Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

3x z videoserverů XXIV.

Video s pivní tématikou


verze pro tisk

3x z videoserverů XXIV.

3x z videoserverů XXIV. [p489][p203]

Jistě jste zaznamenali, že v pivovaru Břeclav, který byl uzavřen roku 1996, by se měla obnovit výroba piva. Tradičního Podlužana jsem už nestačil ochutnat a tak doufám, že se mi podaří koštnout nové břeclavské pivo a nejlépe navštívit opravený zámecký pivovar, kde by již v koncem prvního pololetí l.p.2013 měl vařit...


- video vložil uživatel Fenictvbv -

Další video uvedu citací z jeho popisu: "Kamera redakce Automatizace v potravinářství tentokrát zavítala do estonského pivovaru Saku, nyní součásti skupiny Carlsberg. Vrchní sládek Tärmo Tappo nás provedl celým výrobním postupem a výsledek můžete shlédnout na tomto filmu.

O moderních technologiích užívaných při výrobě piva se můžete více dozvědět na konferenci Automatizace a modernizace pivovarů 2012, která proběhne 8. listopadu v Kostelci nad Černými lesy. Program je dispozici na stránkách akce www.prumyslovaautomatizace.com/konference."


- video vložil uživatel PetrPohorsky -

Ač bylo jeden čas pivo od Hušků na Plzeňsku docela často na čepu, nikdy jsem se nedostal přímo do Bělče nad Orlicí a nevychutnal si tak Cara (či Carevnu nebo Včelku) přímo na místě. V následujícím klipu se do pivovárku, kde sládkuje Josef Voltr můžem společně podívat...
- video vložil uživatel jazzclubliberec -



[Pivní.info] [Zobrazeno 7232x] [24. říjen 2012]
[Pivní video] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Narmer

sobota, 27. říjen 2012
12:03

Narmer

ta písnička u videa z pivovaru Běleč je fakt hustá :D :D


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Pavel R.

čtvrtek, 25. říjen 2012
14:21

Pavel R.

Pivovaru Břeclav držím palce, ale bojím se že v prvním pololetí l.p. 2012 toho moc neuvaří...


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
17:01


posted by: Inzerce

pi

čtvrtek, 25. říjen 2012
14:35

pi

to Pavel R.: Díky, opraveno :)


napsal(a): pi [Odpovědět]

Elf

čtvrtek, 25. říjen 2012
13:07

Elf

Běleč nad Orebem má být Běleč nad Orlicí. Jinak by to bylo pod Orebem, páč Oreb je hora, teda spíš takovej kopec.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

pi

čtvrtek, 25. říjen 2012
13:25

pi

to Elf: Díky za upozornění. Opraveno.


napsal(a): pi [Odpovědět]

Jana

středa, 24. říjen 2012
17:44

Jana

Nelituj, že jsi nestihl ochutnat toho starého Podlužana. To bylo dřív pivo spíš k vylití, než k vypití. :) Kvalitu v posledních letech jeho existence ale už neznám.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Děkan

čtvrtek, 25. říjen 2012
13:34

Děkan

to Jana: Nutno brát v potaz podmínky tehdejšího vaření, zejména nekvalitní a pančované suroviny (rýže), nepříliš vhodná voda a neméně důležitou roli sehrálo ošetření piva v hospodách, které bylo obecně horší na Moravě než v Čechách, zejména teplota piva (běžně 10-12 st.C), skladování apod. Sládci i přesto pivo uvařit uměli, v Podlužanu jsem byl na brigádě a ve sklepích u tanků se dalo natrefit na velmi dobrou várku. Je ale pravdou, že v 90 % se zásluhou výše zmíněného nedalo v hospodách moc pít. Přesto v tz. suchých letech, kdy nebylo moc vody, ani toto pivo nebylo k dostání, např. v rekreační oblasti Vranovské přehrady zaváželi 2 x týdně, sudy se vypily do 2 dnů a lahváče se prodaly obratem, na toto pivo se stávaly fronty! A to ještě člověk nevěděl, zda pije pivo z Břeclavi nebo ze Znojma, protože díky rajonizaci ho tehdejší s.p. Jihomoravské pivovary zavážel dle potřeby, tam kde to nejvíce hořelo. O dostatečně dlouhé době ležení si to pivo mohlo nechat jen zdát, co mohlo mladé pivo v hliníkovém sudu a vyšší teplotě asi tak udělat. Tolik jen na vysvětlenou. V Břeclavi již nežiji pěknou řádku let, přesto aktivitě obnovení pivovaru fandím a těším se, že pivo z Břeclavi bude slušné a pitelné. V 80. a 90. letech jsme jezdívali my z jihu Moravy do Čech za pivem, zejména na tehdy vynikající Gambrinus (cca do roku 1993), dnes je pro mě Gambáč nepitelný a zbytečný, pokud se bude v Břeclavi vařit slušné pivo, bude to dobrý paradox...


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 25. říjen 2012
13:43

Jana

to Děkan:
Tak nějak jsem si to myslela, že bylo. :) Do Břeclavi pravidelně jezdím na jaře, kdy se při jízdě na kole kochám tamější jarní přírodou v lužních lesích (to ještě nebývají komáři) i na loukách kolem řek. Dobré pivko k tomu, určitě zvedne prestiž těchto výletů. Už se těším.
K tomu dřívějšímu GH - ono se toho dalo u nás dříve pít povícero. Já jsem třeba bydlela nejprve v "popiví" (od povodí) piva krušovického, posléze branického a ani jedno nemělo chybu.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI