Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nový pivovar nabídne zlatý mok už v lednu

Co se píše o pivovarech a pivu


Nový pivovar nabídne zlatý mok už v lednu

[čtvrtek, 2. prosinec 2010]

Nové, podle původních receptur vyráběné pivo, budou moci už brzy ochutnat lidé v Litoměřicích.

Foto

V těchto dnech vrcholí práce na soukromém minipivovaru s restaurací v objektu bývalého hotelu Labuť v litoměřické Zítkově ulici. Majitelé pivovaru, manželé Sabina a Ondřej Žákovi, chtějí přivítat první hosty už v lednu, věří, že si v současnosti moderní druh restaurace s možností vidět výrobu piva najde své zákazníky.

Nápad realizovat v Litoměřicích něco takového je hodně starý, nějaký čas zabralo vyřizování povolení a samotná stavba trvala zhruba rok. Původně jsme chtěli otevírat už na konci roku, nakonec se termín posunul na leden. První pivo uvaříme sice ještě letos, zákazníkům ho ale kvůli technologickým postupům budeme moci nabídnout až zkraje příštího roku,“ popsala situaci okolo soukromého pivovaru spolumajitelka Sabina Žáková.

Pivo nemá jméno

Zcela nový podnik se bude jmenovat Minipivovar Labuť a v nabídce má mít 11° a 12° světlé a také polotmavé pivo plzeňského typu. „Při výrobě projde pivo dvěma stádii kvašení, nebude obsahovat žádné konzervanty, vracíme se zde k původnímu vaření piva,“ řekla včera ve sklepeních hotelu Labuť Sabina Žáková.

Jak dodala, s manželem ještě nemají jasno o tom, jak se bude nové pivo jmenovat. Podle Žákové existuje možnost, že nechají novou značku pojmenovat samotné konzumenty. Nevyloučila ani jakousi anketu v podobném duchu, jako byla ta v případě výběru jména pro druhý litoměřický most přes Labe.

Kapacita 60 lidí

Prostory restaurace a pivovaru budou stylové, klenuté sklepení zdobí původní obnažené zdivo. Hosté, kterých se dovnitř vejde kolem šedesáti, budou sedět na dřevěných lavicích a v sezoně budou moci využít i venkovní zahrádku.

Chceme, aby host, který sem přijde, poznal atmosféru výroby piva. Ucítí typickou vůni, která se před lety linula městem, když se vyrábělo pivo v litoměřickém pivovaru. Plánujeme také jakousi zážitkovou návštěvu pivovaru, kdy si člověk bude moci na vlastní kůži vyzkoušet se sládkem samotnou výrobu,“ popsala další záměry majitelů Sabina Žáková. Pivo tu bude vařit zkušený sládek se zkušenostmi od nás i ze zahraničí.

– Minipivovar Labuť se nachází ve sklepních prostorách bývalého stejnojmenného hotelu v Zítkově ulici v Litoměřicích

– ze začátku provozu má vařit 600 hektolitrů piva za rok

– kapacita pivovarské restaurace má činit 55 – 60 návštěvníků

V budoucnu prý není vyloučen ani další rozvoj bývalého hotelu Labuť, který kdysi býval vyhlášeným litoměřickým podnikem.

120 000 piv ročně

Roční produkce Minipivovaru Labuť má být v začátcích 600 hektolitrů piva, což znamená 120 tisíc půllitrů. Stáčení do lahví a následný prodej do obchodní sítě manželé Žákovi neplánují, některá speciální piva však chtějí stáčet do vlastních reklamních lahví.

Minipivovar nemá být klasickou restaurací, která by nabízela například teplou kuchyni, k jídlu zde budou moci hosté dostat spíše „chuťovky“ k pivu, jako jsou například sýry. To vše má dotvářet ráz a neobvyklost.

Lidé si z místa mají odnést zážitek

Nechceme být klasickým lokálem, jde nám o to, aby si odsud lidé odnesli i zážitek,“ přeje si Sabina Žáková, která hovořila také o tom, že nápad s minipivovarem podporuje i samotné město. To má přitom podobné plány s bývalým Korunním pivovarem na Tyršově náměstí. Podle Žákové je projektu nakloněn i starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Konkurencí záměru města nebudou

Že bychom měli být v budoucnu přímou konkurencí pro případně znovuobnovený pivovar ve městě nás ani nenapadlo. Záměr radnice je trošku jinak postavený,“ uvedla Sabina Žáková. Město v současné době hledá vhodného investora, který by pomohl realizovat představy o opětovném vaření piva, vzniku pivních lázní a muzea českého pivovarnictví s restaurací, případně hotelem.

Zdroj: Deník.cz | Autor: Miroslav David | Foto: Karel Pech


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

JardaK

úterý, 4. leden 2011
18:05

JardaK

Je to minipivovar, tak bych se zprofanování přívlastků jako původní nebo tradiční zase tolik nebál. Navíc paní Žáková píše, že se jedná o pivo plzeňského typu a vrací se k původnímu vaření. Pod tím si představím spodně kvašený ležák, vařený na konečnou stupňovitost, kvašený v otevřené kádi, atd., atd. Konkrétní recepturu neřeším a ani o ní nemluví. Ono to ani v minipivovarech jinak nejde. Pochybuji, že by si chtěli kazit hned od počátku jméno pytlíky s koncentrátem z homebrewingového e-shopu, nebo hned postavili CKT a koupili technologii na HGB.
A co se týká jména, dalo by se využít místních tradic. Ta jedenáctka by mohl být Mácha, dvanáctka např. Radobýl, podle kopce nad Litoměřicemi.
Každopádně se už velmi těším. Na Litoměřicko jezdím docela často a rád.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.01.2011 ve 18:07:12


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 4. leden 2011
12:14

jiri.kana

Co to znamená "podle původních receptur"? Jako že budou mít svoje vlastní receptury, nebo snad někde vykutali nějakou původní recepturu litoměřického pivovaru? Původně to asi bývalo dobré heslo, ale teď je "původní receptura" krásně nicneříkající pojem, na který už začínám být lehce alergický.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
14:43


posted by: Inzerce

VozechV

úterý, 4. leden 2011
14:33

VozechV

to jiri.kana: Zvláště u nově vzniklého restauračního pivovaru je to mírně řečeno blábol. Pardon, chtěl jsem napsat marketingový tah nezakládající se svou podstatou na pravdě.

Jedině, že by vyráběli skutečně dle původních receptur bývalého pivovaru, ale s otevřenými spilkami s hlávkovým žateckým červeňákem a původními odrůdami sladového ječmene, apod. Jinak NEMŮŽOU vyrábět dle původních receptur.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

kozousch

úterý, 4. leden 2011
14:41

kozousch

to VozechV: "Původní" je pěkně gumový popis. On taky ten "původní" recept může být loňský recept na Pilsner Utrejch ...


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 4. leden 2011
14:50

jiri.kana

to VozechV:Ale MŮŽOU. Podle původní receptury může vařit kdokoli cokoli. Důležité hlavně je, aby ty receptury nebyly nepůvodní - třeba nějaká franšíza nebo patent :)
Například rozhodnu-li se přejít z postřižinské klasiky na CKT+HGB+4hop, můžu klidně deklarovat vaření podle původní receptury. Receptura je přece z mojí hlavy, tudíž původní. Dokonce i když svůj původní 12% ležák Kaňovar jednou uvařím s IBU 27 a podruhé 45, potřetí s přídavkem kukuřice a počtvrté ho zkusmo naředím z EPM 19% a čtyřikrát si nad ním poskočím, tak je to pořád vařeno podle původní receptury. Co várka, to originál. Takže to pivo má pokaždé originální (původní) recepturu :D
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.01.2011 ve 14:53:02


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

kozousch

úterý, 4. leden 2011
15:16

kozousch

to jiri.kana: A o to jde - že se dá lavírovat s různými významy slova "původní". Podobně se zneužívá slovo "tradiční", kdy se neupřesní, zda je ta tradice stoletá nebo dvouletá. Obě slova mají být v podvědomí zákazníků nahrazena slovem "kvalitní". Ale napsat přímo "kvalitní" do marketingových prohlášení nelze, protože kvalitu lze měřit, porovnávat, ....


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Vít Vomáčka

úterý, 4. leden 2011
11:56

už je otevřeno?


napsal(a): Vít Vomáčka (cezaroskar(a)seznam.cz) [Odpovědět]

orca

pátek, 3. prosinec 2010
08:35

orca

"Ucítí typickou vůni" z toho mi vychází že jedině cesta nekuřácké hospůdky má šanci podpořit plány ....
Bude to tak ?


napsal(a): orca [Odpovědět]

Pivkupectví

úterý, 4. leden 2011
17:15

to orca: Taky doufám, že bude nekuřácká...


napsal(a): Pivkupectví (danatarja(a)senam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI