Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chcete pivní lázeň, šampon či masáž? Jeďte do Chodové Plané

Co se píše o pivovarech a pivu


Chcete pivní lázeň, šampon či masáž? Jeďte do Chodové Plané

[neděle, 13. srpen 2006]

Pivní lázně, které ve svém areálu provozuje Rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku, se za necelý půlrok staly atrakcí Plzeňského kraje. Za netradičním odpočinkem, pivem, ale také kvůli léčbě kožních, cévních a ischemických chorob sem míří zahraniční i čeští turisté.

"Je to atrakce. Spousta lidí z celého světa už ví, kde je Chodová Planá," uvedl starosta obce s 1800 obyvateli Pavel Vopat. Lidé tam jezdí za oddychem, ale často ho spojují s cyklo - i pěší turistikou v Českém nebo Slavkovském lese.

První hosté si mohli lázeňské procedury vyzkoušet letos na jaře.

"Po túře je výborné uvolnit tělo v koupeli a pak si nechat udělat chmelovou masáž, která je od července naší novinkou," uvedl balneolog Roman Vokatý, který je garantem lázní. Pivovar, hotel, lázně a restaurace zaměstnaly přes 100 lidí. "Byli jsme v 16 televizích včetně arabské a v 50 časopisech," uvedl ředitel lázní, sousedního hotelu a restaurace Ve skále Mojmír Prokeš.

Díky atrakcím se podle Vopata prodlužuje pobyt hostů a roste obsazenost hotelu. Už dnes je obec významným centrem cestovního ruchu na Tachovsku a místem pořádání kongresů a seminářů. Místo hodně navštěvují rodiny s dětmi. Ceny lůžek jsou asi o polovinu levnější než v nedalekých Mariánských Lázních.

Ty hlásí vinou veder propady turistů. Naopak hotel v Chodové Plané je stále vytížen na více než 70 procent. "Před poklesem nás zachraňují lázně a další kuriózní atrakce," uvedl Prokeš. Ve tříhvězdičkovém hotelu U sládka loni pobyl každý host v průměru 1,8 dne, letos už to jsou čtyři dny.

Z cizinců si koupel v pivu dopřávají nejvíce Němci a Nizozemci, následují Španělé, Britové a Francouzi. Jezdí už ale také Japonci a Korejci a nyní hodně Rusové z Karlových Varů. Češi často dostávají pobyty v pivních lázních jako dary - narozeninové i svatební, kdy mohou využít dvojvanu.

"Na rozdíl od sousedních Mariánských Lázní, kam jezdí většinou starší a nemocní lidé, máme my většinu hostů mladých a v produktivním věku, kteří přijedou odpočívat a bavit se," uvedl Prokeš. Na jaře a v zimě si hotel a lázně objednávají z poloviny firmy.

V létě a částečně i na podzim jezdí lidé za odpočinkem a na kola. Pivovar jim kromě prohlídek a ochutnávek připraví chmelympiády, koulení sudů a hod sudem do dálky.

Nově nabízí chmelovou masáž, pivní šampon, přírodní kosmetiku, wellness a nedávno otevřel dětský koutek v zeleni s brouzdalištěm. Do jara 2007 chce Chodovar rozšířit hotel z 89 na 130 lůžek a otevřít dvanáctimetrový bazén. Dále chystá oddychové a sportovní centrum vedle hotelu, kde by mohly být squashové kurty nebo kuželky, sauna a bar. Současných šest van chce firma rozšířit o dvě, připravuje podvodní masáž, možná i v pivě. "Zvažujeme také zábal v pivním mlátě, plynové injekce na rozhánění otoků," uvedl Prokeš.

Podle Vokatého bude další velkou novinkou pivní šampon, který Chodovar představí 26. srpna na pivních slavnostech. "Zklidňuje pokožku a snižuje lámavost vlasů," uvedl. Hotel zavádí také přírodní kosmetiku během masáže.

Podobné zařízení, které spojuje léčebné účinky místní minerální vody Ilsano, piva Chodovar, chmele a pivních kvasinek, je jediné v Evropě. Pivní lázně jsou sice podle šéfa Chodovaru Jiřího Plevky i v Rakousku u Innsbrucku a východním Německu u polských hranic, ale nemají vlastní pivo.

"Navíc nabízejí jen relaxační složku, ne medicinální proceduru," dodal Vokatý. Minerální voda Ilsano, která vede do pivovaru z tří kilometry vzdáleného pramene, obsahuje dvojmocné železo. To podle Vokatého výborně vstřebává trávicí trakt. Voda má dále vysoký obsah přírodního kysličníku uhličitého, který celé tělo uvolňuje a prokrvuje.

Stošedesátilitrové rekondiční vany se naplní z poloviny minerální vodou a druhou polovinu tvoří běžná teplá voda. Dále se do ní napustí osm až deset litrů nepasterizované černé desítky Chodovar, která teče z pípy na okraji vany. Do 34 stupňů teplé lázně se musí člověk ponořit na 25 minut a poté projde půlhodinovým zábalem a relaxací, k čemuž dostane vychlazené pivo, aby doplnil tekutiny. "Koupel přijde na 650 korun, což je srovnatelné s cenou procedur v nestátních lázeňských domech v oblasti," uvedl Vokatý.

Chceme poskytnout odpočinek celému tělu. Uvolnit svaly, prohřát klouby, nabídnout ozdravnou kúru pro pleť a vlasy, řekl Plevka. Standardní lázeňská terapie nemá podle Vokatého o mnoho jiné indikace. Díky aktivitám zaměřeným na pivní turistiku rostou malému pivovaru rok od roku výrazně tržby. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI