Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejhorší počasí všech dob

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Nejhorší počasí všech dob

Nejhorší počasí všech dob

Tak by mohly hlásat palcové titulky novinových plátků. A nebyly by daleko od pravdy. Alespoň z hlediska historie největší přehlídky minipivovarů ve střední Evropě. Letošní Slunce ve skle toho sluníčka z oblohy opravdu moc nevidělo. Předpověď počasí byla až strašidelná, mělo pršet od rána do večera. Nicméně návštěvníci se slunce přeci je dočkali v podobě zlatavého moku, který vstřebává sluneční paprsky ze sladu a chmele. Tak on název Slunce ve skle stejně má asi spíše evokovat pivo než hřejivé sluníčko. V sobotu 17. září se tedy opět setkáváme na Selské návsi v Černicích a přilehlých prostorech. Na čepu je na 250 druhů piv, tak pojďme něco málo ochutnat.

Vítejte
Vítejte

Já na to mám vyhrazené bezmála tři hodiny. Asi uhádnete, že jsem šel zejména po pro mne nových českých pivovárcích a od nich pak koštnul srovnávací vzorek klasického světlého ležáku. Pivovar Lobeč a Nachmelená opice z Krnova bohužel dovezly jen svrchně kvašená piva, takže jsem jejich premiéru dnes odložil na neurčito. Zatím neprší, jen sem tam trochu zamží, takže se můžeme s chutí pustit do obhlédnutí akce a degustace. Na nádvoří se prvně zastavujeme u Palírny a pivovaru Česká Kamenice. Postupně chutnávám Zlaťák 11 a Podkovu 12 a není to vůbec špatné. Teď mi mrzí, že jsem pro začátek nedal i desítku Dukát :(

Česká Kamenice
Česká Kamenice

Jdeme dál. Joe´s Garage. Tento pivovar celá léta vnímám na bázi homebrewingu, zkušebních várek, koníčku páně Krýsla. Dle obsluhy však je to již pivovar oficiální, bez vlastního restauračního zařízení. Nic tedy nebrání ochutnat jeho ležák. A bohužel takhle ne, něco mi na něm vadí. Ne že by se nedal vypít, ale proč se zatěžovat, když je tu dnes taková nabídka. U garážového stánku se z letáku ještě dozvídáme, že se již poměrně brzy chystá v Plzni nový minipivovar, myslím že v Dominikánské ulici. Takže další krýslovina. Těmto končinám Plzně bude jistě minipivovárek slušet a já rád zajdu ochutnat.

Joe´s Garage Beer
Joe´s Garage Beer

Na nádvoří ještě stíháme jednu novinku - Počernický pivovar . Jejich dvanáctka napravuje chuť po předchozím. Jdeme na parkoviště, kde cestou potkáváme dodávku pidipivovárku Pujiče z Lazen, který má na čepu sice plno spodně kvašených piv, ale vše vyšší stupňovitosti :( Musím tedy doufat, že ochutnám jinde či příště. Zbraslavice 12% bez problémů. Dobré byly i dvanáctky z Monopolu , Energonu a Popelína . Zkouším se vrátit ještě ke Kamenici, zda mi nechutnala jen proto, že byla první, a nebylo to jen tím.

Selská náves
Selská náves

Všechna tato piva byla dobrá, ale tak nějak stejná, průměrná. Z žádného z nich jsem si tzv. nesedl na prdel. Při tak velkém výběru je hrozně těžké sobě zvolit košt od toho kterého pivovaru. Uvědomil jsem si, že ochutnávka některých značek mě dnes vůbec neláká. Nevím čím to je. Snad nějakou historickou zkušeností (Pacov, Kvasslav ), mediálním obrazem (Matuška, Raven, Lucky Bastard ) či jiným nevysvětlitelným jevem (pivovary okolo Pivo Praha). Všechna tato piva rád ochutnám někdy jindy a nejraději na místě samém.

Albrecht 12
Albrecht 12

Na druhou stranu jsou pivovary, které si dám rád opakovaně. Jedním takovým je frýdlantský Albrecht . V Nepomuku mi chutnala jeho desítka, dnes mají mezi osmi čepovanými pivy i ležák 12%. A to je to pivo, na které celý den čekám. To byla dobrota. Krásně hořké pivo plné chuti. Opravdu výborné. Teď nastává otázka, čím pokračovat? Nakonec padla volba na Zichovec, ale to už začíná dost pršet a já jejich stánek nemohu najít :( Mám čas už jen na jeden kousek, tak v rychlosti volím Kolčavku . Mají dvě dvanáctky, "normální" a "více chmelenou". Volím tu druhou a je také výborná.

Kolčavka
Kolčavka

Podtrženo, sečteno. U mě pivo dobrý. Krom JGB vše dobré až výborné. Sem tam jsem zaslechl o nepitelnosti toho kterého piva. Samozřejmě jsou piva výborná, normální a špatná a na takové akci máte luxus výběru. V extrémním případě jednomu chutná to samé, co druhý vylije do kanálu.

Návštěvníci dali letos v anketě nejvíce hlasů těmto pivům: 1. místo Pivo „πίβο“ Microbrewery – s pivem Aigokeros Weizenbock 16; 2. místo Pivovar Raven / Weissenohe s pivem Collaboration Plis 11; 3. místo Pivovar Kozlíček s pivem Red ALE 12. A jaké pivo chutnalo na SVS nejvíce a nejméně Vám?



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4677x] [21. září 2016]
[Pivní slavnosti] [comments: 6] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Kejna

středa, 5. říjen 2016
20:54

Kejna

Za mě vítěz Továrna ležák, skvělé taky Kyperské ejly a jednoznačný propadák U Pujiče, oba vzorky naprosto zoufalé. Počasí ještě docela šlo, alespoň bylo teplo.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Dwarf

středa, 21. září 2016
22:15

Dwarf

Chody, jak to děláš, že ses mi zase vyhnul? :-) já byl s pivy celkem spokojen - některá byla horší, jiná lepší, vyložený propadák jsem nepotkal (nebo byl včas varován), velmi mi chutnala Továrna, tradičně Třebíč a samozřejmě Weizenbock z Kypru - aneb konečně vyhrálo pivo, které si to zasloužilo ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
14:11


posted by: Inzerce

Chody

čtvrtek, 22. září 2016
07:17

Chody

Dwarf: Tak v tom počasí nebyl problém se minout :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Pivař Petr

středa, 21. září 2016
14:30

Pivař Petr

Letošního Slunce jsem se zúčastnil teprve podruhé v historii i navzdory naprosto nevlídnému počasí, kdy v pátek odpoledne dorazila fronta a lilo až do pondělního rána, kdy padla v okolí mlha hustá tak, že by se dala krájet, což část obecenstva spolehlivě odradilo, ale na druhou stranu nebyly u stánků tak výživné fronty jako vloni, kdy počasí přálo až moc ! Rovněž poděkování všem zúčastněným pivovarům, které nehodily celou akci za hlavu...
S degustační sklenkou jsem obešel více stánků, nemohu si letos stěžovat na nějaké nedobré pivo snad až s výjimkou extra kyselého slaného ale Sourberry od Falkonů (což byla čistě moje chyba, neboť jsem se předem nezeptal na složení nápoje).
Velmi příjemně mě překvapily Asphalt od "zhůřáků" (kdo umí, ten umí), továrenský Altbier, 16°Kovář z Lazen, Virgil IPA od Hastrmanů nebo patrně nejsilnější pivo festivalu - 26° Labuť od zvíkovských. Po obědě jsem ještě okusil českokamenickou 13°, opičího ejlíka z Krnova, 13°bavorské z Prčice, 15°IPA od Bastardů a něco málo od počernických, biskupických, Loužků a výtečného 12°Martina z čerstvého chmele od Wymaru.
Samozřejmě - tisíc lidí, tisíc chutí, ale já byl letos po pivní stránce opět nadšený. Jen mi na celé akci neseděla předvolební agitka nejmenované politické strany zastřešované kníratým knížetem, čestným to předsedou.
Tak za rok na shledanou !


Jana

středa, 21. září 2016
11:36

Jana

Tak já přidám ty negativa. Hnusáci roku : Loužek a Lazny, v celé šíři jejich portfolia.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

pechi

středa, 21. září 2016
10:56

pechi

Budu psát jen o pozitivech - chutnala mi produkce kyperského pivovaru, dále Asphalte od Zhůřáka (i Světluška a i belgická IPA Sun in glass), vyzdvihnout bych chtěl Altbier z Továrny Slaný, krásný kousek přesně evokující chuť německých altbírů. Nezklamal ani Clock APA.


napsal(a): pechi [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI