Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Spotřeba piva v Česku klesá. Pivovary musí spoléhat na export

Co se píše o pivovarech a pivu


Spotřeba piva v Česku klesá. Pivovary musí spoléhat na export

[čtvrtek, 23. prosinec 2010]

Pivovarům v Česku klesá odbyt. Už loni se výroba piva snížila meziročně o šest procent, za letošek pivovarníci odhadují dvanáctiprocentní pokles na celkových 16,5 milionu hektolitrů piva.

Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého se na tom podílí hlavně snížení domácí poptávky, klesá ale také export: „Je to nejhorší situace za posledních 20 let. Propad je skutečně téměř dvacetiprocentní za poslední dva roky. V roce 2007 a 2008 byly rekordní roky a od té doby je sešup výrazný.“

Situace by se mohla začít zlepšovat v příštím roce, podle Veselého bude rozhodující export. Celoroční výroba by se tak v budoucnu mohl znovu přiblížit ke 20 milionům hektolitrů.

Bude to za tu cenu, že export nebude 4 miliony, ale bude 6 nebo 7 milionů hektolitrů ročně. K tomu máme všechny předpoklady, od chráněného zeměpisného označení české pivo, tak extrémně silné známé značky, které mají velmi dobrou pověst. Do budoucna jak malé pivovary, tak i velké se budou muset výrazně orientovat na export,“ vysvětluje pivovarník.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autor: Jaroslav Skalický


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Ing Zdeněk Hrbek

sobota, 12. únor 2011
11:44

Spotřebu piva nesporně ovlivňuje cena.Já osobně přestanu kupovat Prazdroj, jakmile jeho cena přestoupí 20 Kč.V ten okamžik přejdu na nižší cenovou hladinu a čekám na "akci" supermarketů.Tato regulace spotřeby ovlivňuje všechny nápoje a potraviny, kromě obvyklých obchodních triků "odborníků" ,kteří objevují co škodí zdraví, nebo naopak prospívá.


napsal(a): Ing Zdeněk Hrbek (HRBEK.Zdenek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

kozousch

čtvrtek, 23. prosinec 2010
22:30

kozousch

Vloni byl meziroční pokles SPOTŘEBY o 1 litr na obyvatele - ze 161 na 160 litrů - to je pokles spotřeby o necelé procento, ne? http://pivni.info/news/5310-velky-uspech-cesi-si-udrzuji-titul-mistru-sveta-v-piti-piva.html

Pokud výroba meziročně klesla o 6 procent, tak to znamená, že výrazně stoupl dovoz piva ze zahraničí a české pivovary na to nejsou schopné adekvátně reagovat a ani zvýšit vývoz. V každém případě je ale vina na straně pivovarů a ne spotřebitelů.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
12:44


posted by: Inzerce

tony

čtvrtek, 23. prosinec 2010
22:04

Optimismus pana Veselého nesdílím. V zahraničí je na trhu ještě těsněji než u nás a myslet si, že tam čekají na "české pivo" je neopodstatněný mýtus. Zahraniční obchod, aby to nebylo harakiri, se musí umět - připravit i uzavřít. Pár hekťáků někam kousek za hranici žádný pivovar nevytrhne. Proto klobouk dolů před Budějovickým Budvarem, jak zdatně si v cizině vede. Pravda, má výborný ležák, silnou značku, ale přesto si myslím, že hlavní slovo přitom mají jeho šikovní obchodníci, kteří umějí v každé zemi nalézt solidního, schopného místního prodejce. Tady se někde neustále potvrzuje ona velmi dobrá pověst, o níž pan Veselý mluví.


napsal(a): tony [Odpovědět]

orca

pátek, 24. prosinec 2010
09:21

orca

to tony:
Stačí se podívat kamkoliv kde je české pivo jak tam leží v regálu pěkně v řadě , často spíše v koutě a to mluvím výhradně i Pilsner , jiné jsem v zahraničí neviděl (Německo,Belgie)
Fenomén českého piva si hýčkáme jen tady ale za čárou už o něm není moc slyšet.


napsal(a): orca [Odpovědět]

Masakr

čtvrtek, 23. prosinec 2010
19:12

A pokolikáte tento rok?Ta poslední věta je opravdu zavádějící,možná by se hodilo doplnit,jak kdo.


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

emu

čtvrtek, 23. prosinec 2010
18:41

emu

myslím, že se na tom trochu podílí i rostoucí import. kvalitní zahraničních piv se sem asi pořád moc nevozí, co třeba levné polské pivo, které začalo nahrazovat levné značky z našich mneších pivovarů? a co třeba české značky, jejichž výroba se přesunula do zahraničí (PET Braník v Madarsku), ty statistiku neovlivní?


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI