Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Anglický spor Budvaru a AB vyřeší britský soud

Co se píše o pivovarech a pivu


Anglický spor Budvaru a AB vyřeší britský soud

[pátek, 4. únor 2011]

Známkoprávní bitva o Anglii mezi Budějovickým Budvarem a americkým koncernem Anheuser-Busch se přesune zpět na Britské ostrovy. Generální advokátka Evropského soudního dvora vydala doporučení, aby se sporem místo evropských soudců zabývaly anglické soudy. Spor mezi pivovary se tak pravděpodobně bude řešit na základě britského národního práva, a nikoli evropského, což nahrává za současné situace Budvaru.

Na Britských ostrovech, které jsou pro oba pivovary významným trhem, co se týče obliby zlatavého moku, se firmy přou o ochrannou známku Budweiser. „Je to pro nás určitě pozitivní výsledek,“ řekl serveru Euro.cz mluvčí Budvaru Petr Samec. „Kauza je do jisté míry precedentní. O jejím významu svědčí i to, že generální advokátka brala v úvahu i vyjádření, která jí k případu zaslaly vláda Spojeného království, česká, italská, slovenská a portugalská vláda, jakož i EK,“ sdělil mluvčí pivovaru.

Důvodem, proč se spor nemá řešit na evropské úrovni, podle generální advokátky Verice Trstenjakové je, že příslušná směrnice vešla v Británii v platnost až několik let poté, co oba pivovary zažádaly o registraci ochranné známky.

Generální advokátka Trstenjaková je názoru, že v případě, v němž právní události, to znamená přihláška ochranné známky Anheuseru-Busch v roce 1979 a Budvaru v roce 1989, nastaly před dnem uplatnění směrnice na území Velké Británie (v roce 1994), nemohou být takto podané přihlášky posuzované na jejím základě. Spor musí rozhodnout britské soudy ve světle národního práva,“ sdělila mluvčí ESD Zuzana Trebulová.

Stanoviskem generálního advokáta se v naprosté většině řídí i samotný soud. „Pokud bude soudní dvůr při rozhodování o předběžné otázce vycházet ze stanoviska generální advokátky Verici Trstenjakové, může žaloba našeho konkurenta ztratit hlavní právní argument, na kterém byla postavena,“ uvedl Samec.

Výsledkem může být, že obě společnosti budou smět nadále používat v Británii označení Budweiser. Budvar si v roce 1976 zaregistroval v Anglii známku Bud, Anheuser-Busch si pak v roce 1979 zaregistroval známku Budweiser, proti čemuž podal Budvar v roce 1989 protinávrh. Až v roce 2000 po dlouhých soudních přích byla známka zaregistrována společně pro oba producenty.

Zdroj: Euro.cz | Autor: Tobiáš Tvrdík


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

JardaK

pátek, 4. únor 2011
19:00

JardaK

Kdysi jsem někde četl článek o "jednoduchosti" američanů. Většinu jsem zapomněl, ale jedno si pamatuji. A to že víc než 60% američanů je přesvědčeno, že pizza je tradiční americký pokrm. Pak nemůže překvapit jak snadné je z Budweiseru udělat historicky čistě americkou záležitost ::lol No a tak jsem vždy na cestách po světě, kde jsem narazil na Budweiser, okolním trpělivě vysvětloval, že jsou to České Budějovice, a kde to je, atd. A že amíci mají akorát typicky velmocenské manýry a myslí si, že oni stvořili svět. Že jsou to v podstatě jen o trochu čistější a střízlivější rusové...


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Traper

sobota, 5. únor 2011
13:37

Traper

to JardaK: A kde byl Kolumbus, když v Budějovicích začali vařit pivo?


napsal(a): Traper [Odpovědět]

honza1205

pátek, 4. únor 2011
14:34

honza1205

Ty naši Jelimani Budvar prodaj a pak bude po soudech :(


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
01:36


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI