Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dvacátý Nepomuk

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Dvacátý Nepomuk

Dvacátý Nepomuk

Loni se Nepomucké pivní slavnosti povedly na jedničku a já tak mohl zvolat Bravo Nepomuk! A jelikož to byl ročník devatenáctý, vyvstala logicky otázka: Jaký bude ten další, jubilejní, dvacátý? A jak se tak blíží termín, dostávám čím dál větší chuť se zúčastnit i jinak než jen jako návštěvník a ochutnávač dobrých piv.

Slovo dalo slovo a já jedu do Nepomuka prezentovat dvě značky - královédvorského Tambora a Zelenohorské pivo. Tambor mi poskytl propagační vybavení, další chlazení a prodejní sortiment. Zelenohorské je z marketingového hlediska ještě prakticky v plenkách, takže se krčilo jako přítoč, nicméně docela úspěšná. Ale zpět do onoho letního rána 7. července l.p. 2012...

Náměstí se zaplňuje stánky
Náměstí se zaplňuje stánky

Jsem na takové akci jako prodávající poprvé a nevím přesně, jak to chodí. Provázejí mne otázky jako: Bude pivo v pořádku? Bude bezchybně fungovat chlazení? Budou k nám vůbec chodit lidi? A bude jim naše pivo chutnat? Asi i proto už po páté nemohu dospat a když konečně zaberu, budí mne před osmou hodinou budík. Na nepomucké náměstí dorážíme kolem deváté, což se ukazuje vůči avizovanému začátku od 11 hod. jako akurátně postačující. Dostáváme přidělené místo pod bývalou školou, což není zrovna nejexluzivnější, ale zase mohu zaparkovat zázemí hned vedle.

Naše místo
Naše místo

Na pomoc mám kamaráda a později je povolána i manželka. Oběma velké díky! Zpoceni úspěšně a nezkušeně stavíme náš stánek. Narážíme a začínají chodit první zákazníci. Na čepu máme dva Tambory (11 nefiltr. a 12 R.A.D.) a Zelenohorské 11 nefiltr.. Idylku ale kazí počasí, začíná pršet a místo, aby se náměstí plnilo, tak se spíše vylidňuje. Zůstávají snad jen přespolní, kteří nemají kam utéct a tak v pláštěnkách pobíhají mezi stánky. Zase je více času na pár slov. Mezi čtrnáctou a patnáctou hodinou se počasí umoudřuje a i slunko zpoza nepomuckého kostela vykoukne.

Sluníčko už svítí
Sluníčko už svítí

Náměstí se konečně začíná zaplňovat a nám začíná ta pravá pivní šichta. Pivo teče poměrně v pohodě a snad i zákazníci jsou spokojení. Někteří se opětovně vrací a to je známka, že jim u nás chutná. Najednou se ale něco stalo a pivo začalo dost pěnit. Čím to je? Co s tím? Naštěstí domněnka, že by to mohlo být kompresorem, je správná, ale pomáhá jen jeho ruční vypínání, což vede k neustálým výkyvům v pěnivosti :( Nevyhneme se tak přelévání pěny. Nebojte se, nedostali jste ji Vy, nýbrž končí v mém degustačním půllitru.

Nálada je výborná
Nálada je výborná

A protože se mi pěna postupně dolévá, mám furt co pít a v kombinaci s vytížením mi nějak nezbývají síly ani čas na ochutnání jiných vzorků. A představte si, že řezané (a mírně zvětralé) ze všech tří piv je poměrně chuťově dobré. Dostávám tak koštnout akorát jednu IPu, která je opravdu až nechutně hořká, nicméně pro milovníky tohoto typu asi dobrá. A pak si jen líznu od kamaráda produkt jednoho minipodniku a opravdu mu ten půllitr nepřeju :( O odpověď na otázku, jak tedy chutnala všechna ta různá piva a kdo všechno stál v Nepomuku za zmínku, poprosím Vás v diskusi pod článkem.

Stánky
Stánky

Z těch, kdo se oproti avizovanému seznamu, dnes nedostavil, měli návštěvníci největší zájem o Železnou Rudu (trošku jsme ji nahradili Zelenohorským:)), Kout na Šumavě a loňského vítěze ankety o nejlepší pivo Radouše ze Šťáhlav (který prý neměl navařeno). Tradičně piva točili také pořadatelé, pro mne zejména Poličku a Poutníka. Dále bych si asi neodpustil ochutnávku Ferdinanda, Nové Paky či Žatce. Z minipivovarů pak jistě zaujaly stánky Bělečského Cara, Pacova či Vítka z Prčice. Dále jsem zahlédl Modrou hvězdu, Strakonice, Chodovar, Pivovary Lobkowicz, Regenta, Herolda, Stočesovic, MMX, Richtery a jistě i další (doplníte mne?).

Zahraniční zástupce
Zahraniční zástupce

Celkově mi připadlo, že letos není účast tak obsáhlá jako loni, ale může to být jen můj dojem, protože jsem se nepohyboval po rynku. A ono je to ve finále jedno. Stejně nemůžete ochutnat všechno, tedy pokud nekoštujete po deckách :) Kulturní program moc nevnímám, snad jen, že je dost nahlas a náš stánek sice poměrně daleko od pódia, ale zase na druhou stranu přímo proti :( Jídla bylo požehnaně a myslím, že k dobrému pivu v kvalitě dostačující.

Pilo se do noci
Pilo se do noci

Za mne tedy akce na výbornou. Myslím, že jsme královédvorským pivovarníkům ostudu neudělali. Za rok se s Vámi těším zase naviděnou. Jestli za pípou či na place, to je otázka. Pořadatelům pak přeju do dalších ročníků elán a plno pivovarů, které se u nás budou chtít prezentovat svým pivečkem...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 7121x] [22. červenec 2012]
[Pivní slavnosti] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Maxič

pondělí, 23. červenec 2012
19:57

Maxič

Hastrmana jsem si koupil (alespoň v petce) ve stánku Cara... Proti loňsku asi sice menší, ale pro mě opět super! Díky!


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

Ledvis

pondělí, 23. červenec 2012
09:24

Ledvis

Já jako návštěvník musím letošní Nepomuk hodnotit opět pozitivně. I když nedorazila spousta pivovarů, na které jsem se těšil (Radouš, Kocour, Matuška, Kout a Hastrman), tak nabídka piv byla pořád více než dobrá. Ochutnali jsme jich spousty a za mne byla jedničkou APA z Bulovky, dále třeba zmínit Vítka z Prčice či Bělečského Cara. A taková nabídka jídla, jako na této akci, se jinde nevidí - výběr opravdu široký, chutný a za dobrou cenu. I program mi oproti loňskému roku přišel stylovější, loňské motorového pily od STIHL byly hodně rušivé. Curlies i Delusion to dokázali pěkně rozjet a lidi to bavilo. Již nyní se těším na XXI. ročník - určitě zase přijedeme.


napsal(a): Ledvis [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI