Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

říjen 2010

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv říjen 2010


Pivovaru hrozí pokuta za hluk

[pátek, 1. říjen 2010]

Hygienici měřili hluk. A pokuty hrozí třeba za pivní oslavy.

Jihlavský pivovar má problém. Hrozí mu pokuta od krajských hygieniků za příliš hlučné oslavy 150. výročí založení pivovaru z letošního června. „Limity hluku tehdy překročili výrazně,“ řekl Sedmičce Milan Brychta z Krajské hygienické stanice (KHS) v Jihlavě, která s pivovarem vede správní řízení.

Jenže vedení pivovaru se to dozvědělo až od redaktora Sedmičky. „Vůbec jsme to netušili. Dozvídáme se to až od vás, takže se k tomu nemůžeme zatím nijak vyjádřit,“ podivila se Eva Vařejčková z jihlavského pivovaru nad tím, že jim o hrozbě pokuty nedal nikdo dosud vědět. Podotkla, že kdyby to v pivovaru věděli už v červnu, tak by si asi rozmýšleli pořádání letních hudebních čtvrtků na dvoře pivovaru. Ty ale nechali hygienici bez povšimnutí.

Jihlavský pivovar není ve městě jediný, na nějž si lidé stěžovali nebo stěžují kvůli velkému hluku. Úředníci z hygieny a stavebního úřadu museli letos pozastavit provoz diskotéky na největším jihlavském sídlišti Březinky. Aktuálně si lidé nejvíc stěžují na situaci v Humpolecké ulici, kde přivádí lidi k zoufalství nákladní auta z kamenolomu a obalovny. „V nejbližších dnech tam pošleme specialisty na měření hluku ze Zdravotního ústavu, protože si lidé stěžují na rámus z dopravy,“ vysvětlil Milan Brychta.

Zdroj: Sedmička.cz | Autor: Roman Martínek | Kráceno


Generace XCLNT

[pátek, 1. říjen 2010]

Je jim dvacet. Žijí pro každý okamžik a kamarádi jsou pro ně vším. Tak trochu snílci a trochu rebelové. Nemají chuť se usadit. Jsou nezávislí a blázniví. Na party se dokážou odvázat a vydrží se bavit až do rána. Kluby a bary jsou jejich druhým domovem. Rádi jsou středem pozornosti, nosí designové boty, módní oblečení a na party je poznáte podle fluoreskující lahve.

Generace narozená těsně před a po sametové revoluci, mezi sociology nazývána X a Y, se stala terčem pivovaru Gambrinus. Na trh přichází s trendy lahví 11° XCLNT o objemu 0,33l. Originální, stylová a prémiově vzhlížející láhev byla exkluzivně vyvinuta pro kluby, diskotéky a bary. Od klasických pivních lahví se odlišuje v několika detailech. Láhev již nemá tradiční etiketu, ale plastické logo. Povrch láhve je vroubkovaný a krček zdobí fluorescentní etiketa svítící pouze pod UV světlem. Pití piva se tak stává zážitkem pro další dva lidské smysly - hmat a zrak. Reliéf na láhvi má ale i funkční charakter. Díky němu při divokém večírku lépe sedí v ruce a jen tak z ní nevypadne.

Gambrinus 11° XCLNT s obsahem alkoholu 4,7% je unikátní v dávkování chmele, které spočívá v přidání třetí dávky až po ukončení chmelovaru, na samém konci varného procesu. Pro bohatší chuť navíc sládci přidali karamelový slad. Třetinkovou láhev, která se od 1. října objeví ve vybraných barech a klubech ocení všichni, kteří milují nezávislost a dokážou se bavit dlouho do noci. Právě těm nová designová láhev zaručuje, že se ani v přeplněném klubu neztratí.

Vstup novinky na trh podpoří v rámci svých koncertních vystoupení české kultovní kapely. 8. října se můžete těšit na Bigg Boss jam v pražské Meet factory. XCLNT Toxique party vypukne 22.října v Retro music hall. Plánovány jsou také sampling party s XCLNT teamem hostesek v barech, na univerzitách, vysokoškolských kolejích a klubech.

Současně proběhne oficiální představení limitované edice tenisek Botas 66 XCLNT, vycházející z modelu Botas Classic 66. Ten v loňském roce získal Národní cenu za studentský design. Od října budou boty k dispozici ve standardním prodeji Botas. Stylové botasky se spolu s novým Gambrinusem představí také na Design Bloku v Praze, který se koná ve dnech 5. - 10. října 2010.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje | Ogilvy Public Relations

Generace XCLNT

Mytí vratných lahví má v pivovarství důležitý význam, a proto se každý pivovar snaží shromáždit nutné informace pro co nejlepší nastavení myčky lahví. Určujícími faktory jsou provozní účinnost a dopad na životní prostředí, přičemž samozřejmě musí mít vrácené lahve jistou úroveň čistoty proto, aby mohly být i nadále používány. Z tohoto důvodu se tým odborníků zabýval řešením otázky, jak měřit spolehlivost umytí lahví a tyto hodnoty porovnávat a vyhodnocovat.

Výsledky získané realizací uvedeného projektu umožňují použít standardizovaného zašpinění jako prostředku ke specifickému vyhodnocení přítomnosti zbytků nečistot v lahvích po jejich umytí.

Je nutné, aby byly i nadále vyvíjeny a zlepšovány standardní suspenze schopné jednotného a přesně definovaného pokrytí nečistotami, stejně tak jako procedury k jeho identifikaci a hodnocení zbytků nečistot, které mohou být provedené nezávisle na pozorovateli.

Kromě toho byly ještě vytvořeny a testovány tři velmi slibné recepty pro suspenze, které nepodléhají zkáze.

V tomto případě byla vzata jako základ orientační představa o optimalizaci mycího procesu. Standardní suspenze nečistot lze snadno upravit podle požadavků jednotlivých zákazníků tak, aby odpovídaly specifickým podmínkám každého mycího zařízení.

Pro všeobecné použití a ověření platnosti této metody a zvláště pro porovnávání účinnosti mycího procesu, by bylo jistě vhodné pokračovat v této práci na jasně osvědčených standardech. To by mohlo být například přesné a jasné definování parametrů pro pevné zbytky nečistot, které by vyústilo v zavedení parametrů pro úplné odstranění nečistot z lahví.

Zdroj: Agronavigátor.cz | Autorka: Iva Hvízdalová


Test: Jak chutná biopivo?

[pátek, 1. říjen 2010]

Biopotraviny si k českým zákazníkům již cestu našly. Nakupujeme biouzeniny, biozeleninu nebo biomléko. Na pultech obchodů však stále častěji narazíme i na biopivo. Říkáte si, jak asi biopivo chutná? Naše redaktorka ho otestovala za vás!

Oblíbili jste si biopotraviny a přemýšlíte, že klasické pivo vyměníte za to s přívlastkem bio? Pokud byste čekali, že je toto nekonvenční pivo vyráběno jinou, sofistikovanější, technologicky vyspělejší či dokonce zázračnou cestou, asi budete zklamaní. Rozdíl mezi tradičním a organickým ležákem je hlavně v původu základních surovin. Bezpodmínečně nutné je, aby při výrobě biopiva byly použity suroviny, které byly vypěstovány bez použití chemických hnojiv a pesticidů. Samozřejmě i celý výrobní proces každého biovýrobku podlehá předpisům a dodržování přísných norem, žádné zázraky se však nedějí.

"Biopiva jsou více hořká a výrazně je v nich cítit chmel."

Základem každého piva je voda, chmel, slad a kvasinky. Voda je jednou z nejdůležitějších surovin a její kvalita výrazně ovlivňuje celkovou chuť piva. Chmel dodává pivu hořkost, vůni a působí jako konzervant. Některé pivovary používají chmelových extraktů či chmelových granulí. Slad dodává pivu plnost, sladkost a barvu. Obvykle se získává z ječmene, může být ale také pšeničný. Doba sušení zrn sladu a teplota použitá pro pražení určují, zda vznikne zlatý plzeňský ležák nebo tmavý stout. Obvykle platí, že čím více sladu se použije, tím je pivo aromatičtější.

České biopivo v supermarketech zatím nenajdete. Pokud toužíte po organickém pivu, musíte se spokojit se zahraničními výrobky. Počítejte ale s tím, že jsou drahé. Jak biopivo chutná, otestovala naše redaktorka. Podívejte se na její hodnocení!

Biopivo je drahé

V současné době v supermarketech nenarazíte na české biopivo. Pokud toužíte po organickém pivu, musíte se s pokojit se zahraničními značkami, jejichž ceny se pohybují mezi 35–90 korunami.

Srovnání cen lahvového biopiva

Název piva - Fuller's Organic Honey Dew - Mothership Wit Beer Organic Wheat Beer - Lammsbrau Pilsner

Původ - Anglie - Belgie - Německo

Cena za lahev - 69–89 Kč - 35–55 Kč - 37–45 Kč

Ačkoli se zatím české biopivo nevyrábí ve velkém, objevují se první vlaštovky. V červenci tohoto roku měli čeští fanoušci pivních experimentů jedinečnou možnost vyzkoušet organické pivo české výroby. Organické pivo vyrobil Pivovarský dům v Ječné ulici v Praze. Slad ovšem pocházel z Německa a chmel z Nového Zélandu (v České republice zatím nejsou tyto suroviny k dostání v biokvalitě). A ačkoli postup výroby tohoto biopiva nebyl certifikovaný, lze ho označit za první organické pivo vyrobené v ČR.

Jak chutná biopivo?

Říkáte si, jak vlastně to biopivo může chutnat? Také mě to zajímalo, proto jsem se rozhodla otestovat několik organických piv, které jsou běžně k dostání v supermarketu. Zde jsou mé dojmy:

Peak Organic IPA

U tohoto piva jsem byla spokojená s hustější pěnou, která se u amerických piv moc nevidí. Pěna brání zvětrání piva a celkově dotváří hezký vzhled. Překvapila mě však jeho hořkost a lehká sirupovitost, kterou bych čekala spíše u tmavších piv. Na druhou stranu můj kamarád byl tímto vzorkem nadchnut a dle jeho posouzení má pivo správný říz, perlivost, je osvěžující a jedno ochutnání ho přesvědčilo o jeho dalším nákupu.

Foto

Butte Creek Pilsner

Jedná se o lehké pivo. Není příliš výrazné, což mně osobně více vyhovuje, dobře vychlazené je velmi osvěžující a vcelku mě potěšil také fakt, že je takřka bez hořkého chmelového zakončení. Můj kamarád jej zhodnotil slovy, že chutná po jablcích.

Wolaver’s White Ale

Musím poznamenat, že mé hodnocení uvedeného vzorku veskrze ovlivnil fakt, že všeobecně nejsem příznivcem tohoto typu. Podle mě se tedy nijak nelišilo od jiných kvasnicových piv. Podle mého kamaráda je to však jedno z nejlepších kvasnicových piv, příjemné pro svou suchost a perlivost, které kdy vyzkoušel. A to i bez přidání citronu.

Biopivo chutná po chmelu

O biovýrobcích se všeobecně tvrdí, že jejich chuťové spektrum je mnohem širší, jsou celkově výraznější a chutnější. Na základě ochutnání těchto vzorků organických ležáků jsme dospěli ke shodě na jednom rysu, který převažoval u všech. Biopiva mají vyšší hořkost a výrazně je v nich cítit chmel. Všechny vzorky kromě Peak Organic IPA také postradádají hodnotnou pěnu, což by ale mohlo být přisuzováno faktu, že pocházejí z americke produkce. Ani tento charakter by nemusel ubírat biopivu na kvalitě, neboť objem lahve je pouze 355 ml, takže průměrnému českému konzumentovi nevydrží pivo ve sklenici tak dlouho, aby mohlo zvětrat.

Zdroj Na zeleno.cz


Skupina Xantho má na svém kontě celou řadu významných úspěchů.

Znovuzrozením se dá nazvat opětovný návrat na scénu twirlingového světa sedmičlenné smíšené skupiny, nově pod názvem Xantho Žatec.

Tato taneční skupina má 7 členů, 6 dívek a 1 chlapce ve věku od 15 do 23 let a patří do seniorské kategorie. Od letošního září se skupina připravuje pod novým názvem twirlingový team Xantho Žatec na Mistrovství České republiky, které se bude konat v Nymburku.

Název skupiny Xantho skupině propůjčil Žatecký pivovar, který nejenomže propůjčil Xanthu název, ale také nabídl i spolupráci ohledně vystoupení a možné finanční podpory. Avšak, jak jsem sám viděl a slyšel, peněz není nikdy dostatek, a tak členové skupiny stále pokukují po dalších sponzorech.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Michal Hrdlička | Kráceno


Futsalisté Pivovaru bez pivovaru

[pátek, 1. říjen 2010]

Vyškovský pivovar sice stále vaří pivo, ale jeho budoucnost není vyjasněna. Jasno ale mají futsalisté, kteří pod jeho jménem bojují o divizní body. Ty první se budou rozdávat v pátek večer, kdy Pivovar nastoupí v Třešti proti Arsenalu Brtnice.

I do našeho klubu se ekonomické problémy pivovaru promítly a dnes už na naši činnost nepřispívá vůbec. Abychom mohli hrát divizi, museli jsme prostředky zajistit jinde. Název jsme ale vzhledem k tradici zachovat chtěli, i když pokud by přišel nějaký hlavní partner, změnu nevylučujeme,“ popsal současný vztah FC Pivovar k pivovaru hrající trenér Jaroslav Kolečkář.

I z těchto důvodů mužstvo zahájí soutěž bez jakékoliv přípravy...

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autor: Zdeněk Vlach | Kráceno


«« « Strana 3 z 3
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI