kvasilo stejně ve všech sudech. Po dvou až třech dnech ho stočíme do sudů a uskladníme v ležáckých sklepech, kde při teplotě 2° C tři až čtyři týdny znovu dokváší. Takto připravené kroužkové pivo pak putuje rovnou k zákazníkům,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.

Díky druhotnému dokvášení a přítomnosti čistých vitálních pivovarských kvasinek získá pivo plnější, ale jemnější a zakulacenější chuť. Při teplotě do 4° C se dá uchovávat velmi dlouho a v průběhu ležení se jeho charakter a vlastnosti pomalu mění a vyvíjí. Naopak při vyšších teplotách je potřeba pivo co nejdříve spotřebovat, protože pivovarské kvasinky jsou v teple aktivnější.

Pivovarské kvasinky obsahují velké množství vitamínů řady B (B1, B2, B3, B6, B9, B12 a B15) a stopových prvků, jako jsou fosfor, chrom, selen, draslík, hořčík, železo, vápník, mangan, zinek a měď.

Zámecký Máz bude možné ochutnat od začátku léta 2016 ve svijanských restauracích nebo na slavnostním otevření Zámku Svijany v sobotu 25. června od 10:00 hodin.

Pivovar Svijany představuje nové pivo [p192]






«« « Strana 2 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI