Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Výměna řetězů ve rmutovacích pánvích na varně Pilsner Urquell

Co se píše o pivovarech a pivu


Výměna řetězů ve rmutovacích pánvích na varně Pilsner Urquell

[středa, 16. únor 2011]

Ve varně pivovaru Plzeňského Prazdroje včera technici zkontrolovali dno měděných rmutovacích pánví a vyměnili ručně vyráběné řetězy z vyžíhané mědi, které v těchto pánvích míchají směs sladu a vody (rmut) přímo u dna vypouklé pánve. Tyto unikátní technické prvky jsou dodnes zachovány jako součást původní neměnné technologie a i díky nim je ležák Pilsner Urquell stále jedinečným standardem pro celou kategorii piv plzeňského typu.

Plzeňský ležák získal již v 19. století věhlas ve světě díky své jedinečné chuti a zlatavé barvě, která nebyla do té doby u piv známa. K výjimečnému výsledku vede unikátní proces výroby, od roku 1842 důsledně dodržovaný plzeňskými sládky. První zvláštnost spočívá v tzv. plzeňském sladu z vlastní sladovny, který se připravuje z přesně definovaných druhů českého ječmene, další unikáty jsou na varně – trojitý rmut a přímý ohřev rmutovací pánve s měděným, ručně vyrobeným řetězem, který míchá sladinu.

Ve varně smícháme slad a vodu pro tzv. rmutování, kdy část směsi oddělíme a zahřejeme v měděných rmutovacích pánvích a poté je vrátíme do hlavní směsi, tzv. „díla“. Ve většině pivovarů uvidíte jednormutový, maximálně dvourmutový postup, u nás se rmutuje třikrát,“ popisuje první zajímavost Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.

V každé rmutovací pánvi je na obou koncích lopatkového míchadla zavěšený měděný řetěz, který míchá rmut a otírá dno. Teplota otevřeného ohně pod kotlem, která je tak důležitá pro jemnou karamelizaci sladových cukrů, je kolem 600°C a dno je proto nutné trvale stírat tímto řetězem, aby výsledkem byla tak známá unikátní chuť a barva Pilsner Urquell. Každé dva týdny se kontroluje dno pánve i řetěz, který se zároveň pootočí.

Řetěz se 62 články ze speciální vyžíhané mědi měří 5,2 m a váží 35 kg. Jednotlivé články řetězu se přitom v pivovaru zhotovují a spojují ručně. Řetěz se pak v peci plzeňské Škodovky "popustí" při přesně stanovené době a teplotě, aby kov získal správnou "měkkost".

Fyzikálně–chemické vlastnosti mědi mají příznivý účinek na výslednou chuť piva Pilsner Urquell a měděné varní nádoby se používají už od jeho zrodu,“ doplňuje Václav Berka.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

pivo

středa, 16. únor 2011
20:33

pivo

Moc pěkně napsáno, o té původní neměnné technologii. Dobré pivo, to bylo kdysi ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Masakr

středa, 16. únor 2011
16:09

Pivo ředěné vodou,tomu říkám nádhernej standart:-)


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
05:31


posted by: Inzerce

VozechV

středa, 16. únor 2011
12:17

VozechV

"...Teplota otevřeného ohně pod kotlem, která je tak důležitá pro jemnou karamelizaci sladových cukrů, je kolem 600°C a dno je proto nutné trvale stírat tímto řetězem, aby výsledkem byla tak známá unikátní chuť a barva Pilsner Urquell..."

A takto to mají i v Polsku a na Ukrajině? Já jen, zda tam také je ve výsledku unikátní chuť i barva?

Pokud to tam není, pak by si trochu protiřečili a v jednom z komentářů by nebyla pravda.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Lecba.neklidem

středa, 16. únor 2011
16:50

to VozechV: to bude podobná pohádka jako o té jedinečné Artézské studni díky čemuž má PU jedinečný charakter. Mě by zajímalo kdy z Pěnivého Univerzálu udělají zase Pilsner


napsal(a): Lecba.neklidem (martinkalina(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI