Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovary Lobkowicz Group, a.s. meziročně uvařily o 4,7 % piva více, tržby vzrostly na 1,2 mld. Kč

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovary Lobkowicz Group, a.s. meziročně uvařily o 4,7 % piva více, tržby vzrostly na 1,2 mld. Kč

[čtvrtek, 12. březen 2015]

Předběžné neauditované výsledky společnosti Pivovary Lobkowicz Group, a.s. za rok 2014 potvrzují solidní růst v oblasti hospodaření. Celkové tržby vzrostly o 3,2 % na 1 195,7 milionu Kč, z toho tvořily tržby z prodeje piva 1 126,2 milionu Kč, což představuje meziroční nárůst o 4,7 %.

Tržby z exportu piva činily 239 milionů Kč, o 20,6 % meziročně více. Objem prodaného piva vzrostl o 4,7 % meziročně na 894 tisíc hektolitrů. Ostatní tržby, které zahrnují tržby z prodeje sladu, nealkoholických nápojů a destilátů činily 69,5 milionu Kč a poklesly o 16,5 % oproti roku 2013. Pokles prodeje destilátů je řízený a plánovaný díky nově zavedeným opatřením (kauce) uvaleným na výrobce, který vedl k rozhodnutí společnosti opustit zcela tento segment. Vnitropodnikové prodeje sladů vyrobených v Moravamaltu se zvýšily po odstavení sladovny v Protivíně. Výsledkem bylo snížení tržeb z prodeje sladu na konsolidované bázi.

Zdeněk Radil, předseda představenstva a generální ředitel, řekl k výsledkům: „Rok 2014 byl velmi zajímavý a plný výzev pro celou skupinu – úspěšně jsme dokončili primární nabídku akcií na pražské burze a získali řadu nových akcionářů. Cena akcie dosáhla od uvedení na trh koncem května loňského roku do 10. března 2015 zhodnocení přes 16 %, což věřím, že akcionáři kladně oceňují. Všem pivním znalcům jsme prezentovali naši schopnost rozvíjet nabídku piv uváděním nových výrobků v rámci již tak širokého pivního portfolia. Zejména bych chtěl zmínit Flying Cloud IPA pivovaru Vysoký Chlumec, který předstihl naše očekávání ve všech směrech a získal pozitivní ohlas a ocenění milovníků piva i profesionálů.

Nepříznivé letní počasí ovlivnilo tržby v České republice, které činily v roce 2014 887 milionů Kč, což představuje mírný nárůst o 1,1 % v porovnání s rokem 2013. Tržby z exportu piva vzrostly v roce 2014 meziročně o 20,6 % a dosáhly tak výše 239 milionů Kč, což tvoří 21,2 % z celkových tržeb. Klíčovými exportními trhy v roce 2014 byly Slovensko, Německo a Polsko.

Mezi jednotlivými značkami zaznamenal dobrý výkon především prémiový ležák Lobkowicz a tradiční česká piva Klášter a Rychtář. Dobře se dařilo i novým pivům Respekt z Uherského Brodu a Matouš z Černé Hory. Vysoká poptávka pokračovala i po pivních specialitách, kde velký ohlas zaznamenala novinka IPA Flying Cloud z Pivovaru Vysoký Chlumec.

V prosinci 2014 dokončila PLG akvizici zbývajícího 30% podílu v pivovaru Rychtář, kde měla 70 % a v současnosti vlastní pivovar ze sta procent. Co se týče nových akvizičních příležitostí, tyto jsou úzce monitorovány a vyhodnocovány případ od případu s cílem jejich integrace do centrálně řízené skupiny.

30. července 2014 oznámila PLG, že byla zahájena finanční, technická, environmentální a právní prověrka (due diligence) emitenta, kterou provádí potenciální zájemce o koupi podílu – fond spravovaný společností Enterprise Investors. Podle emitentových informací má potenciální zájemce časově omezenou exkluzivitu k jednání s akcionáři. Do doby vydání této zprávy nebylo jisté, zda bude transakce realizována a zda dojde ke změně v akcionářské struktuře emitenta.

Pro tento rok se soustředíme na on-trade segment a prioritou zůstává i export. I nadále posilujeme naše exportní snahy, které těží z vysokého renomé českého piva v cizině a to nejen v Evropě. Chceme dále překvapit naše zákazníky novými zajímavými produkty zapadající do naší strategie vařit prvotřídní pivo. Navíc usilovně pracujeme na přípravě našeho konceptu restaurací, který bude kombinovat moderní gastronomii a širokou nabídku pivních značek. Našim cílem je otevřít první takový podnik ještě před letošní sezónou,” uzavírá Zdeněk Radil.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI