Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Česko i Slovensko se topí v pivní krizi, píší Rakušané

Co se píše o pivovarech a pivu


Česko i Slovensko se topí v pivní krizi, píší Rakušané

[úterý, 23. listopad 2010]

Česko a Slovensko se nacházejí v "pivní krizi", která dosáhla největších rozměrů od roku 1989. Uvedl to rakouský deník Die Presse s tím, že pivovary bojující s poklesem spotřeby zlatavého moku prý navíc ohrožuje konkurence laciného piva z ciziny, především z Polska.

Deník si všímá například obav slovenských pivovarů v čele s Topvarem z dopadu plánovaného zvýšení spotřební daně. Kabinet premiérky Radičové ji chce v rámci úsporného balíčku od března zvednout u hektolitru desetistupňového piva ze 16,5 eura (asi 407 korun) na 24,5 eura (asi 605 korun).

Pokud by změnu schválil parlament, slovenské pivo by tak prý bylo v Česku levnější než doma. Navíc spotřeba piva u našich východních sousedů má od roku 2003 sestupnou tendenci, na které se podle deníku podepsalo vedle krize i zvyšování daní a chladnější počasí.

V Česku, tradičním pivařském centru, je prý slyšet alarm ještě hlasitěji. Nic na tom nemění fakt, že výjimečnost českého piva potvrdila i Evropská komise a označení „české pivo“ je registrováno jako ochranná známka. "Český pivní trh sklouzl do největší krize od změny režimu před 20 lety, zlepšení není ve výhledu," komentuje situaci deník.

Cizinci pomáhají Čechům k prvnímu místu

Jen letos se podle něj snížil odbyt o 12 procent ve srovnání s loňským rokem, který byl zatím prý nejhorší. Ceny v minulých letech vyhnaly vzhůru vedle vyšších daní i zvyšující se výrobní náklady. Navíc se u konzumace Čechů projevuje ekonomická krize.

Češi jsou sice s roční spotřebou 160 litrů na hlavu mistry světa v pití piva, ve skutečnosti je to však díky značnému přispění cizinců. "Protože Prahu a Čechy si bez piva nelze ani představit, nechávají si také turisté v českých hospodách už léta vydatně nalévat. Že v hospodářské krizi přijelo mnohem méně návštěvníků, se odpovídajícím způsobem projevilo i na spotřebě piva," připomíná deník.

Zdroj: Novinky.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Bohy

úterý, 23. listopad 2010
22:29

Krize, i ta pivní, vypadá jinak. Zatím jsem si nevšiml, že by nějaký pivovar, kromě cíleného uzavření pár menších závodů Heinekenem, v poslední době skončil. Na druhou stranu manažeři a vlastníci si budou muset říct, co vlastně v této době vařit za mok - jestli vsadit na láci z druhořadných surovin nebo vsadit na kvalitu a hledání mezer na trhu. Ta druhá cesta mi je sympatičtější, protože je i perspektivní. I když těžká. Proto fandím manažerům z Budvaru, Bernada nebo v poslední době i K Brewery, kteří po ní cíleně jdou. Sázka na jakostní suroviny a dodržování, tedy nezkracování, výrobních postupů je pak tom, co odlišuje dobré české pivo se od „českého“ europiva, kterého je už v plzeňských nebo staropražských hospodách dost.


napsal(a): Bohy [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI