Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vyškovský starosta z funkce neodstoupí, trestný čin prý nespáchal

Co se píše o pivovarech a pivu


Vyškovský starosta z funkce neodstoupí, trestný čin prý nespáchal

[čtvrtek, 15. září 2011]

Starosta Vyškova se nechce vzdát křesla, ačkoli ho opoziční zastupitelé k tomu vyzvali. Je totiž obviněn ze špatného hospodaření vyškovského pivovaru, za což mu hrozí až osm let za mřížemi. Starosta ale vinu na nevýhodném prodeji sodovkárny v pivovaru odmítá.

Foto

"V žádném případě odstupovat nehodlám. Než se obvinění vyřeší, platí presumpce neviny. A já jsem se ničím neprovinil," tvrdí starosta Vyškova Jiří Piňos.

Ve vyškovském pivovaru pracoval devatenáct let. Od roku 2001 do roku 2007 jako jeho ředitel. Právě v této době připravil podle policie pivovar o miliony korun, když jako předseda představenstva vedl prodej krachující sodovkárny.

"Provoz této sodovkárny byl dlouhodobě ztrátový. Představenstvo proto navrhlo jedinému akcionáři pivovaru, ministerstvu zemědělství, že se ji pokusí prodat. Akcionář s prodejem souhlasil s tím, že jediným kritériem bude cena vyšší než pět a půl milionu korun. Tato podmínka ale dodržena nebyla," uvedla k případu jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Představenstvo tehdy vyhlásilo veřejnou soutěž, do které se přihlásily jen dvě firmy. Z nichž jedna nesplnila podmínky konkurzu a druhá sodovkárnu získala.

Jednal jsem podle pokynů ministerstva, tvrdí starosta

"Firma, které představenstvo sodovkárnu nakonec prodalo, ale doposud zaplatila jen půl milionu korun. Smlouva byla sice výhodná pro kupující, ale nikoliv pro prodávající společnost. Pivovaru tak vznikla škoda více než šest milionů korun," zdůraznila kriminalistka.

Z prodeje sodovkárny kriminalisté obvinili právě vyškovského starostu a dalšího člena představenstva. "Dva bývalé členy představenstva jsme obvinili z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Za to jim hrozí trest odnětí svobody až na osm let," potvrdila Petra Vedrová.

Starosta Vyškova však obvinění odmítá. "Je to nesmysl. Když jsem byl předsedou představenstva, postupoval jsem podle pokynů vlastníka pivovaru, ministerstva zemědělství. Všechny kroky jsem navíc konzultoval s právníky. Prodej byl přiměřený stavu sodovkárny," namítá Jiří Piňos.

Opoziční zastupitel Vyškova Jiří Krutílek (VV) vyzval starostu, aby okamžitě složil mandát. "Obvinění z trestného činu se neslučuje s postem starosty. Proto apelujeme na sociální demokracii, aby Jiřího Piňose z vedení města odvolala. Alespoň do doby, než bude zproštěn viny," zdůraznil Krutílek.

Místní organizace ČSSD se sejde se starostou Vyškova ve středu večer. "Nechci předjímat. Rozhodneme se až na základě všech dostupných informací, které k případu jsou," řekl předseda strany ve městě Miloslav Brtníček.

Zdroj: iDnes.cz | Autorka: Vladěna Jarůšková | Foto: Monika Hlaváčová

http://brno.idnes.cz/vyskovsky-starosta-z-funkce-neodstoupi-trestny-cin-pry-nespachal-1dl-/brno-zpravy.aspx?c=A110914_1651566_brno-zpravy_kol


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI