Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bendl chce Transparency International u kontroly Budvaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Bendl chce Transparency International u kontroly Budvaru

[pondělí, 6. únor 2012]

Bendl chce Transparency International u kontroly Budvaru[goto:http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/zpravy/bendl-chce-transparency-international-u-kontroly-budvaru/751532]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Frantík

středa, 15. únor 2012
09:53

K článku Karla Kříže,
v zásadě s tím souhlasím, ale je plný nepřesností a nepravd. V roce 1989 jsme rozhodně nebyli zemí s největší spotřebou piva na hlavu, k tomu nám pomohlo až rozdělení Československa, kdy ze 130 litrů stoupla spotřeba na hlavu na 163 litrů. Kdyby se rozdělilo Německo, trumfli by nás Bavoři ze 180 litry na hlavu.
Také s tvrzením, že SABMiIller nedostatečně ve světě podporuje značku Plzeňský Prazdroj nemohu souhlasit. V portfoliu SABMiller je 82 značek piva, pouze čtyři z nich jsou ve společnosti podporovány jako Global brands. Plzeň je ve světě opravdu vidět, je to marketingová mazlíček SABMilleru, jejich "Pilsner from the original source". Export Plzeňského Prazdroje stoupl mezi lety 2005 až 2008 o 24%.
F.


napsal(a): Frantík (frantisek(a)herold.com) [Odpovědět]

Cruiser

úterý, 14. únor 2012
16:39

Hrozné je jak pivaři podléhají hloupostem. někdy mi připadá, že by chtěli žít v kasárnách a pivo požívat od eráru a zadarmo. Hlavně, že teče a má nějaké oktany!


napsal(a): Cruiser (kreuzmann(a)psojedy.com) [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
03:23


posted by: Inzerce

Cruiser

pondělí, 13. únor 2012
12:46

Český stát evropským pivovarům už přes dvacet let zadarmo chrání jejich trhy
Není pochyb o tom, že pokud by v Česku nevládl čtyřicet let komunismus, byly by alespoň dva naše pivovary (Plzeň a Budvar) přinejmenším velkými evropskými hráči. Samy by spoluorganizovaly evropský trh, měly by kontinentální dosah a skupovaly by značky jiné. To se však nestalo. V roce 1989, přestože jsme byli i tehdy zemí s největším výstavem a spotřebou piva na hlavu, šlo o - ve světě téměř neznámé – podniky, s minimálním exportem a domácím prodejem jednoho půllitru za směšných deset centů (0,1 USD). Podkapitalizované, chudé, obchodně špatně řízené státní firmy nemohly bezprostředně pomýšlet na expanzi a dál vesměs žily z domácího trhu, o který – pro jeho láci – ani nikdo ze světa tehdy příliš nestál.
Po uplynulých více než dvaceti letech je nyní Plzeň velkým středoevropským pivovarem, ikdyž „pouhou“ součástí obrovského globálního koncernu SABMiller. Nedá se bohužel říci, že by Plzeňský Prazdroj ve světě využil veškeré své možnosti „prémiového ležáku“. To souvisí s evidentně nedostatečnou globální marketingovou podporou jihoafrické matky. Přes to všechno jde o koncepční, cílevědomý a dobře řízený soukromý podnik, který přece jen vykazuje pragmatický obchodní tah a na spotřebních daních, DPH a dani ze zisku odvádí českému státu ročně přes čtyři miliardy korun. Oproti tomu Budvar se celou tu dobu plácá jako „národní podnik“. A to jen kvůli politickým sporům, a proto, že změna právního postavení společnosti (například na akciovou, umožňující privatizaci) hrozí oslabením ve známkoprávních sporech. Na rozdíl od Plzně, Budvar dlouhodobě stagnuje (zejména na domácím trhu) a koncepčně směřuje odnikud nikam. Poměr výstavu piva, i tržeb, je mezi Plzní a Budvarem cca 7:1. Poměr zisku však katastrofálních 24:1. Samozřejmě v neprospěch národního podniku. Prodávat v celé Evropě globálně podporovanou značku Budweiser a vydělávat na exportu tak málo, to je zarážející neúspěch.
Za to, že v Budvaru je anomálie ředitel Jiří Boček není úplně zodpovědný. Sám se kdysi privatizace chtěl účastnit a je jasné, že i kdyby vydělal hodně peněz, ve státní pokladně by přistála suma umožňující už dávno jezdit po dálnici až do Českých Budějovic. Takto Budvar, národní podnik, sice naštěstí zatím neprodukuje ztrátu, ale funguje dosti mizerně. Výstav má na úrovni necelých 2 % amerického konkurenta a byl by pro něj zcela nezajímavý – pokud by neblokoval jeho přístup na mnohé důležité trhy.
V tomto smyslu česká vláda dělá s Budvarem mnoha velkým světovým pivovarům kašpárka. Heinekenům, Carlsbergům, SAB-Millerům atp. zadarmo chrání vlastní zboží před americkou konkurencí a ty tak radostně šíří pohádky o výlučnosti budějovického piva a ponoukají český stát i Budvar do nekonečných právních bitev. Výdělky a výhody z toho mají obrovské. Ale jen oni a pouze oni.
V témže směru funguje v posledních třinácti letech i management Budvaru. Vedou se televizní propagační kampaně, v nichž se údajně chrání „rodinné stříbro“, ve skutečnosti však – pokud možno doživotní - posty managementu a jeho nedotknutelnost . Řekněme si na rovinu, že Budvar je sice dobré české pivo, ale nijak nevybočuje z kvality běžného ležáku, což dokazují anonymní degustace odborníků, i pivní soutěže doma a v zahraničí. Budvar má i na domácím (!) trhu pouhá tři procenta a nebýt nového levného produktu Pardál (tzv. Budvar lůzy), bylo by to ještě horší.
Nejvyšší cenu má Budvar z principu pro Anheuser Busch. Se značkou by si koupil právě i přístup na trhy. Budvar jako pivovar, jako čistý výrobní podnik, má cenu kolem šesti sedmi miliard korun (dle bilance vlastního kapitálu a objemu zisku). Anheuser Busch za něj v roce 1997 nabízel miliardu dolarů, což tehdy znamenalo 36 miliard korun. Ze svého sloganu „King of beers“, chtěl tehdy z Budvaru vytvořit „Beer of Kings“ a z místního ležáku učinit prémiovou značku koncernu. Dnes se nám – zvláště po spolknutí Anheuseru belgickým gigantem In BEV – o takové ceně, zejména z důvodu silného kursu koruny, může nejspíš jen zdát. Škoda. Ale bude to v budoucnu jen horší, a v tomto smyslu je přešlapování českého premiéra („Privatizovat Budvar nebudeme“ ) sice politicky snad pochopitelné, ale ekonomicky velmi nerozumné. Jak problém vyřešit, je věcí právníků (spory) a ekonomů (cena). Variant je několik, a také současný management – bude-li konečně jeho přístup profesionální - by k tomu měl mít co říci. Prodat jen značku a ponechat pivovar svému osudu, mimo AB-InBEV by ale bylo velmi riskantní.
Co tedy vlastně vláda chce? Dál dělat hloupé vlky evropským podnikatelům s pivem a zadarmo chránit jejich trhy před Američany, nechat se přitom drze zesměšňovat ředitelem Budvaru, anebo naopak zpeněžit historickou roli firemní značky, která cenu má, ale my sami z ní ve skutečnosti žádný užitek za daných okolností mít nemůžeme?
ekonom K. Kříž


napsal(a): Cruiser (kreuzmann(a)psojedy.com) [Odpovědět]

Ježík

sobota, 11. únor 2012
12:41

Budvar je naprosto průměrnej českej pivovar s naprosto průmerným ležákem. Kdyby přes noc zmizel, na našem trhu se nezmění vůbec nic. Jeho hodnota spočívá v jediné věci: v možnosti blokovat prodej Budweisseru v Evropě a tedy ve vyjednávací pozici Česka. Měl se prodat před 20 lety, to by stát dostal 20 miliadrd, teď dostane tak desetinu, protože Bud se do hodně zemí už stejně dostal a navíc koupil Samson s právem uvádět, že čerpá budějvickou vodu a vaří budějovické pivo. Nemyslím, že by ho tehdy zavřeli, spíš by tam vařili prémiové pivo, Prazdroj taky nikdo nezavřel. Ale i kdyby ho zavřeli, svět by se nezbořil. Není jedinej důvod, aby stát vyřil pivo. Nikdy se nedozvíme, co státních peněz do něj zahučelo nepřímými formami podpory, na což dojíždějí všichni státem nehýčkaní konkurenti. Budvar nedává státu žádné dividenty, platí jen daně a se zisky si dělá, co chce. Kontrolu potřebuje jak prase drbání, takhle se k managementu žádnej vlastník nechová, že ho nechá léta bez dozoru. Boček za své chování zaslouží okamžitě vyhodit a jeho lidi taky. Proč se tak bojí veřejné kontroly? Je třeba se jim podívat na zoubek a pak Budvar prodat, bohužel už ne tak dobře jako v časech, které jsme propásli pod idiotskými argumenty o národním pokladu. Nebo zavedeme i státní pekárny, textilky a mlékárny, protože sprostý vlastník by na nich jen vydělával?


napsal(a): Ježík (osten(a)inet.com) [Odpovědět]

DanDv

sobota, 11. únor 2012
17:22

to Ježík: Všichni víme, že na Budvaru je nejcennější jeho značka. A protože současný managment díky mnoha vyhraným sporům tuto značku posílil, pak s největší pravděpodobností posílil i tržní hodnotu tohoto pivovaru. Je škoda, že koupí Samsonu jeho hodnota zase klesla, ale je otázkou, zda měl management Budvaru možnost tomu zabránit.
Jistě, že není důvod, aby stát vařil pivo. Zrovna tak není ani důvod, aby vyráběl elektřinu, těžil ropu, prodával alkohol, provozoval železnice nebo nemocnice, nebo vlastnil automobilku. Ale přesto tohle všechno různé státy dělají. Z různých důvodů. Například že chtějí mít určitou kontrolu nad daným odvětvím, nebo je toto odvětví slepičkou, která snáší zlatá vajíčka. A že je jak v mém, tak i ve vašem zájmu, aby ona vajíčka padala raději do našich kapes, než do kapes amerických, brazilských, jihoafrických nebo bůhvíjakých provozovatelů chemických závodů je snad jasné, ne?


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Ježík

neděle, 12. únor 2012
11:38

to DanDv: Asi si pleteš síťová odvětví s ostatními, popřípadě podnikání v oblasti přirozeného monopolu. Máme tu 6O průmyslových pivovarů. Jeden je státní. Proč? To je úplná blbost. A management že značku posílil? Pro to neudělal vůbec nic a ani nemůže. Zájem o značku vůbec nesouvisí v tím, jak je veden Budvar a jaký má hospodářský výsledky. Hodota značky je v tomhle případě čistě dána tím, že v některých zeních se nesmí prodávat BUD (kterej je starší než Budvar). Žádný zlatý vajíčka do našich kapes nepadají, stát má z Budvaru míň než má z Krušovic pod Heinekenem, má pouze daně, ze zisku nic. Zisk si rozdělí management, kterej nemá k vlastníkovi žádný povinnosti, jako u soukromých firem. Stát by na Budvaru mohl něco získat jen prodejem, ale tam už dávno propásl správnou chvíli. Bude čekat ještě pět let a pak to prodá už jen za cenu zařízení? Kdyby Budvar nevyráběl vůbec nic, jeho hodnota by se vůbec nezměnila, ta spočívá jen v registraci té známky v některých zemích, který tu registraci uznávaj. A těch ubejvá.


napsal(a): Ježík (osten(a)inet.com) [Odpovědět]

DanDv

neděle, 12. únor 2012
13:01

to Ježík:
Co je třeba na Renaultu síťového nebo monopolního? A přece dlouhá léta patřil (možná ještě patří?) státu, tedy Francii. Ani náš ČEZ už nemá 100% monopol na výrobu elektřiny.
Samozřejmě, že management Budvaru značku posílil - právě tím, že z určitých trhů vytlačil Bud.
Nevím přesně jak je to se ziskem v případě, že jej tvoří národní podnik, ale daň z příjmu musí zaplatit tak jako tak. A když je řeč o státní podpoře, tak tu naopak neobdržel Budvar (to, co jsi napsal o spotřební dani je sice pravda, ale Budvar to nijak nezvýhodnilo), ale naopak zvýhodněn byl Prazdroj, který nedávno dostal nějakou pobídku formou daňové úlevy.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Ježík

neděle, 12. únor 2012
19:40

to DanDv: ČEZ je dávno volně obchodován na burze a zbytek bude privatizován, až budou lepší ceny, s tím se dávno počítá. A vlastnictví Renaultu je trpké dědictví doby, kdy vládli ve Francii socialisti společně s komunisty. Od té doby to jde s touhle firmou s kopce a bez státních dotací, šrotovacích programů a na míru šitým regulacím by byl dávno v řiti. Privatizován nebyl proto, jelikož ceny automobilek jdou v Evropě dolů. Rozhodně neplatí, že když někde stát vlastní výrobu zmrzliny, je správné u nás držet státní výrobu žárovek. Je nějak jiný argument pro státní pivo z Budějovic, kromě toho, že i jinde se stát plete do ekonomiky? Co z toho máme? Co z toho má pivní trh? Co z toho má spotřebitel? Co z toho mají konkurenti? Co z toho má daňovej poplatník? Prd. Co z toho má management Budvaru? Sladkej život v chráněný firmě.


napsal(a): Ježík (osten(a)inet.com) [Odpovědět]

DanDv

neděle, 12. únor 2012
20:38

to Ježík:
Obecná odpověď: Ze státního vlastnictví firem máme PENÍZE. Tak jako každý jiný majitel. (Opakuju - mluvím obecně, abyste mě nechytal za slovo, že z Budvaru žádné peníze nemáme.)


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

sladek

neděle, 12. únor 2012
08:22

to Ježík: Ježíku pokud jsi vyplodil svůj blábol o Budvaru střízlivý tak jsi zřejmě moc rozumu nepobral


napsal(a): sladek (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Ježík

neděle, 12. únor 2012
11:52

to sladek: Drahý sládku, já vím, že kolem piva se točí hodně emocí, takže mám pro tebe pochopení. Ale zkus si znovu přečíst můj původní příspěvek a pak svou reakci na něj. A pak si pravdivě odpověz na otázku, čí slova obsahujou argumenty a čí vypadají jako opilcův výkřik.


napsal(a): Ježík (osten(a)inet.com) [Odpovědět]

DanDv

pátek, 10. únor 2012
22:04

to sekal: tady se ty příspěvky řadí zvláštně, ale ty si jistě mou odpověď najdeš.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

yerka

čtvrtek, 9. únor 2012
18:32

yerka

No, asi by to chtělo honem popít pár Budvarů s původní chutí a podobou, než dojde k nějaké zásadní změně a opět budeme vzpomínat jaké to bylo dobré pivo (tak jako dříve Kozel, Staropramen, Krušovice, Gambrinus, PU atd.).


napsal(a): yerka [Odpovědět]

DanDv

čtvrtek, 9. únor 2012
17:49

napsal(a): DanDv [Odpovědět]

José

čtvrtek, 9. únor 2012
16:38

Ředitel Budvaru místo pochvaly od ministra Bendla za perfektní výsledky pivovaru a soudních sporů a nebojácnost vúči světovému gigantu sklízí nevděk. Co jsme to za kocourkov. Kde je podpora českých zájmů. Bendl by měl být okamžitě odvolán panem Nečasem. V každé normální zemi by to tak bylo.


napsal(a): José (2jozden(a)seznam.cz) [Odpovědět]

varic

čtvrtek, 9. únor 2012
15:12

varic

Pánové,kdo zažil duo Bendl + Roman Boček (náměstek vedoucí kontrolu v Budvaru) v praxi (Příbramská nemocnice), ví své, o tom, co Budvar potenciálně čeká ::cry


napsal(a): varic [Odpovědět]

Pazzy

středa, 8. únor 2012
23:38

Pojem "rodinné stříbro" je blaf, který si vymysleli ti, kteří zrovna nemohli rozkrádat.... Stát nemá co vyrábět pivo, kor když je u nás několik (spíš desítek) pivovarů, co mají lepší piva... Ten šéf pivovaru měl přijít o místo hned z fleku. 15 let vládnoucí manager zpravidla firmě víc škodí než pomáhá, zeptejte se v Sazce... Budvar musí být úplný ráj pro tuneláře, díky tomu, že nemusí odvádět žádný zisk ani dividendy a dokonce nemusí ani vypisovat výběrové řízení!!!, je to úplně super trafika... BTW docela zajímavý názor byl, že jako ukázka neschopnosti je to, že nekoupili známky od Samsona, protože teď mají američani v ruce eso...


napsal(a): Pazzy [Odpovědět]

Jakubisko

čtvrtek, 9. únor 2012
11:09

to Pazzy:

Takže to že ředitel Boček vyhrál většinu soudů s americkým patokářem, ztrojnásobil výstav Budvaru, pivovar kompletně zrekonstruoval a podnik nikomu nedluží ani korunu je ukázka neschopnosti? Vůbec nevíš o čem mluvíš...

PS. dle tvé logiky stát také nemusí stavět dálnice, vlastnit letiště nebo ropovody či přístavy, že?


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 9. únor 2012
14:11

Malakin

to Jakubisko: Podobný názor jako Pazzy má i jistý politolog Tomský viz zde
---------------------------------
Zpráva byla upravena 09.02.2012 ve 14:12:53


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Jakubisko

čtvrtek, 9. únor 2012
14:18

to Malakin:

Jak názor politologa Tomského popírá to co jsem napsal v první části? Ráj pro tuneláře to bude až tam Bendl dosadí svoje loutky...


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]

DanDv

čtvrtek, 9. únor 2012
17:45

to Malakin: Politolog Tomský je známý pitomec.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 9. únor 2012
23:02

Sekal

to DanDv: Mně přijde, že pitomec jsi Ty.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

DanDv

pátek, 10. únor 2012
22:02

to Sekal: Copak? Šlápl jsem ti na kuří oko?
Jak bys nazval člověka, co ve svých textech denodenně horuje pro privatiaci všeho, najmě důchodového systému, a to až do doby, kdy jeho penzijní fond v Británii zkrachuje a on přijde o všechny peníze a tím pádem začne zase propagovat státní důchodový systém?
A co bys řekl o člověku, který léta bojuje za změnu daňového systému a větší důraz na nepřímé daně (tedy DPH) a to až do doby, kdy zjistí, že se to dotýká i knih, což ohrožuje jeho byznys (je nakladatel) a začne horlit proti zvyšování DPH.
Takový člověk, který neuvažuje dál, než jeden tah dopředu, je u mě pitomec.
A teď mi, panáčku, řekni, proč jsem u tebe pitomec já.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

jakubisko

sobota, 11. únor 2012
08:23

to DanDv:

Takovým já říkám "pravičák jen hubou" :-))


napsal(a): jakubisko [Odpovědět]

Sekal

sobota, 11. únor 2012
23:01

Sekal

to DanDv: Tak s tím důchodovým systémem nevím, to bych musel mít nějaký odkaz. DPH - základní idea SSO je, že daň je krádež, a to včetně DPH. Jelikož volím SSO, tak vracím podobné invektivy. V otázce Budvaru s Tomským víceméně souhlasím. To že Budvar vydělává, je náhoda. Může za to lukrativní odvětví a zejména značka, víme všichni, jak dopadl Vyškov, než se dostal do pazour R.Holoubka a spol. Odvětví, kde by stát fungoval efektivněji než soukromník, neexistuje. Rád si dám sice občas Kroužek, ale i ten je zhlediska kvasnicových piv spíše průměrný.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 9. únor 2012
19:57

Chody

to Malakin: To je vůl jak anděl ::cry


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Pazzy

pátek, 10. únor 2012
21:38

to Jakubisko: Já napsal, že 15 let "starý" manager firmě víc škodí než pomáhá. co to má společného s tím, že průběžně vyhrál několik soudních sporů. To že má dost peněz na právníky a očividně v právu může být jen štěstí (a taky samozřejmě nemusí). O místo měl přijít, protože odmítl spolupracovat s majitelem. Ale z tohoto se stane hrdina, právě protože to je státní podnik... Známky ze Samsona nekoupili, to se nepovedlo. To že se tam může krásně krást je taky jasné.
A teď proč by proboha měl stát vlastnit letiště? Proč by měl vlastnit přístavy? Jezdí tam snad ministři lodičkami? Ropu přivádí kdo? Fajn ropovody a dálnice se dají považovat za "stratigické", ale nutně je stavět nemusí. Kdo asi v Rusku staví ropovod? Gazprom. Proč? Protože on potřebuje prodat ropu!
Jo a k tý rekonstrukci: Ano, investovalo se do podniku, budiž, ale taky se neodváděl zisk. Jiné firmy zvládly rekonstruovat a ještě generovat zisk... Čím to je? A nenapsal jsem, že se mi líbí taková forma likvidace! Že si to klucí hlubocký chtějí zařídit, to je jasný... Ale spíš než prodej bych čekal, že z těch známek budou ještě pár let prosperovat...


napsal(a): Pazzy [Odpovědět]

jakubisko

sobota, 11. únor 2012
08:20

to Pazzy:
Jen technické poznámky: nastudujte si co znamená právní forma "národní podnik" a jak je to s odváděním zisku, kontrolou ze strany majitele atd. Těch sporů nevyhrál Budvar několik, ale 82(slovy osmdesátdva)ze 115. O důvodech odmítnutí kontroly si nejprve něco zjistěte (hlavně to kdo měl kontrolu provádět) a pak také to že Budvar každý rok prochází auditem, o výsledcích hospodaření a zásadních krocích stát samozřejmě ví (v dozorčí radě sedí politici a lidé z MZe)...
K názorům na to co má stát vlastnit a co ne se vracet nebudu, to se současnou situací nesouvisí.

PS. jako perličku uvedu jen to, že proti Bendlovým krokům se postavil i takový pravicový vlčák jako je novinář Plesl. :-)

PPS. tento můj příspěvek k Budvaru považujte za poslední. Nemám chuť ani čas dokola vyvracet názory učiněné na základě četby novinových titulků či řečí v hospodě.


napsal(a): jakubisko [Odpovědět]

Petr F.

čtvrtek, 9. únor 2012
14:57

to Pazzy: Ty jsi prostě vůl.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 9. únor 2012
22:59

Sekal

to Pazzy: Tak pojem rodinné stříbro jsem nedal do uvozovek, čímž jsem se podle Vás přidal na stranu zastánců národního podniku. Kdybyste to tu četl pravidelně, tak byste možná zaregistroval, že názor, že stát nemá co vařit pivo, jsem tu ventiloval pravidelně. Nicméně privatizace Budvaru je mnohem složitější než privatizace Plzně, nebo i Vyškova. S Anheuserem se soudí od roku 1911 - pokud by bylo možno privatizovat Budvar se všemi vyhranými spory, je možné, že by ho někdo chtěl. Ale to možné není, tedy jsem poukazoval na to, že buď zůstane n.p., nebo jej prodáme Anheuseru, jiná varianta není. A je nanejvýš pravděpodobné, že na případné privatizaci se napakují balíci z ODS a TOP09 nebo socani, podle toho, kdo bude zrovna u moci. Prodej přinese nějaké miliardy, které leda zahučí v černé díře dnešního tzv. sociálního státu.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Pazzy

pátek, 10. únor 2012
21:46

to Sekal: To jsem vůbec nenapsal. Já jsem napsal, že pojem "rodinné stříbro" je blaf. Vůbec jsem nikoho neosočil z názoru. Hlavní problém je, že je to pěkná trafika pro určitou zájmovou skupinu, druhá zájmová skupina si tu trafiku chce ukrást pro sebe (asi banda z Hluboký). A teď je nasnadě otázka, co Budvar přináší státu. Jedním argumentem můžou být pracovní místa. Řekněme, že má cca 600 zaměstnanců. Pokud by se natvrdo zrušil, tak poměrně stejný počet by byl nabrán u jiných pivovarů. Takže se nezaměstnanost nezvýší, maximálně posune napříč kraji. Nevím, jakou hodnotu může Budvar mít, někde jsem četl, že kolem 8 mld. Co teď dává státu? Nulu, nic, ničevo... A teď zásadní otázka, proč se volá po zaslání kontrol na správu silnic, český dráhy, čez a další státní podniky a když se stejná kontrola pošle do Budvaru, tak se udělá takový humbuk??? Není to divné? Rozhodně nejsem pro privatizaci tímto způsobem. Ale dlouhodobě by stát budvar neměl držet, stejně jako aerolinky a další firmy.


napsal(a): Pazzy [Odpovědět]

Sekal

sobota, 11. únor 2012
23:11

Sekal

to Pazzy: Ne, dlouhodobě by ho držet neměl. Ale je mi podezřelá transformace na akciovku bez jasného kupce.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

DanDv

neděle, 12. únor 2012
01:19

to Sekal: Na Tomského texty ti odkazy dávat nemusím, na Aktualne.cz svými blogy pravidelně obšťastňuje české čtenáře, tak si je projdi tak 3-4 roky dozadu a uvidíš jeho vývoj.
Můj názor je, že prosperita podniku odvisí daleko víc od kvality vedení a ne od osoby majitele.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Ježík

neděle, 12. únor 2012
11:47

to Sekal: Budvar vydělává i mnoha nenápadným formám státní podpory na úkor ostatních pivovarů. Třeba změna výpočtu spotřební daně před třema lety, kdy se už nezdaňuje alkohol jako předtím (což vadí více prokvašeným pivům jako je budvar), ale stupňovitost, což nesmyslně postihuje sílu původního extraktu a tedy plnější piva, kde víc cukrů zůstává nezkvašeno. Přitom za jedinej důvod spotřední daně se udává škodlivost alkoholu. Těchhle forem podpory se dá najít řada. To se to konkuruje...


napsal(a): Ježík (osten(a)inet.com) [Odpovědět]

Masakr

středa, 8. únor 2012
06:49

Kalousek když se ožere tak prej vykřikuje,že už má nakradeno dost a víc už nemusí:-),zdroj mf,o kryplovi něco málo vím,jelikož jsme kvůli němu nuseli provádět různé maškarády a peníze daňových poplatníků se vyhazovali oknem.Jinak s tebou naprosto souhlasím,možná provedení bude jiné,ale takhle nějak to dopadne,bohužel


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Masakr

úterý, 7. únor 2012
14:00

Stejně to ODS rozkrade jako všechno,hasič Bendl si kryje hrb,ale stejně to bude tunel za bílého dne a všicni zůčastnění mu to posvětí.A chemik ten je vypitej,že neví co mele.


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Sekal

úterý, 7. únor 2012
21:39

Sekal

to Masakr: Nebudu se těch jantarů z ODS zastávat, ale formulace "rozkrade jako všechno" je přinejmenším nepřesná, máme tu ještě Kalouska, socdem a další prima partaje jako US, ODA nebo Zelené, díky nimž se mi zvedly zálohy na elektřinu, ačkoli se spotřeba snížila. Transformací na akciovku, pokud jsou mé informace správné, se tržní cena Budvaru rapidně sníží z důvodu právní diskoninuity, čili pokud je toto Bendlovým záměrem, tak nezbývá konstatovat, že je krypl, což jsem ostatně tušil již dávno. Můžeme si tedy uchovat Budvar jako rodinné stříbro nebo ho prodat Anheuseru, pochybuji, že by o něj kdokoli jiný stál.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI