Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Heineken prodal Hostan, ale vlastní ho dál

Co se píše o pivovarech a pivu


Heineken prodal Hostan, ale vlastní ho dál

[středa, 10. listopad 2010]

Znojemská radnice dala za pivovar 26 milionů. Stále jí ale nepatří. V Česku už skončil provoz 25 pivovarů. Jen dva obnovily produkci.

Už několik týdnů měl být znojemský pivovar Hostan v majetku městského úřadu. Ale není. Skupina Heineken, které patří třetí místo na tuzemském pivovarnickém trhu, za něj od Znojma sice v říjnu inkasovala 26 milionů korun. Ale prodané objekty radnici pořád nepatří. Naopak. Nemovitosti nadále vlastní Heineken. Pivovar je totiž v evidenci katastru nemovitostí ve vlastnickém listu Heinekenu zablokovaný zápisem exekuce.

Město tak koupilo a zaplatilo majetek, se kterým nemůže nakládat a který mu i přes úhradu kupní ceny dosud ani nepatří. V situaci nedořešených majetkových vztahů je i další z pivovarů - přesněji jejich vybavení, které Heineken u nás před časem koupil od skupiny Drinks Union a následně zavřel - Kutná Hora. Třetí ze zavřených pivovarů Heinekenu - Louny - slouží jen jako distribuční středisko.

"Věříme, že jde o nedopatření, které společnost Heineken rychle vyřeší," reaguje mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová. Radnice uvažuje, že v místě pivovaru v centru města bude moci vybudovat například menší restaurační pivovar s hotelem a případně ubytováním. Heineken konkrétní důvody celé komplikace tají. "Jedná se o dílčí právní spor se třetí stranou, kde během řízení došlo k exekučnímu omezení na část majetku," snaží se bez dalších podrobností vysvětlit celou kauzu mluvčí Heinekenu Kateřina Eliášová. Heineken podle ní už splnil podmínky pro odstranění exekuce z vlastnického listu a je jen otázka času, než katastrální úřad budovy pivovaru uvolní.

Na druhém konci republiky, v Kutné Hoře, ale také stále není jasno. Samotný pivovar po Heinekenu chce radnice pronajmout soukromé firmě. Ale vybavení a technologie patří nadále této nizozemské společnosti. Ta za ni požadovala nejprve 28 milionů, pak 20 milionů a ani na poslední nabídku 10 milionů kutnohorští zastupitelé nekývli.

Žádný z těchto tří pivovarů tak dosud pivo nevaří. "Celé to dělá dojem, že Heineken chce tyhle pivovary blokovat, aby v nich konkurence nemohla vyrábět," komentuje situaci jeden z místních pivovarnických expertů. Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého ale není podobná koncentrace trhu nic neobvyklého. "Všude ve světě velké nadnárodní skupiny koncentrují výrobu do menšího počtu pivovarů," říká Veselý.

V nedávné minulosti uzavřela například v roce 2008 skupina Staropramen pivovar v Praze-Braníku.

Nejvíc pivovarů uzavřel Plzeňský Prazdroj - v průběhu devadesátých let například pivovary v Chebu, Domažlicích, Karlových Varech.

Celkem skončilo od roku 1990 na 25 pivovarů dohromady s produkcí přes čtyři miliony hektolitrů. Některé z nich, třeba v Rakovníku nebo Vratislavicích na Liberecku, produkci pod novými vlastníky obnovily.

Uzavřené pivovary

25 pivovarů skončilo u nás od roku 1990. Z toho dva z nich vaření piva obnovily pod novými vlastníky. Počet průmyslových pivovarů tak klesl v ČR na 48.

4 mil. hektolitrů piva je celková produkce uzavřených pivovarů. Loni uvařily zbývající pivovary v ČR celkem přes 18 milionů hektolitrů.

100 malých restauračních pivovarů funguje dnes v ČR. Na začátku 90. let tu byl jediný - v Praze U Fleků. Jejich malá produkce nemá vliv na celkový trh.

Zdroj: M&M iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr

[Heineken] 11:59 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

MirEgg

čtvrtek, 11. listopad 2010
01:23

MirEgg

Nevím jestli to mohu napsat takhle nepřímo oklikou, ale jsou to prostě KURVY!!! {zde vložte blicí smajlík}


napsal(a): MirEgg [Odpovědět]

jany

středa, 10. listopad 2010
22:23

Paní mluvčí Eliášovou by si mohli brát ostravští fotbaloví ultras na zápasy Baníku. Nemuseli by pak utrácet za dýmovnice neb mluvčí Eliášová mlží stejně vydatně. Což je koneckonců pro Heineken typické... Českou pivní kulturu "vylepšil" o plastové PET lahve a pár zavřených pivovarů. Opravdu, nic moc....


napsal(a): jany [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI