Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo Litovel dobylo žižkův Tábor

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo Litovel dobylo žižkův Tábor

[sobota, 11. únor 2012]

Čeští sládci a odborní degustátoři se tentokrát sjeli do Tábora, aby zvolili vítěze mezi pivy v degustační soutěži Zlatá pivní pečeť 2012. V silné konkurenci českých i zahraničních piv dokázalo pivo Litovel zvítězit v 5 kategoriích a ve dvou obhájilo stříbro. Moravské pivo Litovel získalo rekordních 7 medailí a opět potvrdilo špičkovou kvalitu napříč celým sortimentem, bez ohledu na stupňovitost nebo druh piva.

Pivo Litovel Moravan ohodnotili degustátoři jako nejlepší v kategorii jedenáctistupňových piv a vítězství patří i jeho nefiltrovanému kvasničáku. Litovel Moravan je vlajkovou lodí pivovaru a obě piva se dlouhodobě těší vysoké přízni konzumentů. Degustátoři zpečetili také vítězství tmavého ležáku Litovel Premium Dark a litovelského Gustava z produkce minipivovaru. Všichni čtyři tak získávají titul Zlatá pivní pečeť 2012, každoročně udělovaný nejlepším pivům v jednotlivých kategoriích. Další dvě, tentokrát stříbrné medaile, patří nealkoholickému pivu Litovel Free a Svátečnímu Speciálu 13º.

Jde o velký úspěch, který potvrzuje špičkovou kvalitu litovelského piva v celém sortimentu. „Ocenění získala téměř všechna piva, které jsme do soutěže přihlásili,“ pochvalně vyjadřuje ředitel pivovaru Lumír Hyneček.

Na první příčky mezi ostatními pivy staví Litovel především jedinečná chuť a osobitá charakteristika. Tu mu přináší tradiční způsob výroby, který se v důsledku změn na pivním trhu, stal významnou konkurenční výhodou. V posledních letech totiž u nás došlo k oslabení chuťové jedinečnosti piv, která vždy byla pilířem českého pivovarnictví. „Pro výrobu našeho piva využíváme nejen prvotřídní suroviny, ale dáváme pivu čas vzít si z nich to nejlepší. Ve srovnání s europivy je naše výroba až 4krát delší a tím samozřejmě také finančně nákladnější,“ říká sládek pivovaru Petr Kostelecký a dodává: „S pivem si jednoduše musíte vyhrát a ono vám to pak vrátí v každém doušku.

S pivem z minipivovaru soutěžili litovelští vůbec poprvé a hned vítězně. Název Gustav dostalo po Gustavu Frištenském a stejně jako tento úspěšný silák, sbírá medaile. „Piva z našeho minipivovaru chceme nabídnout i restauracím nebo pivotékám a tak zpestřit náš běžný sortiment. Jsme jedním z mála průmyslových pivovarů, které mají svůj minipivovar a tuto výhodu se snažíme co nejvíce využít,“ vyjadřuje záměr ředitel pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

S otevřením vlastního minipivovaru se pivovaru Litovel otevírají i nové možnosti jak testovat suroviny nebo zdokonalovat technologické postupy a pak je následně aplikovat do velkovýroby. Běžně si tady pod vedením sládka může uvařit své vlastní pivo i laická veřejnost.

Degustační soutěž každoročně probíhá v Táboře v rámci Pivovarských slavností.

O titul Zlatá pivní pečeť se letos utkalo na 500 piv ze 108 pivovarů v celkem 21 kategoriích. Degustátoři posuzovali především chuť, hořkost, říz, ale i vzhled přihlášených piv, tedy vlastnosti, které jsou pro konzumenta nejdůležitější. V degustacích se denně střídalo kolem stovky porotců, aby byla zaručena vysoká objektivita. Většinou šlo o sládky přihlášených pivovarů a nezávislé degustátory. Táborských Slavností piva se zúčastní nejen pivovary z České republiky, ale i ze Slovenska, Ruska, Belgie, Nizozemska, Slovinska nebo Rakouska.

Tisková zpráva


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI