Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

březen 2015

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv březen 2015






[Svijany] 08:18 [permalink] [reaguj]







[Svijany] 19:19 [permalink] [reaguj]





Ležák is not dead

[pátek, 20. březen 2015]






[Znojmo] 08:00 [permalink] [reaguj]


Zlato pro pšeničné pivo Velen z Pivovaru Černá Hora a tmavý ležák Merlin z Pivovaru Protivín, stříbro pro Lobkowicz Premium z Pivovaru Protivín a Rychtář Premium z Pivovaru Rychtář – takové trofeje si odnesla piva vařená Pivovary Lobkowicz z celosvětové soutěže CRAFT BEER AWARDS 2015, která se konala v německém Neustadtu ve dnech 3. – 4. března 2015. Porota se skládala z pivních sommeliérů, sládků, pivních odborníků a vybraných zástupců odborného tisku, kteří hodnotili stovky piv ve 32 kategoriích.

Velen z Pivovaru Černá Hora získal zlatou medaili v kategorii Hefeweizen (Pšeničné kvasnicové pivo). Zlatou medaili dostalo také pivo Merlin z Pivovaru Protivín v kategorii Schwarzbier Bohemian Style (Tmavé pivo českého typu). Piva Lobkowicz Premium z Pivovaru Protivín a Rychtář Premium z Pivovaru Rychtář mají stříbrné ocenění v kategorii Pils Bohemian Style (Ležák českého typu).

Soutěž CRAFT BEER AWARDS 2015 reaguje na trend řemeslných pivovarů, který se z USA šíří do Evropy. I u nás v České republice jsou pivovary, které přinášejí nové pivní styly a trendy v oblasti chutí. Vznikají také nové pivovary, které obohacují pivní trh.

Jsme velice rádi, že jsme získali tak skvělé ocenění v celosvětové konkurenci. Potvrzuje se, že jsme schopni naším sortimentem výrobků obstát i v soutěži tohoto typu. Naše piva oceňují nejen běžní konzumenti, ale i přední pivní odborníci. Chtěl bych poděkovat celému týmu spolupracovníků, kteří odvádějí výbornou práci,“ říká Jiří Faměra, vrchní sládek společnosti Pivovary Lobkowicz a dodává: „Potěšila nás vynikající profesní úroveň soutěže. Dostali jsme detailní záznam hodnocení chuti našich vzorků piv a s výsledky tak můžeme dále pracovat. Tak vysokou kvalitu zpětné vazby neposkytuje žádná soutěž, která se koná na území ČR.




Hledá se sládek do pivovaru Chříč

[středa, 18. březen 2015]

Nově vznikající minipivovar v Chříči na severním Plzeňsku hledá sládka s dlouholetou praxí (doloženou referencemi) v malém pivovaru a perfektní znalostí výrobního procesu a standardů kvality. V počátcích předpokládáme práci na poloviční úvazek s možností práce na celý úvazek v pozdějších fázích. Možnost přechodného ubytování na místě.

Sládek bude zodpovědný za celý výrobní proces a řízení pomocného pivovarského personálu. Pivovar je bez vlastního restauračního zařízení.

Zájemci nechť kontaktují p. Jakubíčka – email pjakubicek@gmail.com; tel: 374 440 180






Členové Sdružení přátel piva i pivovarníci z Velkého Března plánují na sobotu tradiční setkání: uctění památky tváře piva Březňák a bývalého přednosty tamní vlakové stanice Viktora Cibicha. Už podesáté se v sobotu 21. března kolem 11 hodiny dopoledne sejdou u Cibichova hrobu ve Valtířově. Setkání bude pokračovat v pivovaru ve Velkém Březně.

Akci „V březnu na Březňáka“ organizuje jako obvykle Sdružení přátel piva. „Panu Cibichovi tak vzdáme čest a poděkujeme za skvělé pivo, jehož tváří se stal už v roce 1906. Na hřbitov mu jako každoročně přineseme věneček z chmele a obilí i nezbytný doutník,“ konstatoval člen Pivního sněmu ze Sdružení přátel piva Zdeněk Šťastný. U slavnostního aktu, kromě sympatizantů a milovníků piva Březňák, každoročně nechybí současný vrchní sládek a ředitel pivovaru Michal Rouč, regionální obchodní ředitel Martin Kříž, emeritní sládková paní Jana Rostová a zaměstnanci pivovaru. Po pietním aktu na hřbitově se všichni společně procházkou vydají pěšky do pivovaru ve Velkém Březně, kde absolvují exkurzi a posedí nad oblíbeným pivem Březňák.

Organizátor akce, Sdružení přátel piva, se zaměřuje na tradice spojené s českým pivem a pořádá osvětové akce o pivu a pivovarnictví. Každoročně vyhlašuje a oceňuje nejlepší piva, pivovar, pivovarskou osobnost, hospodu a uděluje i další ocenění. Více informací o činnosti zmíněného sdružení, které mimo jiné informuje i o zodpovědné konzumaci alkoholu, najdou zájemci na webových stránkách www.pratelepiva.cz.


[Cvikov] 19:47 [permalink] [reaguj]



Nošovice rozzářilo extraligové zlato

[pondělí, 16. březen 2015]




[Svijany] 19:18 [permalink] [reaguj]



Značka Krušovice se stala oficiálním partnerem Mistrovství světa v ledním hokeji a k této dlouho očekávané sportovní události představuje nový hokejový design limitované edice piv. Sportovního balení/obalu se dočkala populární krušovická 10 a 12.

Design nové krušovické pivní edice se spojuje s hokejovým šampionátem. Na obalech všech produktů nechybí logo Mezinárodní hokejové federace (International Ice Hockey Federation, zkratka IIHF) a ani nápadité číselné ztvárnění stupňovitosti, které má podobu hokejového skóre.

Veškeré aktivity spojené s Mistrovstvím světa v hokeji jsme se rozhodli soustředit především na fanoušky. Kromě nové edice připravujeme také soutěž o vstupenky a další hokejové dárky,“ komentuje Lenka Kroupová, hlavní manažerka značky Krušovice.

Hokejový design obalů budou mít pivní lahve, plechovky i PET lahve, které budou na trh uvedeny v následujících dnech. Nebude chybět ani multi-balení s dárkovou sklenicí KRUŠOVICE určené speciálně pro obchodní řetězec Tesco a multi-balení plechovek Krušovice 10, které budou na obchodech k dostání začátkem dubna. Kompletní nabídku sportovní limitované edice s hokejovými motivy si budete moct zakoupit v těchto provedeních.

O dalších zajímavostech, které jsou zatím stále v přípravách, bude značka Krušovice průběžně informovat. Mistrovství světa v ledním hokeji se uskuteční od 1. do 17. května 2015 v O2 Aréně v Praze a ČEZ Aréně v Ostravě.








Pivovar Ostravar se vrací k další ze svých tradic. Na přelomu března a dubna se chystá štamgastům v hospodách a restauracích nabídnout speciální nefiltrovaný a nepasterizovaný Ostravar 11. Naposledy vařil Ostravar Velikonoční pivo v šedesátých letech minulého století.

Pokračujeme v naší filozofii ještě více Ostravar přiblížit lidem a navazujeme na skvělé tradice, kterými se může tento nejstarší pivovar v Moravskoslezském kraji pochlubit,“ říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.

V minulosti bylo například běžné, že Ostravar kromě světlých piv vařil i piva tmavá či speciální uvařená k nějaké příležitosti, například na Velikonoce nebo Vánoce. Ke všem těmto tradicím se Ostravar nyní pod Richterovým vedením postupně vrací. V loňském roce uvařil ostravský pivovar po letech opět tmavé pivo - černou Barboru - a nyní nabídne lidem o Velikonočních svátcích pivo uvařené pouze pro tuto příležitost.

Dlouho jsme zvažovali, jaký charakter by naše Velikonoční pivo mělo mít. Východiskem pro nás bylo, že Velikonoce jsou mj. oslavou příchodu jara a sepjetí člověka s přírodou,“ vysvětluje vrchní sládek ostravského pivovaru Roman Richter. „Proto jsme si řekli, že našim spotřebitelům na Velikonoce chceme nabídnout pivo v té nejpřírodnější formě. To znamená nefiltrované a nepasterizované.

Ostravar se pro tento typ piva rozhodl ještě z jednoho praktického důvodu. „Nefiltrované a nepasterizované pivo je přímo ideální při nebo po jídle, protože se po něm lépe tráví. A jak známo o Velikonocích nás láká spousta dobrot a specialit,“ směje se vrchní sládek.

Receptura nefiltrovaného a nepasterizovaného Ostravaru 11 bude vycházet z léty prověřené ostravarské receptury. „Bude mít tradičně plnější tělo, výraznou chmelovou chuť a silnější říz. Bude také obsahovat všechny přírodní látky, zejména vysoký obsah vitamínů B, sacharidy i kvasinky,“ prozrazuje Roman Richter.

Lidé podle vrchního sládka poznají Velikonoční Ostravar 11 už na první pohled. „Od našich výčepních piv nebo ležáků se bude lišit, protože díky vysokému množství přírodních látek bude Velikonoční pivo mírně zakalené a hutnější,“ upozorňuje Roman Richter.

S distribucí piva Velikonoční Ostravar 11 začne ostravský pivovar těsně před Velikonocemi. Pivo bude na čepu pouze jeden týden a pouze v Moravskoslezském kraji. S distribucí do obchodních řetězců Ostravar nepočítá, protože by zde nebylo možné zajistit potřebnou čerstvost piva.


Předběžné neauditované výsledky společnosti Pivovary Lobkowicz Group, a.s. za rok 2014 potvrzují solidní růst v oblasti hospodaření. Celkové tržby vzrostly o 3,2 % na 1 195,7 milionu Kč, z toho tvořily tržby z prodeje piva 1 126,2 milionu Kč, což představuje meziroční nárůst o 4,7 %.

Tržby z exportu piva činily 239 milionů Kč, o 20,6 % meziročně více. Objem prodaného piva vzrostl o 4,7 % meziročně na 894 tisíc hektolitrů. Ostatní tržby, které zahrnují tržby z prodeje sladu, nealkoholických nápojů a destilátů činily 69,5 milionu Kč a poklesly o 16,5 % oproti roku 2013. Pokles prodeje destilátů je řízený a plánovaný díky nově zavedeným opatřením (kauce) uvaleným na výrobce, který vedl k rozhodnutí společnosti opustit zcela tento segment. Vnitropodnikové prodeje sladů vyrobených v Moravamaltu se zvýšily po odstavení sladovny v Protivíně. Výsledkem bylo snížení tržeb z prodeje sladu na konsolidované bázi.

Zdeněk Radil, předseda představenstva a generální ředitel, řekl k výsledkům: „Rok 2014 byl velmi zajímavý a plný výzev pro celou skupinu – úspěšně jsme dokončili primární nabídku akcií na pražské burze a získali řadu nových akcionářů. Cena akcie dosáhla od uvedení na trh koncem května loňského roku do 10. března 2015 zhodnocení přes 16 %, což věřím, že akcionáři kladně oceňují. Všem pivním znalcům jsme prezentovali naši schopnost rozvíjet nabídku piv uváděním nových výrobků v rámci již tak širokého pivního portfolia. Zejména bych chtěl zmínit Flying Cloud IPA pivovaru Vysoký Chlumec, který předstihl naše očekávání ve všech směrech a získal pozitivní ohlas a ocenění milovníků piva i profesionálů.

Nepříznivé letní počasí ovlivnilo tržby v České republice, které činily v roce 2014 887 milionů Kč, což představuje mírný nárůst o 1,1 % v porovnání s rokem 2013. Tržby z exportu piva vzrostly v roce 2014 meziročně o 20,6 % a dosáhly tak výše 239 milionů Kč, což tvoří 21,2 % z celkových tržeb. Klíčovými exportními trhy v roce 2014 byly Slovensko, Německo a Polsko.

Mezi jednotlivými značkami zaznamenal dobrý výkon především prémiový ležák Lobkowicz a tradiční česká piva Klášter a Rychtář. Dobře se dařilo i novým pivům Respekt z Uherského Brodu a Matouš z Černé Hory. Vysoká poptávka pokračovala i po pivních specialitách, kde velký ohlas zaznamenala novinka IPA Flying Cloud z Pivovaru Vysoký Chlumec.

V prosinci 2014 dokončila PLG akvizici zbývajícího 30% podílu v pivovaru Rychtář, kde měla 70 % a v současnosti vlastní pivovar ze sta procent. Co se týče nových akvizičních příležitostí, tyto jsou úzce monitorovány a vyhodnocovány případ od případu s cílem jejich integrace do centrálně řízené skupiny.

30. července 2014 oznámila PLG, že byla zahájena finanční, technická, environmentální a právní prověrka (due diligence) emitenta, kterou provádí potenciální zájemce o koupi podílu – fond spravovaný společností Enterprise Investors. Podle emitentových informací má potenciální zájemce časově omezenou exkluzivitu k jednání s akcionáři. Do doby vydání této zprávy nebylo jisté, zda bude transakce realizována a zda dojde ke změně v akcionářské struktuře emitenta.

Pro tento rok se soustředíme na on-trade segment a prioritou zůstává i export. I nadále posilujeme naše exportní snahy, které těží z vysokého renomé českého piva v cizině a to nejen v Evropě. Chceme dále překvapit naše zákazníky novými zajímavými produkty zapadající do naší strategie vařit prvotřídní pivo. Navíc usilovně pracujeme na přípravě našeho konceptu restaurací, který bude kombinovat moderní gastronomii a širokou nabídku pivních značek. Našim cílem je otevřít první takový podnik ještě před letošní sezónou,” uzavírá Zdeněk Radil.





«« « Strana 2 z 4 » »»
1 2 3 4

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI