Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Staropramen zdraží od listopadu sudové pivo o 4,5 procenta

Co se píše o pivovarech a pivu


Staropramen zdraží od listopadu sudové pivo o 4,5 procenta

[úterý, 26. říjen 2010]

Společnost Pivovary Staropramen zdraží od listopadu sudové pivo v průměru o 4,5 procenta. Ceny lahvových a plechovkových piv zůstanou na stávající úrovni. Firmu ke zdražení vedou rostoucí náklady. Firma své výrobky zdražovala naposledy v lednu kvůli zvýšení daní v rámci vládního balíčku úsporných opatření. Ke zvýšení cen zlatavého moku tehdy ze stejného důvodu sáhla většina pivovarů v Česku.

"Naše společnost byla nucena upravit ceny sudového piva, jelikož poslední plošnou změnu jeho cen, která se uskutečnila kvůli rostoucím cenám vstupů, jsme realizovali v prosinci 2008, to znamená před dvěma lety," uvedl mluvčí společnosti Pavel Barvík. Od té doby podle něj vzrostly ceny energií, sladového ječmene či komodit ovlivňujících ceny obalů na pivo. Na růstu nákladů se prý podílelo také nedávné omezení nákladní dopravy v Praze. Firma z tohoto důvodu v současnosti musí využívat delší distribuční trasy a hradit vyšší částky za mýtné.

"Zvýšené ceny už také reflektují avizovaný růst cen relevantních vstupů v příštím roce," dodal Barvík. Již v říjnu zdražilo zhruba o pět procent pivo sedm pivovarů sdružených ve skupině K Brewery. Zdražit půllitr piva o 50 až 70 haléřů plánuje v příštím roce Pardubický pivovar.

Pivovary Staropramen jsou s přibližně patnáctiprocentním podílem na trhu, jehož zhruba polovinu ovládá Plzeňský Prazdroj, dlouhodobě českou pivovarnickou dvojkou.

Tržby společnosti Pivovary Staropramen loni dosáhly 4,04 miliardy korun. Navzdory sedmiprocentnímu snížení objemu prodaného piva tak poklesly jen mírně z předloňských 4,05 miliardy korun. Staropramenu loni naopak výrazně vzrostl čistý zisk na 720,6 milionu korun z předloňských 289,6 milionu korun.

Předchozí vlastník Pivovarů Staropramen, společnost AB InBev, pivovary začátkem loňského prosince prodal firmě CVC Capital Partners společně s dalšími pivovary na Slovensku, v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku a Srbsku. Značka Staropramen je vlajkovou lodí celé skupiny vystupující pod názvem StarBev.

Zdroj: Týden.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

DanD

úterý, 26. říjen 2010
22:27

DanD

Kdyby nedávali hospodským statisícové dotace a nevráželi milióny do reklamy, nemuseli by zdražovat. V ceně piva by totiž měli takovou rezervu, která by jim stačila na pokrytí zvyšování cen vstupů na pět let dopředu.


napsal(a): DanD [Odpovědět]

Lecba.neklidem

úterý, 26. říjen 2010
21:34

nechci se zastávat Staropramenu, ale zdražení je důsledkem nárůstu vstupů slady 23%, chmel, voda a elektřina min. 6%, sklo 10%. Je to smutné, ale jinak to nepůjde. K Brewery zdražení v říjnu a prý se chystá další.


napsal(a): Lecba.neklidem (martinkalina(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
07:38


posted by: Inzerce

Pavel R.

úterý, 26. říjen 2010
23:39

Pavel R.

to Lecba.neklidem: Slad zdražil díky nákupním cenám ječmene, chmel je naopak levnější a to o dost, oproti minulé sklizni. O vodě, elektřině a plynu se nemá cenu asi vůbec bavit. Co se týče výrobních nákladů, je o dost dražší vyrobit jeden hl lahvového piva oproti stejnému množství sudového. Takže cena obalů v sudovém pivu asi nehraje roli. Nejspíš to budou prošustrované prachy za reklamy.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

kopr

úterý, 26. říjen 2010
18:32

Zahraniční majitel, investiční fond, zavelel - je potřeba naplnit kasu a zajistit návratnost vynaložených peněz. Tak to má být. Ať to piva chtiví Češi zaplatí. Dobře jim tak.


napsal(a): kopr [Odpovědět]

emu

úterý, 26. říjen 2010
19:07

emu

to kopr: mohl bys uvést jakýkoliv pivovarský subjekt z ČR, který za poslední třeba dva nebo tři roky nezdražil????


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI