Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budvar hlásí historický rekord: vyvezl 605 tisíc hektolitrů piva

Co se píše o pivovarech a pivu


Budvar hlásí historický rekord: vyvezl 605 tisíc hektolitrů piva

[středa, 19. leden 2011]

Budějovický Budvar v loňském roce vyvezl do zahraničí 605 tisíc hektolitrů piva, což je největší objem ve 115leté historii fungování podniku. Oproti roku 2009 vzrostl vývoz zlatavého moku z Českých Budějovic o 4,3 procenta, tedy o 25 tisíc hektolitrů. On-line deníku TÝDEN.CZ to oznámil mluvčí pivovaru Petr Samec.

Byl to historický rekord za 115 let existence pivovaru," prohlásil Samec s tím, že Budvar tak posílil svou pozici mezi největšími českými exportéry. „Každé páté pivo loni vyvezené z České republiky pocházelo z Budvaru," dodal.

Výsledky Budvaru jsou opačné než u většiny jiných tuzemských pivovarů, protože podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven poklesl loni celkový český export piva o 12 procent.

Nejdůležitějšími trhy pro Budvar jsou Německo, Velká Británie a Slovensko. „Do těchto tří zemí směřuje zhruba šedesát procent našeho exportu," vypočítává Samec. Podnik se však neustále rozhlíží po nových odbytištích po světě, loni na podzim začal například dodávat pivo do miliardové velmoci Indie. I v letošním roce plánuje další expanzi. „Vedeme jednání s potenciálními importéry v několika asijských zemích," uvedl Samec s tím, že konkrétní země zatím nelze jmenovat.

Mezi 59 zeměmi, kam loni Budvar dodával své produkty, se vyskytl problém v Kyrgyzstánu, takže pivovar tam vývoz svých produktů pozastavil. Podle Samce tento výpadek neznamenal pro podnik velkou újmu. „Výpadek našeho prodeje činil řádově jen stovky hektolitrů a my jsme byli schopni tento výpadek nahradit jinde," uzavřel Samec s tím, že Budvar v blízké budoucnosti podnikne kroky, aby se na kyrgyzský trh vrátil zpátky.

Zdroj: Týden.cz | Autor: Jiří Štefek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

kosťa

středa, 19. leden 2011
22:14

Píšete, že export Budvaru loni dělal 605 tisíc hl. Tak jsem zalistoval zprávami a dočetl se, že Plzeňský Prazdroj vyvezl loni 664 tisíc hektolitrů piva Pilsner Urquell. Přitom Prazdroj je x-krát větší a může se opřít o obchodní síť svého vlastníka, druhého pivovarského kolosu na světě SABMIlera. Tak nevím, co v tom Prazdroji dělají. Nebo jejich pivo v cizině už tolik nejelo?


napsal(a): kosťa [Odpovědět]

h.p.

pátek, 21. leden 2011
10:55

to kosťa:
Musíš brát v úvaze,že se vaří TakyPrazdroj v Rusku a Polsku,takže asi to lze těžko srovnávat.I když jistý nepoměr ve prospěch Budvaru tam asi je.


napsal(a): h.p. [Odpovědět]

masakr

středa, 19. leden 2011
17:11

Je čas ho prodat a zalepit díru v důchodovém zabezpečení.


napsal(a): masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
18:39


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI