Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jedno město, jeden víkend, dva festivaly

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Jedno město, jeden víkend, dva festivaly

Jedno město, jeden víkend, dva festivaly

V letošním roce se sešly o jednom víkendu (16. - 17. června) v Praze dva významné festivaly. Ten nejprestižnější, celostátní, Festival minipivovarů na Pražském hradě a (též nejen Pražany) oblíbené Pivo na Náplavce. Musím napsat bohužel, neboť absolvovat oba o jednom víkendu byl počin téměř hrdinský. Ale bylo nás takových víc, co „jsme se nebáli vlka (eh, piva) nic“ a potkali se na obou zmíněných.

V podhradí
V podhradí

V pátek 16. 6. jsme zavítali na Pražský Hrad, na již 6. ročník Festivalu minipivovarů. Já osobně tuto akci považuji za vůbec nejlepší v průběhu celého roku, zejména proto, že je možné na ní ochutnat v malých (degustačních) dávkách piva z minipivovarů napříč republikou. A byť i tady je účast hojná, tak je to vlastně takový „komorní“ festival, bez rušivých vlivů. Maximální počet návštěvníků, povolených Správou Hradu, je pro oba dny 2 500, a tato kapacita, stejně jako v letech minulých, je bez problémů naplněna.

Zahájení
Zahájení

Litovat může ten, kdo si nestačil včas vstupenky zajistit. Podle pořadatelů se mělo zúčastnit celkem 70 pivovarů, z toho 4 z Maďarska. Ve skutečnosti jich 7 nepřijelo, opakovaně to byly: Radniční minipivovar Jihlava, Zámecký pivovar Chyše a pražský pivovar U 3 růží (ovšem ten byl omluven pro potíže vyloženě technického rázu v pivovaru), dále pak Kyjovský pivovar, Bravůr, Lipan Dražíč a bohužel nedorazil ani mnohými očekávaný Velický Bombarďák. Bravůra ovšem nahradilo Podlesí, takže celkem jsme napočítali 65 pivovarů.

Degustování
Degustování

K degustaci bylo připraveno 140 druhů piva 33 různých stylů z celé republiky. Celkově se zdarma vyčepovalo přes 7 000 litrů piva, tedy 93 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na každého návštěvníka tak připadlo 37 degustačních dávek.„ Tolik statistika Svazu minipivovarů, uveřejněná po skončení celé akce. Klobouk dolů před těmi, kdo vypili ten statistický průměr. Ve dvou jsme ochutnali celkem 40 vzorků piv, především těch neznámých, či málo známých.

Dokumentace vypitých piv
Dokumentace vypitých piv

Omlouvám s tímto všem pivovarským přátelům a známým, na jejichž piva nedošlo. A jako všude a vždy tam byla piva výborná, průměrná (naše kategorie - dá se vypít) i piva na vylití. K těm posledně jmenovaným patřila např. obě piva z Karlovského pivovaru Pod Pralesem, stejně tak jako v roce loňském. Je s podivem, že za dobu svého trvání se jejich piva stále řadí mezi ty horší. Dále se mezi tato zařadila 13° Bruno speciál z Rožnovského pivovaru, Tišnovský ležák 11°, 14° jantar z pivovaru Žlebské Chvalovice a (bohužel) i obě piva (H8 i H11- single hop Czech IPA) z Rodinného pivovaru Hendrych.

Degustační porce
Degustační porce

Piva z některých pivovarů, po dřívějších zkušenostech, jsme radši ani neochutnali, což nám potvrdili mnozí kolegové, kteří to riskli. Nechci psát o zážitcích zprostředkovaných, třeba se to dozvíte v diskusi. Pivovar Trubač Štramberk přivezl 12° Trubač ALE, ovšem nějak nám toto pivo do deklarované kategorie příliš nezapadalo. Na opačné straně pomyslného žebříčku to pak byla piva Wedding ALE 12° z pivovaru Podlesí věnovaná svatbě místního sládka, 11° NEVADA ALE – SESSION IPA z Beer Factory, 11° Keller bier z Krušnohoru, 11° svrchně kvašená Summer SeS527ON z Chmelařského institutu v Žatci, 16° Řeholník z Plas, či 10° Summer ALE z Podřipského rodinného pivovaru Ctiněves.

Co si dát?
Co si dát?

A dalo by se pokračovat pivovarskýma „stálicema“ jako Vimperk, Hostomice, Sup, Zichovec, Šnajdr… a určitě jsem na něco zapomněla. Ještě musím ale zmínit zajímavost, kterou čepoval pivovar Lužiny, 12° plzeňského typu, Kosher pivo Grünsberger.

Kosher Lužiny
Kosher Lužiny

Ale vraťme se k hostům - čtyřem maďarským pivovarům, z jejichž osmi nabízených piv jsme 7 ochutnali, výjimkou byl 12° tmavý ležák z pivovaru Serforrás, který byl, dle již ochutnavších, hodně sladký. Jejich 12° světlý ležák byl ovšem slušně pitelný. Stejně tak 12° Orány, vídeňský ležák, z pivovaru Szent András. Druhé na čepu měl ovocné pivo s 3,5 % alkoholu, které mi připadlo více jako limonáda, ale i to si své „ochutnávače“ našlo. Vysoce jsme ovšem ohodnotili piva z dalších dvou pivovarů - Horizont Brewery (Saison Witbier 6% alk. a AIPA Gentle Bastard 6% alk.) a Kapucin Brewery (11,8° Secundus Wheatbeer, 5% alk. a 15,8° Illuminator Hop Lager, 7,2% alk.).

Kapucinus
Kapucinus

Mými naprostými favority se stala obě prvně jmenovaná piva. Účasti na festivalu maďarská strana přikládala velkou vážnost, neboť mezi přítomnými byli i zástupci velvyslanectví Maďarské republiky v Praze a jednu ze zahajovacích zdravic festivalu (kromě představitelů „našeho“ svazu, v čele ing. Šuráněm), pronesl i dlouholetý předseda Svazu minipivovarů Maďarska, pan Györgi Vaskó.

Sponzorem festivalu byly Pacovské strojírny, od nichž každý návštěvník dostal taštičku na krk, velmi praktickou, bylo totiž kam si odložit skleničku, která opět byla jiného tvaru (obé viz foto).

Pomůcky získané u vstupu
Pomůcky získané u vstupu

Jmenovaný sponzor oživil i samotný festival pozoruhodnou akcí, totiž dražbou ručně tepaného měděného korbelu s mosaznými prvky, který věnoval a výtěžek dražby byl určen pro Dětský domov v Senožatech (poblíž Pacova). Samotná dražba, kterou vedli ředitel Pacovských strojíren, ing. Ludvík Ješátko a Jirka Bejček Stehlíček, nepostrádala humoru, který se zde ovšem těžko popisuje. Částka se za krátkou chvíli vyšplhala až na 30 000 Kč (vyvolávací cena byla 1000 Kč) a korbel, ke všemu ještě naplněný 20° z Břevnovského pivovaru, vyhrála a na dobrou věc přispěla, paní Ivana Žitníková z firmy T-ANKER (Sluneční terasa OD Kotva Praha).

Vítězka dražby
Vítězka dražby

Sponzor dodal i soutěžní otázku pro návštěvníky: „Kolik litrů piva se celkem vypilo za rok 2016 ze všech pivovarů, které Pacovské strojírny během roku 2016 dodaly?“ s nápovědou, že to bylo celkem 10 pivovarů. Vítězem, který se odhadem nejvíc přiblížil a získal poukaz pro dva na prohlídku pivovaru U Supa s neomezenou konzumací piva a večeři, se stal pan Jiří Kříž z Prahy.

Co dodat? Chvála této akce je nošením dříví do lesa. Jediné, co ji poněkud kalilo, bylo místy značně nevhodné chování povinně najaté ochranky, která si musela dokázat, jak je tam platná a důležitá :(

Náplavka
Náplavka

V sobotu pak následovala návštěva Náplavky, o té však jen ve stručnosti, určitě se někdo rozepíše více. Deklarovaných 77 pivovarů, festivalové pivo Vltavské ouško, uvařené a za studena chmelené, tentokrát v pivovaru Krušnohor, opět povinné zakoupení festivalové sklenice. Po páteční „hradní smršti“ jsme se spíše věnovali konverzaci se známými než pití, takže jsme zakoupili pouze sklenici jednu a ochutnali ve dvou jen omezený počet piv, celkem 12 a jednu malou „náprstkovou“ ochutnávku (23° Qadrupel z Továrny, sice výborný, ovšem v panujícím počasí…).

Dneska klídek
Dneska klídek

Velmi mile nás překvapila 10° z Horáckého pivovaru, krásně plná, dobře pitelná, jakož i 11° světlá z Trautenberka. Výborné ovšem byly i 12° Red Ale od Kozlíčka, 11° Witt z Lobče, APA Callista z páně Buriánkova létajícího pivovau Trilobit, či 14° ale Hopothesis 5 z Krušnohoru. Pivovar Loď, který připlul vlastními silami na Náplavku, premiérově v sobotu narazil polotmavou 17° Praga, prý předstupeň slibovaného 34° Titaniku. Zajímavé, pořádně „hutné“ pivo. Na vylití pak byla 10° z Chříče.

Trautenberk
Trautenberk

Bylo to krásné a bylo toho dost“. Snad se příští rok oba festivaly zase nesejdou v jednom víkendu.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4042x] [18. červen 2017]
[Pivní slavnosti] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Karel

úterý, 20. červen 2017
09:44

karel

Myslím, že Trubač Ale nezapadal do žádné známé pivní kategorie :)


napsal(a): Karel [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 19. červen 2017
23:09

Sekal

No takze na Hrade jste s vyjimkou Chysi o nic neprisli. Velicky bombardak jsem mel a byl dost zoufaly.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:02


posted by: Inzerce

Jana

úterý, 20. červen 2017
08:29

Jana

Sekal:
Naopak, škoda, že nepřijeli. My jsme před časem přímo u toho Bombarďáka byli a pivo bylo vynikající. Jinde jsme ho po svých cestách nepotkali.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI