Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jablonecký pivovar býval čtvrtým největším

Co se píše o pivovarech a pivu


Jablonecký pivovar býval čtvrtým největším

[úterý, 24. květen 2011]

Pivovar na Jablonecku začal budovat tehdejší majitel maloskalského panství statkář Johann Romisch v roce 1833. První várka byla z podniku expedována již v roce 1835. Na tu dobu se jednalo o velmi moderní provozovnu, ve které se koncem 19. století vyprodukovalo až 70 000 hektolitrů piva ročně. Podnik zaměstnával ředitele, 4 účetní, 5 obchodních zástupců, sládka a podsládka, vrchního bednáře s 20 bednáři, 30 pivovarských chasníků, 18 kočích, 2 strojníky a kováře.

Foto

V letech 1882 až 1889 byly ve Vrkoslavicích nad pivovarem založeny tři rybníky. Pro potřeby pivovaru se zde v zimních měsících těžil led, na posledním, horním rybníku bylo v roce 1922 otevřeno veřejné koupaliště.

V roce 1905 vypukl v areálu ničivý požár, který byl údajně zapříčiněn neopatrnou manipulací jednoho z dělníků. Ovšem již v roce 1906 byl pivovar na původních základech znovu postaven a navíc rozšířen. Později přešel pivovar do majetku svobodného pána Ludwiga von Oppenheimera a poté do společnosti vstoupili vídenští průmyslníci v čele s Johannem Medingerem a svobodným pánem baronem Adolfem von Bachofen. V roce 1908 se akciová společnost Pivovar Medinger sloučila po složitých jednáních se společností Liberecké pivovary a sladovny Theodor Frank ve Vratislavicích a 31. srpna 1908 vznikla nová, ale velmi silná společnost Liberecko - Vratislavické a Jablonecké pivovary.

Jablonecký i vratislavický pivovar přes kapitálové spojení vyráběly pivo samostatně a nekonkurovaly si ani v odbytu. Prvním ředitelem této společnosti se stal Dr. Julius Roesler. O jeho schopnostech vypovídá určitě i fakt, že ředitelem prosperující společnosti byl celých 37 let až do podzimu 1945, kdy byl odsunut do Rakouska. Akciová společnost byla zrušena a jablonecký pivovar přešel do národní správy. Až do roku 1948 byl národním správcem Jaroslav Kopecký, ředitelem ing. Jaroslav Haase a prvním předsedou závodní rady se stal bednář Rudolf Matura. Po únorovém převratu v roce 1948 vznikl ze společnosti Liberecko - Vratislavické a Jablonecké pivovary národní podnik Severočeské pivovary, jehož ředitelem byl jmenován Josef Starý.

Přes problémy poválečné doby patřil jablonecký provoz k velmi moderním a jen v samotném Jablonci činila roční produkce až 140 000 hektolitrů piva ročně. Po Plzni, Smíchovu a Velkých Popovicích byl jablonecký pivovar čtvrtým největším výrobcem zlatého moku v republice. O jeho světovosti svědčí například i fakt, že láhev vyhlášeného Jabloneckého Jantaru najdete ještě dnes v muzeu piva v Kodani mezi více jak 13 000 lahvemi z celého světa.

Během vlády národního podniku se však postupně nad jabloneckým pivem začalo smrákat. Kdysi velmi moderní technologie bez investic chátrala. V roce 1981 se poprvé uvažovalo o ukončení výroby. Pak bylo sice rozhodnuto o rekonstrukci - byla instalována nová nerezová vana, v roce 1986 byly instalovány nové chladící věže a rozvody - přesto byl pivovar definitivně uzavřen v roce 1991.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Naše Jablonecko.cz | Autorka: Alena Pečová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Gamca

čtvrtek, 3. leden 2013
13:37

Gamca

btw, nevite jestli se v Jablonci dela aktualne nejake pivo (ted nemyslim pouze minipivovary, ktere prodavaji sve pivo pouze ve sve hospode) a jak se jmenuje ? Dik.


napsal(a): Gamca [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 3. leden 2013
14:21

Chody

to Gamca: Myslím, že v Jablonci neexistuje ani ten minipivovar :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

6. červen 2024
03:41


posted by: Inzerce

Gamca

čtvrtek, 3. leden 2013
15:06

Gamca

to Chody: Ajaj, no to by byla skoda :)) Treba nas nejakej Jablonecak vyvede z omylu.. :)


napsal(a): Gamca [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 3. leden 2013
16:45

Chody

to Gamca: Myslím, že ne :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

bc-h

čtvrtek, 3. leden 2013
16:49

to Gamca: Ten čas opravdu neskutečně utíká. Ještě si pamatuju moji návštěvu v pivovaru Jablonec n. N. v roce 1989. O nějakém budoucím minipivovaru v Jablonci n. N. nebyla po roce 1991 ani žádná zmínka. A ba co víc ačkoliv jsou Vratislavice s Konradem co by kamenem dohodil, tak najít Konrada v nějaké jablonecké hospodě je jako hledat jehlu v kupce sena. Nebo mě snad nějaký Jablonečák vyvede z omylu ? Třeba strejda jestli to tady čte, asi se ho zeptám:-)


napsal(a): bc-h [Odpovědět]

Gamca

čtvrtek, 3. leden 2013
17:07

Gamca

to bc-h: Diky za info.. jak rikas.. miluju *europivovary* na kazdem kroku :) To pak stravim hodku vyptavanim se po meste kde cepujou neco lokalniho,vlastniho apod. co bych rad ochutnal..

Aspon, ze v Praze clovek najde sem tam hospudku kde maj treba Policku, Postrizinsky, Lobkowicze apod :).


napsal(a): Gamca [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 3. leden 2013
22:37

Sekal

to bc-h: V Bedřichově taky prd.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

h.p

úterý, 24. květen 2011
14:22

No,..pivovaru je samozřejmě škoda,ale co si pamatuji,tak "vyhlášené" pivo v osmdesátých letech nic moc.I kolega ,který jen pivo,tak v jisté hospodě v Příchovicích dával přednost limonádě...


napsal(a): h.p (hrubes.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI