Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V hospodě si pivo načepují sami hosté u stolu

Co se píše o pivovarech a pivu


V hospodě si pivo načepují sami hosté u stolu

[středa, 19. leden 2011]

Více než třicet druhů piv, z toho pět točených, která se ale pravidelně střídají. A na dvou stolech dokonce nainstalované samoobslužné výčepní zařízení. To je rarita, jakou se na Znojemsku může zatím chlubit jen Petr Vachek ve své dosud zánovní pivnici U šneka.

Foto

Nyní usiluje o to, stát se členem Aliance P.I.V. (pivně inteligentních výčepů). A to jako vůbec první na jižní Moravě.

Pivnici jsem otevřel začátkem června u příležitosti právě probíhajících pivních slavností. Pozvolna se dostáváme do povědomí široké veřejnosti. Nyní máme již stálou klientelu, spokojení hosté se vrací a přivádějí své přátele. Na dvou stolech máme, jako jediní ve Znojmě, instalované samoobslužné pípy,“ popisuje svou hospodu Vachek.

Podle něj nelze říct, že by nějaké pivo chutnalo štamgastům více než jiné. „Vše závisí na chuti jednotlivých hostů. Ke štamgastům se řadí i ženy. Mohu odhadnout, že je jich asi jedna třetina proti pánskému osazenstvu pivnice. V letošním roce plánujeme asi jednou do měsíce představení a prezentaci jednotlivých pivovarů,“ tvrdí Vachek.

Pivnice U šneka se uchází o členství v Alianci pivně inteligentních výčepů. Tato aliance sdružuje hospody, které nabízejí piva ze středních a malých pivovarů. Nechovají se k sobě jako konkurenti, ale společnými silami šíří osvětu o pivním moku. O každém pivu jsou schopni podat vyčerpávající informace. „Každé pivo, které je danou hospodou či pivnicí nabízeno, má vystaven „pivní list“. Zde je uvedeno místo původu, tedy pivovar a město, kde se zlatavý mok vaří.

Nechybí ani údaje o obsahu alkoholu, hořkosti a barvě. Netradičním údajem, který je zpravidla utajován – je zveřejnění autora receptu a sládka včetně vlastní receptury a složení piva,“ popisuje majitel pivnice. Aliance má nyní sedm členů, šest pražských pivnic a jednu plzeňskou. Vachek by měl být prvním zástupcem jižní Moravy a Znojemska.

Zástupci Aliance neudělují členství každému. Po nynější návštěvě ji zopakují znovu a neohlášeně, asi za půl roku. Hodnotí samozřejmě atmosféru pivnice, dostatek informací o čepovaném pivu, jeho kvalitu, čistotu výčepního zařízení a vše, co směřuje ke spokojenému zákazníkovi,“ vysvětlil Vachek.

V jeho pivnici můžete ochutnat piva s netradičními názvy, jako jsou Bomby a granáty, Zabiják z Nuslí, Malinový rarášek nebo Slepý bílý kanec.

Petr Vachek vystudoval střední pivovarnickou školu, od roku 1990 pracoval jako podsládek v pivovaru Břeclav, potom v pivovaru Pardubice. V roce 1996 si otevřel svou první hospodu, dalších patnáct let se věnoval zcela jinému oboru. Nyní bydlí pět let ve Znojmě a je provozovatelem pivnice U šneka. „Název není odvozen od rychlosti obsluhy, ale od mé přezdívky šnek,“ dodává hospodský.

Zdroj: Znojemský deník.cz | Autorka a foto: Ilona Pergrová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

kozousch

čtvrtek, 20. leden 2011
08:30

kozousch

Chválím a oceňuji odvahu točit neprovařené značky piva. K samovýčepům, žirafám a podobným podivným způsobům točení piva mám ale nedůvěru - zdá se mi to spíš jako marketingová záležitost než něco, co by prospívalo kvalitě piva. Víc se mi líbí uspořádání, kdy pípa není "tradičně" na výčepním pultu, ale na zdi místo polic se žluklými buráky, výčepní točí zády k zákazníkovi a přímo za zdí výčepu je pak chlazený prostor pro sudy nebo v ideálním případě tank. Doufám, že U šneka alespoň nemají k samovýčepům kilometrové trubky a že je denně proplachují a nechávají sanitovat častěji než v The PUB: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=1071736


napsal(a): kozousch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI