Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

květen 2016

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv květen 2016



[Litovel] 09:03 [permalink] [reaguj]











[Litovel] 07:32 [permalink] [reaguj]




O posledním květnovém víkendu se v Řevnicích nedaleko Prahy koná první ročník pivního festivalu. Ve dvoře na náměstí vedle vinotéky Malá Morava bude v sobotu 28. května od 11 hodin k ochutnání pivo z desítky malých pivovarů z blízkého i vzdálenějšího okolí.

Pokud vám spojení vinotéky a piva nejde do hlavy, vězte, že Malá Morava se mezi řevnickými podniky pyšní nejširší nabídkou piva z menších regionálních pivovarů: jejími čtyřmi pípami už vedle standardní plzeňské dvanáctky proteklo pivo z Jinců, Hostomic, Všeradic, ale také z proslulého minipivovaru Matuška v Broumech nebo ze Zichovce, malé vesnice ležící mezi Slaným a Louny.

Na festivalu nebudou chybět Jince, Hostomice, ani Všeradice, a dorazí i Bobr ze sousední Zadní Třebaně. Řevnice, které vlastní pivovar zatím nemají, budou hostit i vzdálenější pivovarníky, mezi jinými již zmíněný a cenami ověnčený pivovar Matuška, pražský Vinohradský pivovar či Bad Flash, společný podnik pražských pivních restaurací Kulový blesk a Zlý časy, který si nechává vařit pivo v různých prověřených malých pivovarech, mimo jiné v Beskydském pivovárku nebo u "Zhůřáka" Chrise Baerwaldta, vynalézavého Američana působícího ve Zhůři u Nepomuka.

Dalšími účastníky budou sedlčanský pivovar Krčín, Vítek ze Sedlce-Prčice a Slepý krtek z Ujkovic. Coby zvláštní "přespolní" host se představí pivovar Lichwitz z Jeseníka.

Pořadatelé radí návštěvníkům, aby si přinesli vlastní sklo a vyhnuli se tak žíznivému čekání na sklenice. Hosté si ovšem budou moci koupit sklenice i na místě -- pivovary chystají nabídku suvenýrů všeho druhu.

Samozřejmostí je doprovodný program. "Místní domovarníci budou hosty vítat welcome drinky, bude to takové překvapení, slyšel jsem něco o kávových pivech," láká návštěvníky pořadatel František Kotršal, jinak provozovatel Malé Moravy.

"Na grilu budou klobásky a steaky, hudební doprovod pak obstarají naši známí na kytary a další nástroje," dodává pořadatel.




Královský pivovar hostil veterány

[středa, 4. květen 2016]



Tanky vjely do Šenkovny

[úterý, 3. květen 2016]

Májový speciál, který se vaří v Pivovaru Vysoký Chlumec, ukazuje směr pro nový trend – skvělých svrchně kvašených piv. Májový maják se tak v moři pivních speciálů rozhodně neztratí, ba naopak. Svrchně kvašené pivo belgického typu ALE je chmelené za studena speciální odrůdou výrazně aromatického chmele, což zajišťuje unikátní vůni a chuť. Májový maják tak jistě ocení všichni milovníci pivních speciálů.

Maják ALE Májový je pivo belgického typu s obsahem alkoholu 4,8 % obj. „V jeho vůni i chuti naleznete typické svěží tóny doplněné chmelovou hořkostí přecházející do citrusových tónů. Toto pivo získává unikátní vůně a chutě díky speciální odrůdě chmele a použití metody studeného chmelení v samém závěru výrobního procesu. Pivo vaříme klasickým dvourmutovým dekokčním způsobem. Další postup je však zcela jiný a samozřejmě ho nebudu prozrazovat. Jedná se o výrobní tajemství,“ popsal Pavel Bekeni, výrobní ředitel Pivovaru Vysoký Chlumec.

Májový speciál je v nabídce od pátku 22. dubna. Zájemci si jej budou moci dát v provozovnách po celé republice. „Výroba tohoto typu piva je v našem pivovaru premiérou. Jsem si jistý, že si jej milovníci pivních speciálů oblíbí. Toto pivo je blízké pivům ALE, ale je v něm ještě něco navíc. A to „něco“ je určitě důvod, proč Májový speciál ochutnat,“ dodal Pavel Bekeni.












«« « Strana 3 z 3
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI