Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Malé pivo, dobré pivo. V čem tkví úspěch minipivovarů?

Co se píše o pivovarech a pivu


Malé pivo, dobré pivo. V čem tkví úspěch minipivovarů?

[pondělí, 27. červen 2011]

Češi své pivo milují a na chuť mu stále častěji začínají přicházet i zahraniční turisté. Ekonomická krize ale zejména velkým pivovarníkům vyprášila peníze z kapes. Někteří dokonce ve snaze ušetřit začali slevovat z kvality. Rozvoj pivovarnictví stagnuje. Až na jednu výjimku – tou jsou minipivovary, které v Česku v posledních letech zažívají nebývalý boom.

Podle zákona si každý může uvařit pivo i pro vlastní spotřebu, aniž by musel odvést daň, maximálně ale 200 litrů ročně. Kdo tuto hranici překročí, měl by se přihlásit na celním úřadu a zaplatit 50 procent ze spotřební daně. Minipivovary totiž spadají pod hranici největší daňové úlevy. Jejich roční výroba ale nesmí přesáhnout 10 tisíc hektolitrů.

Před dvaceti lety fungoval v České republice jediný restaurační pivovar v Praze U Fleků. Deset let poté jsme už mohli navštívit necelé tři desítky minipivovarů. Teď jich je podle odhadů přes sto. Tento rok by k nim měla přibýt víc než desítka dalších.

Malá velká konkurence

Přestože výroba zlatavého moku minipivovary představuje pouze zhruba půl procenta celkové tuzemské výroby, dívají se některé průmyslové pivovary na ty malé jako na konkurenty. "Konkurence těch velkých pivovarů je opravdu velká, protože mají větší finanční zázemí," připouští sládek pivovaru U Richarda Milan Trávníček. "Nemůžeme poskytnout majiteli (restaurace) nějakou dotaci, aby si mohl vybavit hospodu, ale zato můžeme konkurovat lepší cenou piva," dodává.

Zájmy minipivovarů chce prosazovat nově vzniklý Českomoravský svaz minipivovarů. Svým členům bude zajišťovat analýzu trhu i marketingu, pomůže jim v přístupu k surovinám a technologiím. Zabývat se chce také daňovými otázkami nebo zastupováním malých výrobců piv v jednáních se státní správou a jinými institucemi.

Malí producenti to vítají. Někteří z nich by se chtěli dokonce i rozšířit. "Samozřejmě bych chtěl taky, ale určitě zajímavější je rozšíření míst tady v restauraci. Pro nás nejlepší ekonomiku zaznamenává to, co prodáme v restauraci, protože je to bez nákladů na dopravu, distribuci atd.," říká jednatel pivovaru Pegas Oto Rinchenbach.

Rozšířit distribuci by chtěli také vynálezci české novinky - takzvaného piva v prášku. Z jednoho kila prášku se uvaří až 10 litrů kvalitní desítky. Jenže Češi nebyli jediní, koho napadlo výrobu piva takto zjednodušit. Stejné myšlenky měli i naši němečtí sousedé. Ti byli při žádosti o patent rychlejší. Proto se českého piva v prášku vyrobí jen pár tun.

Zdroj: ČT24

http://www.ct24.cz/ekonomika/128393-male-pivo-dobre-pivo-v-cem-tkvi-uspech-minipivovaru/


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI