Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Masných krámech dnes začíná Svatomartinské posvícení s nabídkou pečené Svatomartinské husy a dalších dobrot

Co se píše o pivovarech a pivu


V Masných krámech dnes začíná Svatomartinské posvícení s nabídkou pečené Svatomartinské husy a dalších dobrot

[pátek, 12. listopad 2010]

Také v letošním roce si budou moci hosté českobudějovických Masných krámů vychutnat nabídku „Svatomartinského posvícení“. Těšit se mohou především na do zlatova upečenou Svatomartinskou husu s plněným jablkem, červeným zelím a knedlíky. Husy se budou péci vcelku a jedna porce bude představovat ¼ celé husy, tedy asi 800 gramů. Svatomartinské posvícení začíná již dnes a potrvá do 14. listopadu.

O Svatomartinské posvícení v Masných krámech je každoročně velký zájem. Letos bychom mohli během pěti dnů prodat až 100 hus, tedy 400 porcí,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. Za ochutnání budou stát i jiné speciality z kuchyně Luďka Hausera, například grilovaná krocaní prsíčka se slaninou, zauzené pečené selátko na pivě, paštika z husích jatýrek nebo dýňová polévka.

Masné krámy jsou vyhlášené především kroužkovaným ležákem Budweiser Budvar, který je čepován z pivních tanků. Během „Svatomartinského posvícení“ ale budou k ochutnávce mimořádně připravena i „Svatomartinská vína“ ze sklepů Víno Mikulov. Pro milovníky bílého vína je to Müller Thurgau, z červených vín bude k dispozici Svatovavřinecké.

„Svatomartinské posvícení“ je jen jednou z mnoha letošních gastronomických akcí v Masných krámech. V říjnu mohli návštěvníci ochutnat speciality z rakouské a bavorské kuchyně a na konec listopadu se připravují „Zvěřinové hody“.

Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info@masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz

O restauraci Masné krámy

Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007.

Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a prakticky účelný charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Nalezneme zde jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 190 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech

Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar. V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar točí přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

upír

neděle, 14. listopad 2010
22:27

Slunce dneska pálilo jak na jaře, tak jsme cestou z procházky zašli do Mastnejch. Plno bylo, ale i volné židle se našly, takže mohu konstatovat, že husa byla dobrá a "kroužek" jakbysmet. Takže jsme tu mastnotu správě zapili, protože jak známo, husa musí plavat. Dobrá akce! Doporučuji.


napsal(a): upír [Odpovědět]

Děkan

sobota, 13. listopad 2010
15:58

Děkan

V "Krámech" jsme byli v létě a vyzkoušeli všechny druhy a musíme konstatovat pouze průměr, žádná vyšší plnost a říz, o pevnější a hutnější pěně, která by držela, nemluvě. Prostředí pěkné, ceny samozřejmě vyšší, ale na Budvar se vyplatí zajít jinam.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI