Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Devět let se vaří...

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Devět let se vaří...

Devět let se vaří... [p936]

Ano, už devět let můžeme holdovat výbornému pěnivému moku z Únětického pivovaru. Pivovaru, který již po několika málo letech své existence vyrostl z dětských plenek minipivovaru a stal se pivovarem průmyslovým. Pivovaru, u jehož kolébky stála jedna z legend českého pivovarnictví, sládek ing. Vladimír Černohorský. A jeho "podpis" je tam vidět dodnes.

Nádvoří v pivovaru
Nádvoří v pivovaru

Lehce odložená, jako spousta záležitostí letos, oslava 9. výročí otevření pivovaru se konala v sobotu 18. července. Připomínám, že první sud byl slavnostně v pivovaru naražen v 11 hodin dne 11. června 2011. Paměť je však krátká, už si nepamatuju, zdali to byla 10°, či 12°. Stalo se pak tradicí na výročí pivovaru narazit soudek vždy s nějakou novinkou. V roce letošním to byl Nachový speciál 13 uzlů. Pivo, které ale běžně v pivovaru neseženete, je vařeno pro loď bří Formanů Tajemství. V pivovaru prý bude na čepu cca 14 dní, tak neváhejte s ochutnáním.

Narážení
Narážení

Recepturu má na svědomí další legenda českého pivovarnictví, pan Ivan Chramosil. Jak uvádí Vyhláška pivovaru "pivo je temně červené barvy s jemným karamelovým nádechem v chuti". K jeho výrobě byly použity slady z Kounic a od Weyermannů - světlý Plzeňský, Carared, Caramunch a Carafa, chmeleno bylo 4x, pouze "za tepla" chmely Agnus, Sládek a 2x ŽPČ.

Pocta Vladimíru Černohorskému
Pocta Vladimíru Černohorskému

Na čepu, tentokrát nejen v restauraci a ve Stodole, ale i ve stánku na nádvoří pivovaru, byla i ostatní piva z portfolia pivovaru. K počasí, které v sobotu panovalo, se náramně hodila Únětická 8°, výborné osvěžující pivo, kterému jsem dala přednost před mnou oblíbenou 10°.

Nachový speciál
Nachový speciál

A jako ostatně vždy, nešlo jenom při oslavě o pivo. Na programu byl třeba Knifest, kde své umění předváděli kováři a nožíři, odpoledne a večer pak byl vyplněny hudbou. A samozřejmě ani děti nepřišly zkrátka, tradiční pohádku doplnila Kvašanova stezka.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1488x] [19. červenec 2020]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI