Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Janáček ustoupil, soud s Prazdrojem nebude. Prima se stáhne z trhu

Co se píše o pivovarech a pivu


Janáček ustoupil, soud s Prazdrojem nebude. Prima se stáhne z trhu

[úterý, 27. září 2011]

Spor mezi pivovarem Janáček zastoupeným skupinou K Brewery a pivovarnickou skupinou Plzeňský Prazdroj má nečekané rozuzlení. Právně-pivní bitva o podobnost značek Prima a Primus skončila ještě před začátkem středečního soudu. Pivovary nakonec problém vyřešily smírem. Kdo však ustoupil a čí značka může zmizet z trhu, to pivovary nechtějí komentovat. „Mohu jen potvrdit, že obě strany uzavřely dohodu o smíru,“ vysvětluje Barbora Burešová, mluvčí pivovarnické skupiny K Brewery.

​Podle vyjádření Městského soudu v Praze, který kauzu řešil, více ustoupil Janáček. „Žaloba byla podána na ochranu před porušováním práv k ochranným známkám a kvůli nekalé soutěži. Městský soud v Praze schválil oběma stranami doručený smír, jehož obsahem je, že žalovaný pivovar Janáček a skupina K Brewery se zavazují zdržet se výroby, propagace, uvádění na trh, skladování, nabízení k prodeji a prodeje piva označeným slovním prvkem Prima ve třech žalovaných vyobrazeních,“ prozradila Martina Lhotáková, mluvčí Městského soudu v Praze.

Prazdroj podal žalobu na Janáčka a také na skupinu K Brewery 20. ledna 2010. Žalující strana žádala nařízení předběžného opatření, které by uložilo pivovaru Janáček zdržet se veškerého nakládání a prodeje lahví s etiketou Prima.

Prazdroj také navrhoval, aby žalovaný na vlastní náklady nechal otisknout znění rozsudku v celostátních médiích,“ doplnila Lhotáková. Soud však návrhu na předběžné opatření nevyhověl. Podle vyjádření soudu to tedy vypadá, že to má brodská desítka Prima "spočítané". Nejspíš i proto Janáček dodádá na trh novou desítkou Perun. „U všech našich značek, Primu nevyjímaje, kontinuálně vyhodnocujeme prodeje a oblibu u spotřebitelů a reagujeme buď podporou konkrétních značek, jejich útlumem, či zaváděním nových výrobků. Na nové pivo Perun máme velmi pozitivní ohlasy, a to jak od hospodských, tak od konzumentů. Proto v tuto chvíli uvažujeme o jeho stáčení do lahví a distribuci do běžné maloobchodní sítě,“ přiblížila budoucnost Perunu mluvčí Burešová.

​„Respektujeme konkurenty, ale není přípustné, aby kdokoli poškozoval zavedenou značku Primus užíváním označení, které je podle našeho názoru slovně i graficky zaměnitelně podobné,“ připomněl důvody rok a půl dlouhého sporu Jiří Mareček, mluvčí Prazdroje.

​Desítka Prima se v Brodě vařila od roku 1998, Prazdroj si jí však všiml až v roce 2010. Plzeňští naopak svůj Primus vaří od roku 1993 a zaregistrovali jej o rok později.

Zdroj: idobryden.cz | Autor: Lukáš Fabián

http://www.idobryden.cz/zpravy/janacek-ustoupil-soud-s-prazdrojem-nebude--prima-se-stahne-z-trhu/3ac2d068-3632-102f-b4ac-00e0814daf34/


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Krišot

středa, 28. září 2011
07:27

Krišot

Desítku Perun rozjel Janáček přes prázdniny, má 4,3% alkoholu a docela se tady po hospodách chytla. Prima se stáčí už jen do lahví a i to má brzy skončit.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Milan Svoboda

středa, 28. září 2011
22:33

to Krišot: Je to tak, zatímco Prima za moc nestála, Perun je o třídu výš. Obchoďák Janáčka říkal, že na to používají jiný chmel a jinak dávkovaný.


napsal(a): Milan Svoboda [Odpovědět]

honza1205

úterý, 27. září 2011
23:55

honza1205

Co je Primus :-?


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
01:09


posted by: Inzerce

Janek

úterý, 27. září 2011
20:53

Přesně tak, nejen že to dopadlo nakonec smírem, ale navíc Prazdroj přepíše ochrannou značku Prima dokonce na Janáčka. Tak to mi nakonec příjde spíše jako vítězství Janáčka.


napsal(a): Janek [Odpovědět]

Kokrda

úterý, 27. září 2011
14:52

napsal(a): Kokrda [Odpovědět]

pechi

úterý, 27. září 2011
12:24

pechi

Chemička SAB zřejmě začala s nějakou podporou Primusu - minulý pátek jsem při návštěvě Globusu viděl dva jejich pracovníky, kterak nabízeli kolemjdoucím ochutnávku čepovaného Primusu. Já se málem uchechtal - po celou dobu mého sledování (cca 10 minut) si nikdo nepřišel koštnout, holt asi bezdomáči nebyli v dosahu ::lol


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Allegro.g.

úterý, 27. září 2011
12:19

Allegro.g.

No bral bych to tak, že moudřejší ustoupí. Otázka ale je, kam až budou moudří ustupovat. Na druhou stranu Janáčkovi ani nestojí za to být jakkoli spojován s Primusem ::lol


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]

mithe

úterý, 27. září 2011
10:54

mithe

No nejvíc značku Primus poškozuje sám Prazdroj, ale sami sebe za takový výtvor asi žalovat nebudou:)


napsal(a): mithe [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI