Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V kraji zůstala hned dvě ocenění

Co se píše o pivovarech a pivu


V kraji zůstala hned dvě ocenění

[pondělí, 29. listopad 2010]

Třicet dva malých pivovarů soutěžilo v sobotu v horském hotelu Belvedér na Železné Rudě o titul Pohádkové pivo pro rok 2011.

Soutěžilo se v pěti kategoriích, a to světlý ležák, tmavý ležák, polotmavý a tmavý ležák a ve speciálech vrchně a spodně kvašených. Porota tedy celkem mohla ochutnat celkem 101 přihlášených vzorků z 32 malých pivovarů, z nichž tři byly pivovary německé,“ říká za organizátory třetího ročníku soutěže Pohádkové pivo František Strnad.

Nejvíce vzorků bylo stejně jako v jiných letech přihlášeno v kategorii světlých piv. Bylo jich celkem třicet čtyři.

Porotci to ani tentokrát neměli vůbec jednoduché. Ochutnat tolik vzorků a vybrat ty nejlepší bývá téměř nadlidský úkol. Přesto byla i letos porota fundovaná. Zasedli v ní například degustátor Jan Petříček, sládek pivovaru Purkmistr Petr Krýsl, majitel pivovaru Permon ze Sokolova Ladislav Sas nebo výkonný ředitel české skupiny K – Bewery Jiří Faměra a mnozí další,“ pokračuje Strnad.

I když soutěž o Pohádkové pivo je prestižní záležitostí, pivovarníci to jako souboj na ostří nože vůbec neberou.

Jde hlavně o to sejít se, společně se pobavit, zasoutěžit si, ochutnat své výrobky a hlavně vyměnit si zkušenosti z výroby i prodeje piva. Všichni jsme pivovarníci z malých pivovarů, a proto je dobré scházet se. Letos byl o soutěž obrovský zájem i mezi veřejností. Kapacita hotelu ale všechny zájemce nemohla pojmout a mnozí odcházeli zklamaně domů. Jiné zas odradilo počasí a sjízdnost komunikací. Přesto nic dobré náladě a soutěžnímu duchu nechybělo,“ dodal Strnad.

Setkání pivovarníků na Belvedéru bylo hodnoceno kladně.

Musím uznat, že soutěž zde na Železné Rudě lze hodnotit pouze v superlativech. Dosud jsme měli v republice tři nejvýznamnější degustátorské akce. Teď už máme čtyři, protože to, co vidíme na Belvedéru, už dávno není jen přátelská ani krajová akce, a to je naprosto úžasné. Já jakožto degustátor jsem byl maximálně spokojen s kvalitou přihlášených piv. V republice máme téměř 110 – 115 malých a středních pivovarů a každoročně jich přibývá. Stoupá i konzumace jejich výrobků. Malé pivovary dokazují, že umějí vařit dobrá piva, a i když se občas některé pivovary snaží experimentovat s různými speciály, pořád zůstáváme u českého základu,“ hodnotil akci pro Deník člen poroty, degustátor a autor projektu Pivní cesty Václav Fiala.

Nejprestižnější kategorií v každé pivovarské soutěži bývá kategorie světlý ležák a i vítězství v ní je nejvyšším oceněním pro pivovar. Z Belvedéru si první cenu odvezl pivovar Formánek z Hostivic u Prahy. V Plzeňském kraji přesto zůstala dvě ocenění. Třetí místo v kategorii speciálů získal pivovar Purkmistr z Plzně a třetí místo v kategorii polotmavý ležák domácí pivovar Belvedér.

Vítězný pivovar Formánek je malý pivovar z Hostivic. Je příkladem toho, že i nové, začínající podniky dokáží uvařit kvalitní pivo a zvítězit. Každý, kdo sem přijel, je pro mě vítězem, protože při takovém setkání opravdu kvalitních pivních značek a chutí je vítězem opravdu každý. Jen někdo si navíc odvezl diplom,“ dodal Fiala.

Mezinárodní soutěž pivovarů doprovodila pravá nefalšovaná šumavská zabijačka, mikulášská zábava a živá hudba. V programu vystoupily i kapely Obšuka a WYJOU.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Klatovský deník.cz | Autor: Ludvík Pouza


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

varic

pondělí, 29. listopad 2010
08:11

varic

Pánové, kdo ví podrobnosti o pivovaru Formánek z Hostivice?


napsal(a): varic [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 29. listopad 2010
13:02

Malakin

to varic: Hospůdka U Formánků v Hostivicích, pivo Formánek. Koštoval jsem zatím jenom světlé, ale i tak velká spokojenost. Za pár dní snad ochutnám víc, tak doufám, že mi to tam všechno nevypiješ. :-)


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Adsense

23. květen 2024
16:07


posted by: Inzerce

pechi

pondělí, 29. listopad 2010
14:12

pechi

to Malakin: Tak se nám to pěkně rozrůstá, ani to nestíhám sledovat. Zajímavá pivní oblast Třebonice-Hostivice-Chýně.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Rosťa

pondělí, 29. listopad 2010
15:59

Rosťa

to pechi: tzv. Pivně environmentální trojúhelník?


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

varic

úterý, 30. listopad 2010
14:11

varic

to Rosťa: Možná bermundský trojúhelník :) A když tomu přidám svůj rudenský sklep s výborným (no dobře, mě chutná) spodně kvašeným bitterem, tak kvadratura kruhu :)


napsal(a): varic [Odpovědět]

varic

úterý, 30. listopad 2010
14:14

varic

to Malakin: Včera tam pomalu ani nejezdily busy, tak budu muset počkat až se tam dá prohrabat :)


napsal(a): varic [Odpovědět]

pechi

úterý, 30. listopad 2010
14:15

pechi

to varic: Jéjej, takže lichoběžník! Rudenský bitter, to zní zajímavě...


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Rosťa

úterý, 30. listopad 2010
14:21

Rosťa

to varic: No, já bych počítal jen to, co může pivní fanda ochutnat... :-?


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI