Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vřesovou studánku oživily další pivovarské smrčky

Co se píše o pivovarech a pivu


Vřesovou studánku oživily další pivovarské smrčky

[čtvrtek, 11. listopad 2010]

Známé rčení „Komu se nelení, tomu se zelení“ potvrzují výsledky projektu Holba Jeseníkům, v rámci kterého zaměstnanci pivovaru vysadili už 3 tisíce stromků v horské lokalitě Sedýlko u Vřesové Studánky. Iniciativa pivovaru ve spolupráci s Lesní správou Loučná nad Desnou vznikla před 6 lety a každý rok se ji daří úspěšně rozvíjet. Jejím posláním je především omlazování lesních porostů v těžko přístupných oblastech a tím zachování ekologie horské krajiny Jeseníků.

Letošní výsadba pivovarníků pomůže opětovnému zalesnění ploch zasažených kůrovcem. Jedná se o těžce přístupné oblasti ve výšce 1300 m.n., kde zaměstnanci pivovaru v listopadu vysadili na pět set dalších sazenic smrku ztepilého, tedy původní dřeviny této oblasti. Ideální je sadit ho právě na podzim především kvůli dostatečnému množství vláhy, která ovlivňuje ujímavost sazenic malých smrčků.

Ujímavost mladých stromků v naší oblasti se pohybuje kolem 60 procent a je tedy dost nízká. Přitom „pivovarských“ smrčků se uchytí až 90 procent, což je důkazem toho, že dobrovolní sazeči z Holby věnují sadbě skutečnou péči,“ pochvalně komentuje výsledky vedoucí polesí Ing. Tomáš Pospíšil. Na novou výsadbu mohou narazit všichni návštěvníci Jeseníků, kteří se po hřebenovce vydají z Červenohorského sedla na Šerák.

Původně ekologický projekt Holba Jeseníkům loni dokonce přerostl ve výzkumný a zapojila se do něho také Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Právě její výzkum se zaměřuje na vysoký úhyn mladých sazenic v Jeseníkách a jeho výsledky by měly pomoci ke zlepšení. Pivovar se může pochlubit i dalšími ekologickými počiny, k nimž patří také projekt pivovarských rybníků nebo vybudování moderní čistírny vod.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI