Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budějovický Budvar vítá dnešní stanovisko generální advokátky Soudního dvora Evropských Společenství

Co se píše o pivovarech a pivu


Budějovický Budvar vítá dnešní stanovisko generální advokátky Soudního dvora Evropských Společenství

[sobota, 5. únor 2011]

Generální advokátka Soudního dvora Evropských Společenství paní Verica Trstenjak dnes zveřejnila stanovisko ve věci C-482/09 (předběžná otázka Court of Appeal, UK - otázka "strpění" v právu EU a použitelnost práva EU ve vnitrostátním řízení ve Velké Británii). Kauza je do jisté míry precedentní. O jejím významu svědčí i to, že generální advokátka brala v úvahu i vyjádření, která jí k případu zaslaly vláda Spojeného království, česká, italská, slovenská a portugalská vláda, jakož i Evropská komise.

Dnešní stanovisko je pro Budějovický Budvar velmi příznivé a zvyšuje jeho šance v dalším pokračování sporu. Generální advokátka totiž podpořila právní názor Budějovického Budvaru, že soudní spor o ochrannou známku Budweiser na území Spojeného království by měl pokračovat bez využití předpisů Evropské unie (konkrétně užití čl. 4 odst. 1 písm. a) směrnice 89/104), o které se opírala žaloba společnosti Anheuser-Busch InBev (dále jen ABI). „Pokud bude Soudní dvůr Evropských Společenství při rozhodování o předběžné otázce vycházet ze stanoviska generální advokátky Verici Trstenjak, může žaloba našeho konkurenta ztratit hlavní právní argument, na kterém byla postavena,“ říká Ing. Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru. Stanovisko dále obsahuje názor, že pro další řešení tohoto sporu mají být použity vnitrostátní předpisy Velké Británie a vyložilo sporný pojem "strpění" způsobem, který umožňuje Budějovickému Budvaru efektivně bránit svá známková práva proti nárokům ABI ve Spojeném království.

Spor v Británii začal v roce 2005, kdy společnost ABI podala žalobu na vymazání ochranné známky Budweiser, kterou má registrovánu Budějovický Budvar. Známku „Budweiser“ přitom mají v Británii registrovanou obě společnosti a řadu let ji také používají při prodeji piva. Britští zákazníci jsou však schopni oba konkurenční produkty jasně rozlišovat.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jany

úterý, 8. únor 2011
13:30

Za nejcennější sdělení z toho považuji zjištění, že známkoprávní pozice ochranných značek Budějovického Budvaru je opravdu, v tomto případě v Evropě, silná.Jednak to dokazuje péči, kterou podnik ochraně svého duševního vlastnictví věnuje, a jednak to vyvrací "argumenty" řady našich politiků, kteří tvrdí, že se pivovar sám v globalizující se ekonomice nemůže rozvíjet. Může, samozřejmě. Stačí, když je dobře řízen a nerozkrádá se.


napsal(a): jany [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI