Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejlepší ležák v republice vaří v Zubru

Co se píše o pivovarech a pivu


Nejlepší ležák v republice vaří v Zubru

[pondělí, 9. leden 2012]

Na varně přerovského pivovaru Zubr dnes převzali ocenění pro vítězné ležáky sládková pivovaru Zubr Nataša Rousková a za Litovel ředitel pivovaru Lumír Hyneček. Pivní znalci pasovali Zubra na vítěze tentokrát v rámci celoročního hodnocení světlých ležáků, prováděného členy První pivní extraligy.

Celoroční ochutnávky českých a moravských světlých ležáků, prováděné členy První pivní extraligy vyvrcholily ve finálové degustaci, do které postoupilo deset ležáků z padesáti hodnocených. Zvítězil světlý ležák ZUBR Premium z pivovaru ZUBR, hned za ním následoval světlý ležák Litovel a oba tak porazily Svijanského rytíře. Ten byl velkým favoritem základního kola a semifinále, ale ve finále na sílu Zubra nestačil.

V anonymní degustaci se hodnotí jen senzorické vlastnosti – tzn. chuť, aroma, čirost, pěna, tedy to, co je pro konzumenta nejdůležitější, bez ohledu na ovlivnění značkou.

Degustátoři První pivní extraligy se snaží o maximální objektivitu při hodnocení. Nejde totiž o klasickou degustační soutěž, do níž jednotlivé pivovary vzorky sami přihlašují, ale v podstatě o test, který má chránit zájmy konzumentů. Organizátoři projektu si testovaná piva nakupují v běžné maloobchodní síti a v základních kolech a prvním semifinále zná jména vzorků v anonymní degustaci pouze nákupčí piv. Vítěz pak vzejde z anonymní finálové degustace.

"Stojíme na straně spotřebitele a chceme mu předat objektivní hodnocení, proto nakupujeme pivo z obchodních pultů.. V tom se lišíme od běžných degustačních soutěží, do kterých se vzorky k degustaci odebírají v pivovarech nebo je pivovary do soutěží zasílají,“ říká František Trantina z První pivní extraligy. Pivo, které se dostane do finále, musí potvrdit svoji kvalitu v základním kole a semifinále.

Tentokrát jsme hodnotili na 50 ležáků a Zubr je všechny dokázal porazit. Je to pivo, jehož slogan o síle chuti není jen marketingovým tahem. Při všech našich degustacích vynikal výbornou hořkostí a plnou, přitom dokonale vyváženou chutí. Je vidět, že si s ním v Zubru vyhrají a za to jim patří náš dík i ocenění,“ říká znalec piva a přední degustátor Jan Šuráň, který se pivu věnuje už 40 let a podle svého odhadu degustoval na tisíce piv a navštívil více než 300 pivovarů na celém světě. Při prohlídce pivovaru Zubr členové První pivní extraligy ocenili klasický způsob výroby, který výrazně ovlivňuje charakteristiku piva.

Věříme, že potvrzení kvality našeho piva potěší nejen naše konzumenty, ale i všechny příznivce dobrého piva. Jeho výrobu totiž provází nejen tradiční postupy, ale také snaha o zachování poctivého řemesla, které dává vznik jedinečnému produktu,“ k ocenění vyjádřila Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Zdroj: Tisková zpráva PMS Přerov

Nejlepší ležák v republice vaří v Zubru [p273]

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Ježík

neděle, 15. leden 2012
21:00

Stejně je to zajímavé: nejlepší pivo vaří baba.


napsal(a): Ježík (osten(a)inet.com) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI