Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Poznáte dobré pivo?

Co se píše o pivovarech a pivu


Poznáte dobré pivo?

[čtvrtek, 7. červen 2012]

To hravě zvládnete, pokud objevíte správné základy degustace. O tom, že každá degustace je zajímavá i objevná, Vás přesvědčí znalec a milovník piva Jan Šuráň, člen První pivní extraligy, který sám o sobě říká: „postižen pivem“. S tím, jak správně degustovat pivo a poznat to nejlepší, návštěvníky muzea Jan Šuráň seznámí v úterý 12. června v 17 hodin v Muzeu na Horním náměstí v Přerově. Všichni návštěvníci akce dostanou plechovku Zubra Gold jako dárek.

Má první cesta vedla z porodnice do pivovaru a předznamenala cesty další,“ říká Šuráň. Učiliště absolvoval v Litovli, odkud jeho cesty vedly do Prahy až na VŠCHT Praha (Vysoká škola chemicko technologická). Odtud na Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, kde působil 13 let až do ruku 1992. Pak se vydal poznávat pivo do celého světa„Vnímat, degustovat, oceňovat a vařit. Zkrátka žiju pro pivo a pivo živí mě,“ říká Jan Šuráň, který do Přerova zavítal u příležitosti Pivovarnické výstavy ke 140 letům Zubra.

Samotná degustace začíná přečtením charakteristických vlastností pivního stylu, který degustátoři posuzují. Po ochutnání se ke každému vzorku degustátoři vyjadřují a dávají vedoucímu stolu návrhy na jeho vyřazení nebo postup do dalšího kola. Ve finálové degustaci je určeno pořadí prvních tří. Vedoucí stolu má právo veta i možnost opravit rozhodnutí dalších degustátorů. Rozhodnutí vedoucího stolu o vítězi v degustační soutěži tak často ovlivňuje úspěch či neúspěch značky,“ popisuje Šuráň.

Jan Šuráň patří mezi uznávanou světovou degustátorskou elitu. V letošním roce byl na největší světové soutěži piv World Beer Cup 2012 v San Diegu jmenován vedoucím stolu a stal se tak prvním Čechem na této prestižní degustátorské pozici.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI