Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svatováclavský pšeničný speciál již zraje v ležáckém sklepě

Co se píše o pivovarech a pivu


Svatováclavský pšeničný speciál již zraje v ležáckém sklepě

[pátek, 16. září 2011]

Již za necelé dva týdny si připomeneme svátek patrona země České a současně všech pivovarníků – den svatého Václava. Sládci v Černé Hoře na Blanensku k této příležitosti po roce opět uvařili zvláštní várku Svatováclavského piva. Nyní zraje v ležáckém sklepě, příští sobotu 24. 9. jej jako první ochutnají návštěvníci Pivní pouti a od 27. 9. poteče až do vyčerpání zásob z píp ve zhruba pěti stovkách hospod a restaurací po celé republice.

Svátečním pivem je po loňském úspěchu opět Svatováclavský pšeničný 13% speciál, tedy svrchně kvašené pivo, při jehož výrobě se používá minimálně jedna polovina sladu připraveného z pšenice. Je charakteristický osvěžující kořeněnou a ovocnou chutí, světlou až slámovou barvou s neprůhledným zákalem, který způsobuje živá kultura rozptýlených pivovarských kvasinek, a příjemnou kvasnicovou vůní. Má bohatou pěnu a silný říz. „Svatováclavského jsme uvařili 480 hl, což je o 180 hl víc než loni, kdy se po něm jenom zaprášilo. Momentálně dozrává v ležáckém sklepě, ale již příští týden začneme se stáčením. Musím přiznat, že se povedl. Věřím, že si na něm pivní fajnšmekři pochutnají,“ uvedl Vlastimil Zedek, vrchní sládek Pivovaru Černá Hora, který tento speciál se svými spolupracovníky připravuje.

Pšeničná piva byla díky své lehkosti, příjemné chuti a pozitivnímu působení na trávení velmi oblíbená již v raném středověku. Na svatého Václava tak lidé budou mít příležitost ochutnat pěnivý mok, jehož tradice v českých zemích sahá hluboko do minulosti.

Svatováclavský pšeničný speciál bude čepovat více než 500 hospod a restaurací v Čechách i na Moravě, a to včetně těch zapojených do programu Cesta pivních znalců, jejichž seznam je zveřejněn na www.cestapivnichznalcu.cz. První naražení sudu s tímto speciálem se uskuteční na černohorské Pivní pouti.

Svatováclavský pšeničný speciál je jedním ze čtyř speciálních piv, které skupina K Brewery vyrábí v limitovaném množství ke zvláštním příležitostem. Těmi dalšími jsou Svatý Patrik, Velikonoční Krasličák a Čertovský speciál. V přípravě speciálních piv tohoto typu hodlá společnost do budoucna pokračovat a jejich nabídku rozšiřovat.

Zdroj: Tisková zpráva K Brewery


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI