Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sbohem, Pivoklube!

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Sbohem, Pivoklube!

Sbohem, Pivoklube!

Radši bych použila slovní spojení "Na shledanou", ale bohužel musím zůstat u toho výrazu výše uvedeného. Dnešním dnem, 29. července L.P. 2020, bez několika málo měsíců po 15 letech, skončil provoz oblíbeného Pivovarského klubu v Praze, Křižíkově 17° v podobě, jaké jsme jej znali. Na jeho konci se podepsaly nepříznivé okolnosti minulých měsíců, jakož i vládní (ne)pomoc, jejíž sliby a mediální podoba nemají s realitou nic společného. Nejsem ekonom, ale z vyprávění provozovatele o zážitcích s úřady, mi doslova vstávaly vlasy hrůzou na hlavě.

Pivoklub
Pivoklub

Skutečnost je smutná, pojďme ale aspoň trochu zavzpomínat na doby veselejší, na doby minulé. Pivovarský klub byl původně otevřen jako provozovna Pivovarského domu a u jeho zrodu stála společnost PIVO Praha. Se stavbou se začalo na počátku roku 2005 a otevření bylo 29. září 2005. Duší podniku byl do posledních chvil pan Aleš Dočkal, organizátor mnoha zajímavých akcí, zejména oblíbených klubových setkání. Ta se konala pravidelně každý měsíc s výjimkou letních prázdnin, od března 2006.

Šéf klubu
Šéf klubu

Na každém ze setkání se prezentovaly dva (výjimečně jeden) pivovary, od těch nejmenších, přes průmyslové, až po velký Budvar. Dokonce i domovarníci tu měli svoji přehlídku. Jejich představitelé pohovořili o svém podniku i pivech, která nabídli k degustaci. Kdo si včas nezajistil místo, míval i smůlu a měl to "k stání". Hrávala tu i hudba, jak "místní" provenience (snad neprozradím žádné tajemství, když pana Dočkala "prásknu", že je členem několika hudebních kapel), tak i přespolní.

Prezentace domovarníků
Prezentace domovarníků

Myslím, že zlatým hřebem klubových setkání loňského roku byla předvánoční prezentace pivovaru Křikloun, jehož majitelem i sládkem je hudebník moravského folklóru, pan Karel Zykmund. Na tehdejší kombinaci dobrého piva i hry na housličky vzpomíná s nadšením snad každý účastník této akce. Nikdo netušil, že to byla téměř "labutí píseň". Poslední setkání pak bylo 18. února letošního roku, na březnové už, bohužel, nedošlo.

Za Křiklouna bylo veselo
Za Křiklouna bylo veselo

Na šesti kohoutech Pivoklubu proteklo za dobu jeho existence víc než 1300 druhů piv, přičemž naprostou většinu čepovaných piv představovala piva česká, ze všech typů pivovarů. Zahraničních piv bylo jen v řádu několika desítek. Ovšem v láhvové podobě jich tu byl pestrý výběr. Úspěchy slavil Pivoklub i se svým e-shopem, nabízejícím položky pro sběratele i homebrewing. A to jsem se ještě nezmínila o vynikající kuchyni.

Výčep
Výčep

Pivoklub byl držitelem mnoha ocenění, např. v roce 2011 byl zařazen mezi 10 nejlepších restaurací v Praze podle časopisu MF Dnes. Ve stejném roce získal i první místo ve své kategorii Czech Bar Awards 2011 a pan Dočkal byl oceněn titulem Restauratér roku 2011 Asociace hotelů a restaurací ČR. Tehdejší zaměstnankyně Klára Valuchová se stala několikanásobnou držitelkou titulu "Výčepní roku" v dámské kategorii časopisu Pivo, Bier & Ale. V roce 2014 to byl "Certificate of Excellence" cestovatelského portálu TripAdvisor.

Interier
Interier

A ještě si dovolím ocitovat z "rozlúčkového" mailu Pivoklubu: I v této neveselé situaci nám snad může být útěchou, že jsme přispěli k rozkvětu kultury dobrého a kvalitního piva v jeho plné stylové pestrosti a k jeho vstupu do nejvyšších pater české gastronomie.

Myslím, že mohu dodat, nejen za sebe, ale i za ostatní pravidelné návštěvníky: Bude se nám stýskat. Naděje prý umírá poslední, tak doufejme, že se Pivoklubu ujme nový provozovatel a zachová v něm ducha let minulých.

Fotogalerii akcí v Pivoklubu naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2390x] [29. červenec 2020]
[Události] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Chody

pondělí, 3. srpen 2020
11:46

Chody

Byla doplněna fotogalerie akcí v Pivoklubu


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dwarf

středa, 29. červenec 2020
22:46

Dwarf

hmm, škoda ho...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI