Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Růžové holínky zavítaly do Žatce

Pivní cesty


verze pro tisk

Růžové holínky zavítaly do Žatce

Růžové holínky zavítaly do Žatce

O celosvětové akci Pink Boots Collaboration Brew Day jsem tady již psala (1 2 ). I o tom, že veškeré aktivity, probíhající okolo této akce, s ohledem na situaci v nedávné době, byly uskutečněny pouze virtuálně, online. A s těmi růžovými holínkami, které jsou symbolem akce, jakož i stylovým trikem, jsme se mohly pochlubit pouze v práci či doma a těšit se, že dojde na setkání žen, pozvaných k účasti na této akci "tváří v tvář". Dočkaly jsme se konečně v pátek 20. srpna. Duše celé akce Pink Boots, sládková pivovaru Proud, paní Lenka Straková, zorganizovala návštěvu Chmelařského institutu v Žatci (dále CHI). O organizaci a program návštěvy se pak postarala další dobrá duše, paní Libuše Šulcová, pracovnice této instituce.

Chmelařský institut
Chmelařský institut

Bohužel, vzhledem k dovoleným, nás bylo jen pár. Ostatní dámy mohou jen litovat své neúčasti, neboť program byl excelentní. A co všechno jsme shlédly? V CHI samotném samozřejmě experimentální pivovárek, kde nám byl průvodcem jeho šéf, ing. Karel Krofta. Provádějí se tady varní zkoušky českých odrůd a perspektivních novošlechtění. Minivarna má objem 100 l, ale obvykle se v ní vaří 50-60 litrů. I CKT jsou doslova mini. Průvodkyní skleníky CHI byla sama paní Libuše.

CHI: Pivovar
CHI: Pivovar

Pěstuje a množí se zde chmelová sadba od "miminek" až po rostliny, které se již umísťují do venkovních prostor, předtím, než půjdou na chmelnici. Samozřejmě, že v CHI mají česací stroj i sušárnu chmele. Přiznám se, že strojní česačku jsem naživo viděla poprvé. Vzpomněla jsem si na dobu svých studií, kdy jsme jezdili na chmelové brigády a chmel česali ručně přímo na chmelnici. Brigády trvaly zhruba 14 dní, strojově je teď valník chmelových štoků očesán řádově v hodinách, možná i dříve.

Česačka
Česačka

O exkurzi přímo v pokusných chmelnicích na Stekníku, samozřejmě s odborným výkladem, se postarali pracovníci CHI, pan ing. Josef Ježek a paní Jitka Charvátová. Prošly jsme s nimi mezi štoky známých i experimentálních odrůd, které ještě nemají ani jména, jen čísla. Nejvíce zaujala účastnice asi odrůda Mimóza, možná pro nezvyklý vzhled. Navštívily jsme i biochmelnici, ty se vyskytují pouze ve třech lokalitách u nás, dvě jsou v Čechách, jedna na Moravě. Ve světě se prý zvyšuje zájem o biochmel. Ve chmelnici přišly konečně ke slovu ty růžové holínky. Přece jenom po minulých deštích tam úplně sucho nebylo. Cestou z chmelnic jsme si ještě stačily prohlédnout, alespoň z nádvoří, zámek Stekník.

Na chmelnici
Na chmelnici

Odpoledne pak bylo věnováno prohlídce Chmelařského muzea. Od přízemí až po půdu (a zpět) nás provázel sám ředitel muzea, pan Vladimír Valeš, který to vzal "z gruntu", od dávné historie pěstování chmele až po nejnovější technologie. Chmelařské Muzeum v Žatci je prý největší expozicí svého druhu na světě. Na ploše 4.000 m2 představuje vývoj chmelařství od raného středověku do současnosti. Sám objekt je technickou památkou z konce 19. století, původně sloužil jako sklady a balírny chmele. V zajímavých sbírkách muzea najdete nejen historické nářadí, mechanizační prostředky a stroje, ale i fotografie a písemné doklady o pěstování chmele a o vaření piva, model původního pokusného pivovaru a mnoho dalšího.

V muzeu
V muzeu

Byl to hodně náročný den, ale velmi poučný. Oběma dámám patří velký dík za uspořádání i organizaci. Stejně tak všem, co se nás provázeli na jednotlivých štacích. Pivovaru Proud pak za to, že jsme nezhynuly v průběhu dne žízní i za "výslužku" domů.

Další fotky naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1480x] [26. srpen 2021]
[Pivní cesty] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI