Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

říjen 2013

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv říjen 2013


Nositelem mezinárodního titulu Pilsner Urquell Master Bartender se stal František Šťástka z USA. Letos poprvé se finále prestižní soutěže o mistra v čepování odehrálo přímo na nádvoří plzeňského pivovaru během Pilsner Festu. Mistr výčepní České republiky Tomáš Hrnčíř tak za podpory návštěvníků tradičního festivalu obsadil skvělé 3. místo.

V osmém ročníku prestižní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender získal titul nejlepšího výčepního na světě František Šťástka z newyorské restaurace Hospoda. Za své prvenství si vítěz odnesl putovní pohár – věrnou kopii číše, z níž v roce 1874 ochutnal plzeňský ležák císař František Josef I. Na památku získal kus ručně vyráběného řetězu ze rmutovací pánve pivovarské varny, jeden ze symbolů unikátního varního procesu plzeňského ležáku. Po vyhlášení vítěz převzal a na místě vyčepoval dubový sud nefiltrovaného piva Pilsner Urquell.

Věřím, že vítězství před zraky tolika příznivců našeho piva přímo na pivovarském nádvoří v den výročí první várky se Františkovi Šťástkovi vrylo do srdce a bude jeho slávu i nadále šířit v zámoří, protože pivo se musí nejen dobře uvařit z těch nejlepších surovin, ale také ošetřovat a servírovat jedině s láskou,“ říká s úsměvem starší obchodní sládek a předseda soutěžní poroty Václav Berka.

Všichni finalisté museli prokázat bohaté znalosti z historie ležáku Pilsner Urquell, jeho výroby a péče, ale především řádně plzeňské pivo prezentovat dle vysokých nároků soutěže. Český reprezentant Tomáš Hrnčíř z pražského Lokálu U Bílé kuželky na Malé Straně svým vítězstvím v národním kole získal pro svou restauraci obrovskou prestiž a dnes ve světovém finále vybojoval medailovou příčku. Druhé místo po výborném výkonu vybojoval Giacomo Fogli z Itálie.

Součástí soutěže bylo kulturní představení země každého reprezentanta finále. Nejlepšího výčepního přišly podpořit legendy českého sportu olympionik Petr Koukal, hokejista David Moravec, olympijský vítěz z Nagana, ale i mnozí další. O show se postaral také americký akrobatický rock’n’roll, norský balet, korejský tanec s vějíři, slovenská fujara či polská mazurka. Přihlížející mohli ochutnat speciality země holandského či italského mistra výčepního v podobě skvělých holandských sýrů či vyhlášené italské pizzy.

*Pilsner Urquell Master Bartender je celosvětová soutěž v čepování piva Pilsner Urquell. Je určena všem ambiciózním barmanům a výčepním, kteří znají nejen historii a teorii výroby prvního zlatého ležáku, ale dokonale ovládají různé techniky čepování a dokážou pivo prezentovat a servírovat tak, jak se na plzeňský originál sluší.


V sobotu 5. října, přesně v den výročí uvaření první várky Pilsner Urquell, proběhl v areálu pivovaru Plzeňského Prazdroje tradiční Pilsner Fest. Oslava narozenin originálního zlatého ležáku přilákala více než 45 tisíc návštěvníků. Návštěvníci a příznivci piva Pilsner Urquell vypili více než 83 tisíc půllitrů zlatého ležáku a dalších plzeňských piv. Prohlídku výroby a historických sklepů pivovaru si během Pilsner Festu nenechalo ujít téměř 2 tisíce návštěvníků, což je historicky nejvyšší počet v jednom dni. Na Pilsner Festu také proběhlo finále mezinárodní soutěže o nejlepšího mistra výčepního, kterým se stal František Šťástka, který čepuje Pilsner Urquell v New Yorku. Ve finále Mistrovství ČR v držení tupláků padl nový rekord. Silnou formu potvrdil Petr Němec loňský vítěz, když o 6 vteřin překonal svůj rekord časem 11 min 27 sekund.

Pilsner Fest otevřelo unikátní představení partnera piva Pilsner Urquell Národního divadla. Vztah plzeňského pivovaru a „zlaté kapličky“ je skutečně dlouhodobý, vždyť plzeňský Měšťanský pivovar podpořil již její stavbu, v roce 1880 daroval na tento účel 5 tisíc zlatých. Herci předvedli několik etud o historických milnících pivovarnictví v Plzni a poté následovalo již samotné slavnostní zahájení v podobě naražení dubového sudu s nefiltrovaným plzeňským ležákem. Pivo Pilsner Urquell teklo ze 171 kohoutů, jejich počet symbolizoval věk zlatého ležáku. Celkem účastníci Pilsner Festu vypili 83 tisíc půllitrů piva.

Na dvou podiích vystoupilo 11 kapel přední české scény. O skvělou atmosféru se postaraly skupiny Kryštof, Mandrage, Sunshine, Čechomor, Blue Effect a další. Vystoupení před velkým publikem si vyzkoušely i kapely Too Late a Bags, vítězové posledních dvou ročníků soutěže pro mladé hudebníky Prazdroj talentů. Zábavnou a neotřelou show předvedla moderátorská dvojice Nasty a En.dru.

Velký zájem publika vzbudil program ve stanu Pilsner Urquell International Master Bartender. Kromě samotného finálového klání o nejlepšího výčepního na světě diváky přímo vtáhla do středu dění škola čepování a jednotlivá představení finalistů. Vítězem této prestižní soutěže, a tudíž nejlepším výčepním na světě, se stal František Šťástka, který čepuje plzeňské pivo v restauraci Hospoda v New Yorku. Mistr výčepní České republiky Tomáš Hrnčíř, kterého na místě podporovali i čeští olympijští vítězové David Moravec a Petr Koukal, se umístil na skvělém třetím místě.

K netradičním prohlídkám pivovaru se nechaly zlákat téměř 2 tisíce lidí Je to vůbec největší počet návštěvníků prohlídkové trasy plzeňského pivovaru v průběhu jednoho dne, což potvrzuje vysoký zájem o historii i současnost výroby zlatého ležáku a pivovarská řemesla. Zpestřením prohlídek byla tipovací soutěž, ve které si každý návštěvník mohl zkusit určit čas, kdy roztaje velká kostka ledu umístěná ve sklepní lednici na trase prohlídky. Autor nejpřesnějšího odhadu vyhraje 50litrový sud Pilsner Urquell.

Pilsner Fest přinesl také nový český rekord v držení tupláků. V dramatickém finále, na které dohlížel komisař z agentury Dobrý den, překonal držitel loňského rekordu Petr Němec s časem 11:27 minut loňský rekord přesně o 6 vteřin.

Lákal i další program, například původní pivovarská řemesla. Kdo měl chuť, mohl si ve čtyřech stanech řemesel složit s bednáři dubový soudek, ochutnat teplou sladinu a sladové pečivo nebo se stát na chvíli šenkýřem či ledařem. Výuční list jednoho z řemesel si odneslo několik set návštěvníků. Na Pilsner Festu také veřejnost zvolila nejlepší dílo zaslané do soutěže Řemeslníci, tvořte! Jako nejlepší výtvor inspirovaný pivovarnictvím u návštěvníků zabodoval dubový stůl s motivem symbolů piva Pilsner Urquell.

K pohodlí návštěvníků přispěla odpočinková zóna K-lee-deck. Díky spolupráci Plzeňského Prazdroje se službou Promile INFO zde lidé mohli dýchnout do alkotesteru, aby věděli, kdy mohou bezpečně usednout za volant. Zásadní novinkou letošního Pilsner Festu byly vratné kelímky, které si návštěvníci často odnášeli na památku.





Akce „vyBAV SE HUDBOU“ přináší tisíce slev.

• Staropramen rozdává slevy na nákup na Mall.cz v hodnotě 4 775 000 Kč

• Slevové kódy budou pod víčky lahví i na herní losech v hospodách a restauracích

• „vyBAV SE HUDBOU“ je další aktivitou hudebního konceptu Staropramenu

• Akce bude podpořena TV kampaní

Značka Staropramen a internetová obchodní galerie Mall.cz zahájili cross promotion přinášející tisíce slev. Za nákup piva Staropramen Světlý v obchodech i hospodách mohou zákazníci získat slevu až 500 Kč na jakýkoliv produkt v sekcích Elektronika a Mobily&GPS. Celková částka poskytnutých slev se může vyšplhat až do výše 4 775 000 Kč. Akce „vyBAV SE HUDBOU“ potrvá od října do 14. 12. 2013, případně do vyčerpání vyhrazené sumy.

Pro Staropramen je hudba od letošního roku hlavní zážitkovou aktivitou. Výlety s kamarády na koncerty kamkoliv na světě, desítky volných vstupenek na letní hudební festivaly nebo na koncerty světových kapel v O2 aréně či v Synot Tip Aréně. To byly letošní odměny fanouškům piva Staropramen v rámci jeho hudebního konceptu. Díky tomu si spotřebitelé Staropramenu mohli užívat hudbu naživo.

Nynější promoakce značky Staropramen a internetového obchodu Mall.cz nazvaná „vyBAV SE HUDBOU“ přináší možnost si pořídit například hudební vybavení, na němž si svoji oblíbenou hudbu mohou přehrávat.

Období letních hudebních festivalů už je za námi, ale to neznamená, že by naši zákazníci měli zůstat bez hudby. Proto jim nabízíme možnost ji poslouchat prostřednictvím nových hudebních zařízení, která si se slevou mohou koupit prostřednictvím jednoho z největších internetových prodejců v Česku,“ říká Soňa Bušová, manažerka značky Staropramen

Zákazníci mají dva způsoby, jak slevu na nákup získat. Ten první spočívá ve sbírání kódů ukrytých pod víčky piva Staropramen Světlý ve skleněných i plastových lahvích. Za kódy zadané do speciální microsite na stránkách www.staropramen.cz získají zákazníci odměnu v podobě slevy na Mall.cz v hodnotě 50 Kč, 100 Kč, 200 Kč a 300 Kč.

Druhou možností, jak se do sbírání slev zapojit, je zajít si na čepované pivo Staropramen Světlý do některé z 1500 hospod a restaurací, které se akce účastní. V nich spotřebitelé za vypitá piva získají samolepky. V tomto případě budou slevy ve výši 250, 300 a 500 Kč.

Časová nabídka na vyčerpání získaných slev je pevně ohraničena maximální částkou 4 775 000 Kč. Nejpozději spotřebitelská promotion skončí 14. prosince 2013. Kolik peněz již bylo formou slev rozdáno je možné on-line sledovat na internetových stránkách Staropramenu www.staropramen.cz.

Cross promotion připravila agentura Rituál. Televizní spot je dílem agentury Zouny and Rubicam. Média nakoupila mediální agentura Universal McCann. Promoční balení vytvořila designová agentura Cocoon.


Oznámení pivovaru Radegast

[čtvrtek, 3. říjen 2013]

Pivovar Radegast zasáhla smutná zpráva. V úterý 1.10.2013 zemřel ve věku 94 let první sládek pivovaru pan Jaromír Franzl. Poslední rozloučení s legendou českého pivovarnictví se uskuteční ve smuteční síni na frýdeckém hřbitově v úterý 8. října v 15 hodin.

Jaromír Franzl je právem považován za otce piva Radegast. Právě on mu vtiskl charakteristickou hořkost, která nebyla v 70. letech vůbec obvyklá. Ale Jaromír Franzl si stál za svým a po několika měsících mu dali spotřebitelé za pravdu a nyní mu mohou být vděčny miliony příznivců Radegastu. Jeho odkazu se nošovičtí sládci drží dodnes.

Jaromír Franzl, první sládek pivovaru Radegast, byl šestým sládkem ze slavného pivovarského rodu Franzlů. Narodil se 30. listopadu 1918 v ruské Penze. Do pivovaru v Nošovicích přišel jako zkušený sládek v roce 1970 a mezi lety 1979-1981 byl jeho ředitelem. S pivovarem spolupracoval i dlouho po odchodu do důchodu.

Jaromír Franzl se stal legendou. Jako první získal ocenění Zlatý Radegast a v roce 2005 byl uveden do Síně slávy českého pivovarství a sladařství, čímž se zařadil mezi největší osobnosti v oboru.







Bavorsko na kole, den 2

[středa, 2. říjen 2013]

Od jara 2012, kdy Pivovar Nymburk uvedl na trh své první nealkoholické pivo – Střízlíka, sbírá tento zlatý mok jedno ocenění za druhým. V září získal stříbro v soutěži České pivo 2013, loni byl dokonce nealkoholickým pivem roku.

Poprvé ve více než stopatnáctileté historii vaření piva v Nymburku přichystal pivovar Hrabalova dětství nealkoholické pivo určené pro tuzemský i zahraniční trh. Dlouhé pilování Střízlíkovy chuti se nakonec opravdu vyplatilo. V září vyhlásil Český svaz pivovarů a sladoven Střízlíka stříbrným v kategorii Nealkoholická piva.

Na nealkoholické receptuře našeho Střízlíka si hodně zakládáme. Jednak se těší velké oblíbenosti mezi řidiči a sportovci, ale oceňují ho i znalci, kteří degustují na pivních soutěžích. V září se například umístil na druhém místě na šestapadesátém ročníku Žatecké dočesné,“ chlubí se sládek nymburského pivovaru Bohumil Valenta.

Kromě letošních úspěchů byl Střízlík loni v Českých Budějovicích vyhlášen nealkoholickým pivem roku. Stalo se tak na soutěži Pivo ČR 2012 konané v rámci 16. ročníku Slavností piva.

V prodeji je Střízlík v široké distribuční síti. V pivovarské prodejně ho dokonce koupíte za pouhých 6 Kč. Podrobnější informace o Pivovaru Nymburk naleznete na www.postriziny.cz.

SOUTĚŽUMÍSTĚNÍ

Pivo ČR 2012 (České Budějovice, červen 2012)1.

Žatecká dočesná (Žatec, září 2013)2.

České pivo 2013 (Praha, září 2013)2.


Pivo se u nás vaří od nepaměti

[středa, 2. říjen 2013]


Práce v minipivovaru

[úterý, 1. říjen 2013]

Hledám práci v minipivovaru. Východní Cechy a okolí. Jsem sladovník (biochemik) s dlouholetou praxí v pivovarnictví. Tel. 604 414 967





«« « Strana 3 z 3
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI