Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Způsobila hospodářský růst abstinence, nebo naopak konzumace piva?

Co se píše o pivovarech a pivu


Způsobila hospodářský růst abstinence, nebo naopak konzumace piva?

[pátek, 24. červen 2011]

Ze studie Liesbeth Colenové a Johana Swinnena vyplývá, že vztah mezi státními příjmy a spotřebou piva má tvar obráceného písmene U.

Mnoho teorií o hospodářském růstu bohatých zemí tvrdí, že se na něm významně podílela abstinence a střízlivost. Možná je to však mýtus.

Neustále totiž roste počet důkazů, že zejména konzumace piva a pivovarnictví, jež je s ní spojené, mohou mít stejný dopad na hospodářský růst dané země jako úplná střízlivost. V některých nejméně vhodných podmínkách na světě pro investování dnes pivovarnické firmy budují pivovary, vytvářejí pracovní místa a poskytují životně důležité veřejné služby jen proto, aby získaly nové zákazníky pro tento mok. Stručně řečeno, pivovarnictví popohání hospodářský růst.

Dokazuje to do určité míry i studie Liesbeth Colenové a Johana Swinnena z belgické Lovaňské katolické univerzity. Zabývá se dlouhodobou spotřebou piva a vyplývá z ní, že vztah mezi státními příjmy a jeho konzumací má tvar obraceného písmene U. Spotřeba piva se zpočátku s rostoucím příjmem států zvyšuje. Ale poté, co se tento příjem dostane na vyšší úroveň, začne spotřeba klesat. V současnosti se spotřeba piva na osobu u národů, které tradičně pijí pivo, jako jsou Češi, Američané, Britové, Belgičané a Němci, snižuje, zatímco v rozvojových zemích zvyšuje.

Dle studie rostoucí otevřenost vůči obchodu a globalizaci sblížila vzory chování zemí ve světě, pokud jde o konzumaci alkoholu. V zemích, ve kterých se tradičně pije pivo, se jeho podíl na celkové spotřebě alkoholu snížil. To však neplatí pro země, v nichž se tradičně víc pije víno nebo tvrdý alkohol. Spotřebu piva však také ovlivňují klimatické podmínky, náboženství a ceny.

Dvě otázky

Například v České republice činil v roce 1961 podíl piva na celkové spotřebě alkoholu 69,01, v roce 2005 však už jen 58,97 procenta. V českém případě je také zajímavé, že se snížil i podíl spotřeby vína z 19,05 na 16,15 procenta. A naopak stoupl podíl tvrdého alkoholu z 11,94 na 24,88 procenta. Češi však také dle této studie vypijí společně s Iry nejvíc piva na osobu na světě – 160 litrů za rok.

Ve studii se také uvádí, že v současnosti Čína předstihla USA a stala se největší pivní ekonomikou na světě. V roce 1980 byla spotřeba piva v této zemi minimální, ale v roce 2005 se v ní vypilo 40 miliard litrů. V Brazílii to bylo v roce 1961 celkem 630 milionů, ale v roce 2007 už 7,5 miliardy litrů piva.

Ze studie Colenové a Swinnena vyplývá, že spotřeba piva je nejvyšší v protestantských zemích. Můžeme si proto položit dvě sice poněkud nadsazené, ale vzhledem ke studii oprávněné otázky. Co když je tomu tak, že dřívější úspěch ekonomik řídících se protestantskou etikou abstinence a střízlivosti, nebyl jejím důsledkem, ale bylo jím pivovarnictví? A co se týká přítomnosti: Nezpůsobila současný hospodářský úpadek některých vyspělých národů jejich klesající spotřeba piva? Hospoda je přeci optimálním místem k diskusi.

Zdroj: Česká pozice.cz

http://www.ceskapozice.cz/byznys/podnikani-trhy/zpusobila-hospodarsky-rust-abstinence-nebo-naopak-konzumace-piva


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jiri.kana

sobota, 25. červen 2011
11:41

jiri.kana

Tomu říkám zjištění - růst průmyslu podporuje hospodářský růst :)
Jinak mi připadá, že se tam občas motají příčiny a následky, takže nevěřím, že to obrácené účko funguje. Tedy že klesající spotřebu piva způsobuje růst státních příjmů.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI