Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Z chmelnic rovnou do varny Krušovice uvaří Desítku z ručně česaného chmele

Co se píše o pivovarech a pivu


Z chmelnic rovnou do varny Krušovice uvaří Desítku z ručně česaného chmele

[středa, 14. září 2011]

Speciální várku 2000 hektolitrů krušovické Desítky z ručně česaného chmele dnes uvaří v pivovaru Krušovice. Chmel načesali dobrovolní brigádníci během letošní sklizně. Do varny slavnostně přivezli ještě zelený, nesušený chmel přímo z chmelnice a také ho pod dohledem vrchního sládka Tomáše Kosmáka vlastnoručně vhodili do varné pánve.

Slavnostní nástup brigádníků na pivovarském dvoře byl provázen pokřikem „Pro pivo, pro pivo, děláme to pro pivo!“. Ten proslavil film Starci na chmelu. Právě do doby jeho vzniku se vracejí zážitkové chmelové brigády organizované krušovickým pivovarem. Parádně nazdobený žok, který dopravila do pivovaru neméně vyzdobená historická Praga V3S, převzal vrchní sládek Tomáš Kosmák.

Chmel sušením či další úpravou vlastně jen ztrácí své užitečné látky. Zvláště to platí o typické chmelové vůni. Proto je čerstvý chmel vlastně to nejlepší, čím můžeme pivu dodat jemné aroma,“ vysvětluje Kosmák.

Základem speciality z ručně česaného chmele je krušovická Desítka. Pivo se teď bude připravovat přibližně měsíc, než ho v Krušovicích slavnostně narazí. Pro pivaře bude na čepu ve vybraných krušovických pivnicích. Do lahví se Pořádná krušovická Desítka z ručně česaného chmele plnit nebude.

Ručně se chmel česal v dobách studentských chmelových brigád, kterými prošly desítky tisíc studentů. Na tradici práce v chmelnicích, kterou dnes do značné míry nahrazuje mechanizace, navázaly krušovické chmelové brigády. Jde o zážitkové víkendy, během nichž si zájemci vyzkouší pamětnické česání, navštíví největší chmelařské muzeum Evropy v Žatci a prohlédnou si výrobu v pivovaru. Podmínky pro novodobé česáče se neliší od historických, a to včetně oběda do ešusů, montérek a prostého ubytování na palandách. Letos se ve chmelnicích vystřídaly čtyři stovky brigádníků od osmnácti do osmdesáti let. Někteří si vyzkoušeli jak jarní zavádění, tak letní sklizeň. Ti nejvěrnější pak byli přítomni dnešnímu rituálu chmelení čerstvým zeleným chmelem.

Pivovar Krušovice stojí uprostřed chmelnic, kdysi byl dokonce sám významným pěstitelem. Proto se k tradici chmelových brigád hrdě hlásíme. Vždyť mnoho lidí poprvé ochutnalo Krušovice právě na chmelu,“ připomíná Tomáš Kosmák.

Krušovické chmelové brigády poběží i příští rok. Nejbližší příležitostí pro zájemce jsou jarní práce v březnu příštího roku. Více o brigádách na www.krusovice.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Heinekenu Česká republika


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Stanislav KrTil

pátek, 8. červen 2012
19:19

Verime, ze vas bude zajimat jak se ceske pivo pouziva
v kuchyni v Britske Kolumbii, v zapadni Kanade pri skvareni sadla.
http://youtu.be/6f8J0M04WfM

A zaroven dekujeme za skvely vyrobek vysoke kvality.

S veskerou uctou

The Harmonian Storyteller
The Corporate House of Self


napsal(a): Stanislav KrTil [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 15. září 2011
03:08

Dan

K čemu jsou "retro" brigády a kecy o tradicích, když výsledný produkt je nepitelný patok?
Praktiky velkochemiček jsou si nějak čím dál podobnější a už jim asi dochází nápady, tak se musí inspirovat u malých pivovarů. Afričani kopírují od Bernarda, Holanďani zase od Matušky.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Tchoř

středa, 14. září 2011
21:31

Polovinu života jsem strávil na vesnici, obklopené chmelnicemi. Znám do detailu všechny mechanizované a ruční práce ve chmelnicích od jarního řezu a shazování háčků až po sklizeň chmele a zpracování na česačce a sušičce. To, co touto taškařicí předvádějí krušovičtí takychmelaři, je jen jedním z dalších tragických pokusů nadnárodní skupiny Hleneken, dnes už očividného ničitele pivovarnických tradic v řadě zemí, o znovuzrození skvělé reputace krušovického piva, jakou mělo před dvěma desetiletími před vstupem německých investorů. Myslím, a promiňte pane emeritní sládku, asi marným...


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Pazzy

středa, 14. září 2011
12:42

To jsem zvědav, jestli to bude lepší jak Matuškovo pivo... Nevíte, kdo s tím nápadem přišel dřív?


napsal(a): Pazzy [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
21:03


posted by: Inzerce

tomino

středa, 14. září 2011
12:15

tomino

takhle ten chmel defakto znehodnotit... :-?
Vždyť se dal dovézt někam do pivovaru,kde z něj mohli udělat pivo :(


napsal(a): tomino [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI