Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budvar obhájil své značky v Itálii

Co se píše o pivovarech a pivu


Budvar obhájil své značky v Itálii

[pátek, 24. červen 2011]

Italský odvolací soud v Miláně svým verdiktem podpořil italské importéry značky Budweiser Budvar, kterými jsou společnosti Italsug a Kiem. Spor byl vyvolán v roce 2001 žalobou konkurenčního pivovaru Anheuser-Busch a jeho italského partnera Birra Peroni Industriale na údajnou nekalou soutěž a porušení práv k ochranným známkám Budweiser a Bud tím, že do Itálie dováželi pivo značky Budweiser Budvar z Čech. Distributoři Anheuseru původně požadovali zabavení a zničení veškerého zboží Budvar, náhradu škody a pokutu v přepočtu zhruba půl miliardy korun.

V roce 2008 přiznal soud první instance žalobcům nárok na náhradu škody ve výši asi 150 milionů korun plus úroky. Odvolací soud nyní prakticky všechny požadavky Anheuseru a jeho distributora Peroni zamítl.

Podle tohoto rozhodnutí, které je již pravomocné, dospěl soud k závěru, že k nekalé soutěži ani k porušení práv k ochranné známce společnosti ABI ze strany italských importérů Budějovického Budvaru nedošlo, a tudíž žádný nárok na náhradu škody nevznikl. Navíc soud vyhověl návrhu společností Italsug a Kiem a pro klamavost zrušil ochrannou známku Budweiser vlastněnou ABI v Itálii,“ sdělila vedoucí právního oddělení pivovaru Helena Lejtnarová.

Italský spor o značku Budweiser započal již roku 1985. V roce 2001 po dlouhých soudních sporech dosáhl ABI zneplatnění některých ochranných známek Budějovického Budvaru s prvkem Budweiser v Itálii. Následně začal ABI v Itálii používat svou ochrannou známku Budweiser, snažil se zakázat užívání dalších známek Budweiser Budvar a její distributory se pokusil zastrašit požadavkem náhrady škody.

Budějovický Budvar sice nebyl přímým účastníkem sporu, ale úzce se podílel na přípravě argumentace a jejím dokládání pomocí svých archivovaných dokladů. Ačkoli byli žalováni importéři, byla tato žaloba ve své podstatě namířena proti Budějovickému Budvaru a jeho ochranné známce,“ doplnil mluvčí pivovaru Petr Samec. Itálie patří mezi deset nejdůležitějších exportních zemí Budvaru a v loňském roce se v této zemi jeho prodej zvýšil o 34 procent.

Zdroj: Euro.cz

http://www.euro.cz/id/rlbv0klru5/detail.jsp?id=100411


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

palky

pátek, 24. červen 2011
11:59

Až budou v Itálii udělovat cenu za čin roku, mohli by ji klidně dát firmám Italsug a Kiem.Aby takhle někdo obrátil v odvolacím řízení rozsudek soudu první instance, a navíc proti takovému kolosu, nebývá ani v byznysu běžné. U Anheuserů (Inbevů) asi dost zuří :)


napsal(a): palky [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI